Print this page

Ο κόσμος μπορεί να έχει το χρώμα των αναγκών και των ονείρων μας - Αγώνας για Ψωμί Παιδεία Δουλειά Ελευθερία Ειρήνη

September 25, 2022 230

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Ο κόσμος μπορεί να έχει το χρώμα των αναγκών και των ονείρων μας

Αγώνας για Ψωμί Παιδεία Δουλειά Ελευθερία Ειρήνη

Με Απεργιακό σχέδιο και κλιμάκωση του αγώνα

Γενική Απεργία 9 Νοέμβρη Λουκέτο στα σχολεία

 

«Τέλος η αφθονία και η ανεμελιά»

Εμανουέλ Μακρόν, 24-8-2022

Ενοικίαση σπιτιού... όνειρο θερινής κερδοσκοπίας

Ενέργεια και θέρμανση ...ψυχρολουσία

Μετακινήσεις … κυκλοφοριακή αφαίμαξη

Μισθός νεοδιόριστου 700 ευρώ. Θα πει κάποιος, ας μην πήγαινες. Πήγες όμως. Και καλά έκανες. Αλλά σκέψου…

Αυτή είναι η εποχή της ανεμελιάς; Αυτή είναι η εποχή της αφθονίας;

Αφθονίας για ποιον; Για τους εργαζόμενους που πληρώνουν το ρεύμα 0,90 € την κιλοβατώρα από 0,08 € το 2020 ή για τη Motor Oil που τα κέρδη της αυξήθηκαν 450% το τελευταίο εξάμηνο; Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για τη βενζίνη, κουπόνια για υπολογιστές, κουπόνια για φαγητό. Ευτυχώς που δεν βγήκαμε από το ευρώ γιατί θα τρώγαμε με κουπόνια!

Ανεμελιάς για ποιον; Για τον Λιγνάδη που καταδικάστηκε για 2 βιασμούς ανηλίκων και την ίδια ημέρα αφέθηκε ελεύθερος ή για τους 15.000 πολίτες που παρακολουθεί επισήμως η ΕΥΠ και τους χιλιάδες που καταβρέχει με τις αύρες και ψεκάζει με τα χημικά; Ποια ανεμελιά; Ποια δημοκρατία; Ποια δικαιοσύνη; Από τη Novartis, στον Κορκονέα, στον Λιγνάδη και από εκεί στο παρακράτος της Ε.Υ.Π. και στο όργιο καταστολής ενάντια στη νεολαία ένα τσιγάρο δρόμος.

Η εποχή των τεράτων

«Θα περάσουμε τον χειρότερο χειμώνα μετά το ‘42», «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», δηλώνουν υπουργοί της κυβέρνησης. «Έρχεται καταιγίδα», «Σοκ και δέος τον χειμώνα», είναι μερικά από τα ανατριχιαστικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή και εγχώριο τύπο. Αστικές κυβερνήσεις και κεφάλαιο, οικονομικά και πολιτικά επιτελεία μας προετοιμάζουν για ραγδαία επιδείνωση των όρων διαβίωσης, για ιστορική βουτιά των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μας εθίζουν στην “κουλτούρα της φτώχιας” και μας καταληστεύουν για τα καύσιμα, την ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι διύλισης στην Ελλάδα βγάζουν τεράστια κέρδη.

Με τον λαό να στενάζει από την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ρεύμα-αέριο-πετρέλαιο, με την κατακρεούργηση βασικών κοινωνικών/εργασιακών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, ζούμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις του συστήματος. Οι ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανασυντάσσουν τα στρατόπεδα των οικονομικών κέντρων, και όλα παροξύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ Ρωσία-Κίνα με θύματα λαούς και εργατικά δικαιώματα. Κοινός παρονομαστής τους η βαθιά ταξική επίθεση στους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα, που αμφισβητεί εργατικά, κοινωνικά δικαιώματα.

Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κι εργασία βρίσκονται στο στόχαστρο. Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες διαλύονται και ιδιωτικοποιούνται για να αποτελέσουν νέες πηγές κερδοφορίες. Η ακρίβεια, η μαζική φτώχεια και η εξαθλίωση εντείνονται, συνεπικουρούμενες από τον αυταρχισμό, την αστυνομική βία και την καταστολή, και στόχο

την απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος με υπερ-όπλο τον ν. Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση με άλλοθι την πανδημία και την καλλιέργεια του φόβου, την ενεργειακή/περιβαλλοντική κρίση και τον πόλεμο, ψηφίζει νόμους που στοχεύουν τα εργατικά/λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Άλλοτε σιωπηλός αρωγός της και άλλοτε ενεργός συμπαραστάτης της η συναινετική στάση της αντιπολίτευσης και η υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Οι μαζικές αγωνιστικές αντιστάσεις σε πολλούς χώρους (φοιτητές και πανεπιστημιακή αστυνομία, εκπαιδευτικοί και αξιολόγηση, εργατικές απεργίες κ.ά.) δίνουν την ελπίδα για το μέλλον.

