Print this page

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Απεργία - αποχή - Δε συμμετέχουμε στις νέες ιεραρχικές αξιολογικές δομές προώθησης της ατομικής αξιολόγησης μέσα στα σχολεία (μέντορες/συντονιστές κ.λπ.)

September 22, 2022 375

Δεκάδες εκπαιδευτικά σωματεία, το ένα μετά το άλλο παίρνουν αποφάσεις για απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης Μέντορες - Συντονιστές) και ενώ η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΔΥΝΕΚ - ΠΕΚ) αδρανεί βάζοντας πλάτη για να περάσει η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να φιμώνει ακόμα και τη φωνή της βάσης των εκπαιδευτικών αρνούμενη και το αυτονόητο δικαίωμα για σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων. Χαρακτηριστική η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της   Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ που μεταξύ των άλλων αναφέρει:  Με όπλο την απεργία αποχή να σταματήσουμε την αξιολόγηση - Καμία σχολική μονάδα, κανένας σύλλογος διδασκόντων, κανένας συνάδελφος να μη δεχθούν την υλοποίηση μέτρων ατομικής αξιολόγησης (μέντορες, συντονιστές). Η Γενική Συνέλευση της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ αποφασίζει την στην κήρυξη Απεργίας - Αποχής από τις διαδικασίες ορισμού και υλοποίησης του ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 για μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές και την καταθέση εξώδικο στις ΔΔΕ Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας . Με συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των συναδέλφων, να μην αναλάβει κανείς ρόλο μέντορα και συντονιστή ειδικοτήτων και τάξεων."

Αναλυτικά η απόφαση της Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΜΕΝΤΟΡΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ, ΣΧΟΛΕΙΩΝ)

Δε συμμετέχουμε στις νέες ιεραρχικές αξιολογικές δομές προώθησης της ατομικής αξιολόγησης μέσα στα σχολεία (μέντορες/συντονιστές κ.λπ.)

-Δεν ξεχωρίζουμε τους συναδέλφους μας σε ανώτερους και κατώτερους,  σε μέντορες και «εκπαιδευόμενους»

-Δεν αποδεχόμαστε την απλήρωτη εργασία και την έμμεση αύξηση ωραρίου

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

Αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο επιδιώκει να προχωρήσει την ατομική αξιολόγηση με τη δημιουργία νέων δομών. Πίσω από μεγάλα λόγια για καινοτομίες, ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών, σχολείο συνεργατική κυψέλη, συντονιστές και μέντορες που μαζί με τους συμβούλους και τους διευθυντές “θα εμπνέουν και θα ενθαρρύνουν” και άλλα πολλά, προσπαθούν να κρύψουν την πιο σκληρή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Οι τρεις «καινοτόμοι θεσμοί» (Μέντορες, Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί Όμιλοι) εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνουν υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής, ίδια με αυτή των επιχειρήσεων Διαμορφώνεται μια πυραμίδα ιεραρχίας (Δ/ντής, Μέντορες, Συντονιστές, Υπεύθυνοι Ομίλων, Επόπτης Διεύθυνσης, Περιφερειακός Επόπτης, Συμβούλιο Εποπτών, Διευθυντής Β/θμιας, Περιφερειακός Δ/ντής, Γ.Γ Υπουργείου). Θα ελέγχει τα πάντα και τους πάντες και θα προωθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση.

Οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι που καμία σχέση δεν έχουν με τις δραστηριότητες που από κοινού αναπτύσσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, σπάνε τα ενιαία αναλυτικά προγράμματα, προωθούν μέσα στα σχολεία τη μετάδοση δεξιοτήτων και όχι στέρεων επιστημονικών γνώσεων, αποτελούν στοιχείο για την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με την αυτονομία της σχολικής μονάδας οδηγούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η αξιολόγηση πέρσι δεν ανατράπηκε, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει, αποτελεί παράδειγμα αγώνα με μαζική απεργία και μαζικά συλλαλητήρια που μπορεί να ενώσει για να νικηθεί η αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Χρειάζεται και τώρα να πιάσουμε το νήμα από την περσινή χρονιά και να προχωρήσουμε. Τα 22 σωματεία που κήρυξαν Απεργία-Αποχή πέρυσι δείχνουν το δρόμο. Η δικαίωση των διευθυντών που εναρμονίστηκαν με την απόφαση των σωματείων τους και δεν τους επιβλήθηκε καμία ποινή από τα Υ.Σ., αποτελεί κόλαφο στους πρωτεργάτες της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε.

