Print this page

Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών: Καταδικάζουμε την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών εντός των Ιδρυμάτων, τις πρακτικές αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας

September 21, 2022 183
"Η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών εντός των Ιδρυμάτων, οι πρακτικές αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας που, με αγανάκτηση, παρακολουθούμε να διαδραματίζονται εντός και πέριξ των Ιδρυμάτων μας, δεν αντιστοιχούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και δεν εφαρμόζονται σε κανένα ευνομούμενο κράτος.
 
Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα  Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια:

Τις τελευταίες τρεις περίπου εβδομάδες, παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία την απρόκλητη αστυνομική βία που -με αφορμή την εγκατάσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) σε Πανεπιστήμια- εξασκείται κυρίως κατά φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και αλληλέγγυων πολιτών, τόσο στις πύλες εισόδου της πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εντός του campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και σε φοιτητικές πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

 

Η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων και η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσβάλλουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Υπενθυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και έκφρασης απόψεων. Με πολλές από τις απόψεις αυτές ενδέχεται να διαφωνούμε. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν συναινούμε στη φίμωσή τους. Αντίθετα, η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών εντός των Ιδρυμάτων, οι πρακτικές αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας που, με αγανάκτηση, παρακολουθούμε να διαδραματίζονται εντός και πέριξ των Ιδρυμάτων μας, δεν αντιστοιχούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά και δεν εφαρμόζονται σε κανένα ευνομούμενο κράτος.

Ως Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών έχουμε από καιρό επισημάνει -και δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε- ότι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς χώρους, θα προκαλέσει περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα από αυτά που, οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων, υποτίθεται ότι επιχειρούν να επιλύσουν. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, την καλούμε να μην συνεχίσει στην ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας.

Τέλος, δεδομένου ότι η αστυνομοκρατία είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους, καλούμε τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να πάρουν ανάλογη θέση.

Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1. Παιδαγωγική Σχολή

2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

3. Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

4. Σχολή Επιστημών Αγωγής

5. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

6. Τμήμα των Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

7. Σχολή Επιστημών Αγωγής

8. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

9. Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

ΠANEΠIΣTHMIO AIΓAIOY

10. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

11. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

12. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

13. Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

 

14. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

15. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

16. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

17. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

18. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

19. Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

20. Σχολή Επιστημών Αγωγής

21. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

22. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

23. Σχολή Επιστημών Αγωγής

24. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

25. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

26. Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

27. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

28. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.