Η εκπαίδευση στο μάτι του κυκλώνα

«γνώση χωρίς ελευθερία είναι απόγνωση»

Θ. Παπακωνσταντίνου

Η σχολική χρονιά ξεκινάει με την Κεραμέως να εμφανίζεται σαν τρελό φορτηγό στο αντίθετο ρεύμα, με το γκάζι πατημένο και τα φρένα σπασμένα, έτοιμο να παρασύρει ότι έχει μείνει όρθιο. Παρά τους διορισμούς που έκανε κάτω από την πίεση του κινήματος, οι αναπληρωτές αναμένεται να καλύψουν και φέτος πάνω από το 1/4 των αναγκών σε προσωπικό. Διαφημίζει στην κοινωνία το διευρυμένο ωράριο εξάντλησης των μικρών παιδιών σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, αναθέτοντας σε έναν και μοναδικό αναπληρωτή επί της ουσίας ένα απίθανο πλήθος από δραστηριότητες που ξεκινούν από τη ρομποτική και φτάνουν μέχρι τους παραδοσιακούς χορούς, επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη για το χάος που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες στους εκπαιδευτικούς που δεν είναι ταχυδακτυλουργοί, που δεν δουλεύουν τζάμπα και στους/στις διευθυντές/ντριες που δεν αναλαμβάνουν τον ρόλο του σκληρού επιλοχία.

Βαθιές αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση, το επιχειρηματικό σχολείο και Πανεπιστήμιο με την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, την τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, δεξιότητες από το νηπιαγωγείο, “αυτονομία” στην λειτουργία των σχολείων, διευρυμένο ολοήμερο, μεγέθυνση της ελαστικής εργασίας, γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα, εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με ιδιωτικά κολέγια, νόμος για τα Πανεπιστήμια και πανεπιστημιακή αστυνομία συνθέτουν τα κομμάτια του puzzle αλλαγής του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Με την εγκληματική αστυνομική επίθεση με χημικά ενάντια σε χιλιάδες κόσμου που βρισκόταν στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, τέλειωσαν οριστικά και τα τελευταία προσχήματα της κυβέρνησης. Το θέμα δεν ήταν ποτέ ούτε η «εγκληματικότητα», ούτε η «ασφάλεια», ούτε οι «μειοψηφίες» ούτε καμία φυσικά βιβλιοθήκη. Είναι η λυσσαλέα επίθεση στο δημόσιο, ανοικτό πανεπιστήμιο, η καταστολή εναντίον της ελευθερίας, η βία εναντίον της σκέψης και της αντίστασης.

Το μοντέλο (αντι)παιδαγωγικής καθοδήγησης που προωθεί το ΥΠΑΙΘ είναι χειρότερο και από τον επιθεωρητισμό του ’60. Οι νέες δομές που εντάσσονται στην ατομική αξιολόγηση (μέντορες/ενδοσχολικοί συντονιστές/εκπαιδευτικοί όμιλοι) εντείνουν τον ανταγωνισμό και την ιεραρχία στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων, διαλύουν τον σύλλογο διδασκόντων, αλλάζουν τη δομή του δημόσιου σχολείου, καθιερώνουν εσωτερικούς και ανταγωνιστικούς μηχανισμούς ελέγχου στα πλαίσια της προώθησης της κουλτούρας αξιολόγησης. Είναι ο προθάλαμος της ατομικής αξιολόγησης.