Με όπλο την απεργία αποχή να σταματήσουμε την αξιολόγηση

1) Καμία σχολική μονάδα, κανένας σύλλογος διδασκόντων, κανένας συνάδελφος να μη δεχθούν την υλοποίηση μέτρων ατομικής αξιολόγησης (μέντορες, συντονιστές).

Ÿ Η Γενική Συνέλευση της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ αποφασίζει την στην κήρυξη Απεργίας - Αποχής από τις διαδικασίες ορισμού και υλοποίησης του ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 για μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές και την καταθέση εξώδικο στις ΔΔΕ Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Παιδείας .

Με συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και των συναδέλφων, να μην αναλάβει κανείς ρόλο μέντορα και συντονιστή ειδικοτήτων και τάξεων.

Ÿ Υπογράφουμε τη νέα δήλωση της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ για συμμετοχή σε απεργία αποχή από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή.

Ÿ Οι Διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν τη δήλωση της απεργίας αποχής και να μην αναθέσουν σε κανένα συνάδελφο ρόλο μέντορα και συντονιστή.

Ÿ Οι εκπαιδευτικοί όμιλοι και ο ηλεκτρονικός φάκελος αφορούν προαιρετικές διαδικασίες στις οποίες καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν. Δεν θα φακελωθούμε μόνοι μας κυνηγώντας προσόντα δια βίου.

2) Καμία σχολική μονάδα, κανένας σύλλογος διδασκόντων να μην προχωρήσει στον προγραμματισμό και στη συγκρότηση ομάδων δράσης.

Ÿ Με συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων να σταματήσουμε την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που προωθούν μέσω των ομάδων δράσης. Η Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση της μονάδας – συλλογικό προγραμματισμό που προκήρυξε πέρσι η Γ΄ΕΛΜΕ-Θ με απόφαση ΓΣ βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Καλύπτουμε συνδικαλιστικά και νομικά τους συναδέλφους να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία. Υπογράφουμε την περσινή δήλωση της Γ΄ ΕΛΜΕ συμμετοχής στην απεργία αποχή για να μη συμμετέχουμε στις ομάδες δράσης.

Ÿ Συγκεντρώνουμε την πλειοψηφία του συλλόγου για να μη γίνει καμία συνεδρίαση μέχρι 10 Οκτωβρίου. Ÿ Η απεργία αποχή που προκηρύξαμε 22 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πέρσι είναι σε ισχύ, καλύπτει όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν χωρίς συνέπειες, όπως αποδείχθηκε πέρσι που κανείς συνάδελφος που συμμετείχε στην απεργία αποχή δεν είχε καμία συνέπεια.

Ÿ Καλούμε και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να προκηρύξουν απεργία αποχή από όλες τις μορφές αξιολόγησης και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Ÿ Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ενιαία απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση (ν.4823/21 και ν.4692/2020 και τις εγκυκλίους εφαρμογή τους) και τις εγκυκλίους εφαρμογής της για τους μέντορες –συντονιστές (ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022), καθώς και για την αξιολόγησης της σχολικής μονάδας (ΦΕΚ Β΄ 4189 υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021).

· Απαντάμε στην εφ’ όλης της ύλης αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση με τις αποφάσεις της ΓΣ και διεκδικήσεις που λύνουν προβλήματα στο δημόσιο σχολείο και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Με μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας και ΓΣ που θα καθορίζουν κάθε φορά την εξέλιξη του αγώνα. Προτείνουμε να οργανωθεί το πρώτο απεργιακό -24ωρη κλαδική απεργία με το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων- την Παρασκευή 14/10.

 

Η ΟΛΜΕ να προκηρύξει τώρα ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων. Οι ΕΛΜΕ να απαιτήσουν και να καταθέσουν αίτημα η ΟΛΜΕ να προκηρύξει ΓΣ των ΕΛΜΕ στη βάση του άρθρου 7 του καταστατικού και η ΟΛΜΕ είναι υποχρεωμένη να καλέσει ΓΣ αν ζητηθεί από το 1/10 των ΕΛΜΕ. Ως Γ΄ΕΛΜΕ-Θ καταθέτουμε αίτημα στην ΟΛΜΕ για σύγκληση ΓΣ και ΓΣ προέδρων το Σάββατο 1/10.

Την αγωνιστική πορεία που προτείνουμε να βαδίσει άμεσα ο κλάδος, να την υλοποιήσουν οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κεντρικά και τοπικά μέσα από συντονισμό των σωματείων μας. Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί άμεσα πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού μετά από συνεννόηση μεταξύ των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ (21-9-2022)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.