Υπόμνημα για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς της  Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Αναλυτικά: «ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σας ενημερώνουμε για τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας για τους «όρους» έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως:

1) Στα κτιριακά θέματα: Σχολεία γερασμένα, ακαλαίσθητα, με ελλιπείς υποδομές, ακατάλληλα και επικίνδυνα, αναντίστοιχα με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Σοβαρό πρόβλημα ακαταλληλότητας έχουν τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν πέρυσι, δύο στο 8ο νηπιαγωγείο, δύο στο 12ο, δύο στο νηπ. Ποταμού, ένα στο νηπ. Καναλίων και ένα στο νηπ. Σπαρτύλα. Πολύ σοβαρά χρόνια κτιριακά ζητήματα αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σχολεία, όπως, το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ και 5ου ΓΕΛ στο Μαντούκι, το Γυμνάσιο Φαιάκων, το Δημοτικό του Κοντοκαλίου, το Δημοτικό Παλαιάς Πόλης, το Δημοτικό της Αλεπούς. Παρωδία δε αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση της μετεγκατάστασης του 4ου ΓΕΛ και η αλλαγή της καινούριας στέγης στα Βραγγανιώτικα λόγω λανθασμένης και προβληματικής κατασκευής!
Αλλά μήπως και τα υπόλοιπα είναι ασφαλή και κατάλληλα; Είναι γνωστό το πόσο παλαιά και κακοσυντηρημένα είναι τα περισσότερα σχολικά κτίρια π.χ. 5ο Δημοτικό, το 13ο Δημοτικό που στεγάζεται σε διώροφο σπίτι, τα Γενικά Λύκεια, το 1ο & 5ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο που δεν έχει σχεδόν προαύλιο, το 3ο & 4ο Γυμνάσιο με το γνωστό θέμα που στεγάζεται δίπλα στις φυλακές, οι μικρές και ακατάλληλες αίθουσες του 6ου Γυμνάσιου και τα προβλήματα συχνής πλημμύρας στο ισόγειό του καθώς και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πυλωτές πολυκατοικιών!!!
Η Δημοτική αρχή αρκέστηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε κάποια σχολεία, μικροσυντήρησης και μερεμέτια των παμπάλαιων κτιρίων που στεγάζει το 1ο & 5ο Γυμνάσιο και το 2ο Γυμνάσιο και βαψίματα προσόψεων κάποιων σχολείων. Βρίσκονται αρκετά μακριά από τις προτεραιότητες που έπρεπε να μπούνε όπως της στατικότητας των παλαιών σχολείων και την εύρεση νέων χώρων για την ανέγερση καινούριων και σύγχρονων σχολείων.

2) Στην λειτουργία των νέων ολοήμερων σχολείων με διευρυμένο ωράριο ως στις 17:30 στα ίδια υπάρχοντα σχολεία χωρίς νέες κατάλληλες αίθουσες επισιτισμού των μαθητών, χωρίς την φροντίδα ειδικού προσωπικού π.χ τραπεζοκόμοι, χωρίς την μέριμνα δωρεάν σίτισης όλων των παιδιών. Μέσα σε αυτά τα σχολεία φέτος εντάσσεται και το 8ο νηπιαγωγείο που στεγάζεται από πέρυσι σε κοντέινερ! Αλήθεια, ποιός γονέας θέλει το παιδί του μέσα στις ακατάλληλες αυτές αίθουσες ως στις 17:30; Εδώ να προσθέσουμε και το γεγονός ότι έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια ο θεσμός της οργανικής θέσης του δασκάλου του ολοήμερου σχολείου. Μήπως λοιπόν οι μαθητές θα γυρνούν στο σπίτι τους εξαντλημένοι και κατά πάσα πιθανότητα απροετοίμαστοι για το διάβασμα της επόμενης ημέρας;

3) Στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με όλες τις ώρες των γενικών και ειδικών μαθημάτων. Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι ανάγκες των σχολείων καλύπτονται σταδιακά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που «αλωνίζουν» ολόκληρη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λαμβάνουν υπηρεσία σε φάσεις δηλαδή σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και Μάρτιο και ίσως και Απρίλη!!! Έχουμε γίνει μάρτυρες και στο νησί μας ότι υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθήματα πανελλαδικών της Γ΄ Λυκείου και έρχονται Γενάρη-Φλεβάρη! Αναρωτήθηκε ποτέ το υπουργείο Παιδείας αν αυτό είναι ισότιμο και δίκαιο για τους μαθητές αυτούς;

4) Στις μετακινήσεις των μαθητών με σχολικά λεωφορεία. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η μεταφορά των μαθητών είναι στον «αέρα» λόγω του ότι πρέπει να γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα οι γονείς θα κληθούν να βρουν τρόπο να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται στις δυσκολίες του εργασιακού τους ωραρίου. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός σχεδιασμός της μεταφοράς των μαθητών. Βεβαίως ευθύνη φέρουν όλες οι ηγεσίες του υπουργείου παιδείας που συγχώνευαν και εξακολουθούν να συγχωνεύουν σχολεία, συγκεντρώνοντας τους μαθητές σε μεγάλα σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές στη λογική του κόστους-οφέλους».