Απέναντι στον αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα με την πολυσύνθετη αξιολογική ιεραρχία, τις κλίκες, τον ελεγκτικό μηχανισμό που θυμίζει στρατώνα, αντιπαραθέτουμε τη συλλογικότητα, τη συνεργατικότητα, την ισοτιμία, τη δημοκρατία στο Σύλλογο Διδασκόντων. Το σχολείο δεν θα έχει να πληρώσει το ρεύμα κι εμείς θα καθόμαστε να συζητάμε για μέντορες; Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το νοίκι και θα ανοίξουμε τις πόρτες στην αξιολόγηση; Οι αναπληρωτές περιπλανώνται επί σειρά ετών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και θα αναλάβουν να εργαστούν δωρεάν εκτός εργασιακού ωραρίου; Ψάχνουν για κορόιδα;

Η απάντηση είναι μια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία μας. Ούτε μέντορες, ούτε ενδοσχολικοί συντονιστές σε κανένα σχολείο. Στον κάδο αχρήστων οι ηλεκτρονικοί φάκελοι αξιολόγησης. Κανένας και καμία δεν δουλεύει δωρεάν για το χατίρι καμίας Κεραμέως.

Υπερασπίζουμε το δημόσιο και δωρεάν σχολείο ενάντια στο σχολείο επιχείρηση, σχολείο της αξιολόγησης της κατηγοριοποίησης και του ανταγωνισμού, μπλοκάρουμε ατομική αξιολόγηση και αξιολόγηση σχολικής μονάδας.

Καταδικάζουμε τις νέες απαράδεκτες, εντελώς ανυπόστατες και αβάσιμες απειλές του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ εναντίον όσων εκπαιδευτικών συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση. Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. να πάρουν όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της Απεργίας-Αποχής και την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτήν. Καλούμε τους/τις συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, ιδιαίτερα στους Συλλόγους όπου οι πλειοψηφίες των Δ.Σ. για λόγους συνδικαλιστικών-πολιτικών σκοπιμοτήτων αδρανούν και δεν δίνουν τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση.

Διαλέγουμε πλευρά, διαλέγουμε ζωή, διαλέγουμε να βαδίσουμε κόντρα στον άνεμο!

Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται

Αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο ξεσπούν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια, από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ μέχρι το Βέλγιο και τη Μολδαβία. Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι μόνη πραγματική αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική είναι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι να οργανωθούμε και να ξεσηκωθούμε μέσα από τα σωματεία μας και τις συλλογικότητές μας, στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Όχι με vouchers και power pass, όχι με συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας και υποταγής αλλά με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, μαζικά και αποφασιστικά. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό! Με κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα.

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Για να μη ζήσουμε μια νέα φτώχεια και εξαθλίωση.

Απέναντι στον πολιτικό χειμώνα που έρχεται, μόνη ελπίδα είναι οι συλλογικοί μας αγώνες. Κάθε σωματείο να γίνει κάστρο αγώνα, κάθε σχολείο κέντρο αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

· Με απεργιακό σχέδιο από αρχές Οκτώβρη και κλιμάκωση του αγώνα για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση – τη λεηλασία του εισοδήματος – την κλοπή του δημόσιου πλούτου – τον πόλεμο του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας, την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, της αξιολόγησης και του σχολείου της αγοράς και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για τη γενική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Λουκέτο στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς

· Με μπλοκάρισμα της αξιολόγησης

· Με συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, με συνελεύσεις αγώνα. Προτείνουμε στα εκπαιδευτικά σωματεία και τη ΔΟΕ, σε πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες, τη διοργάνωση εργατικού συλλαλητηρίου στις 6 Οκτώβρη

· Με άμεση οργάνωση συνέλευσης εκπαιδευτικών σωματείων και αναπληρωτών/αδιόριστων σε περίπτωση εξαγγελίας διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

· Συντονισμό σωματείων συλλογικοτήτων αγωνιστών – επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων να δημιουργήσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για πανεργατικό και απεργιακό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης – για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζόμενων για Παιδεία, Υγεία, εργασία - δημοκρατία, στέγη, την ενέργεια, το νερό.

· Με συντονισμό πανεκπαιδευτικό με φοιτητές, μαθητές, γονείς και Πανεργατική διεύρυνση.

Διεκδικούμε:

ü Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

ü Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους,κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

ü Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

ü Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

ü Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί Μόνιμοι διορισμοί. Άμεσος Διορισμός/Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του νόμου 4589/19 (προσοντολόγιο). Όχι στον γραπτό ΑΣΕΠ, συνέντευξη και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.

ü Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς.

ü Ανατροπή της φιλοπόλεμης πολιτικής κυβέρνησης εργοδοσίας και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει. ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα. Ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων. Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε.

ü Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

ü Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη. Όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Αποκλειστικά δια ζώσης Γ.Σ και εκλογές σε όλα τα σωματεία. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο. Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ

ü Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (αξιολόγηση, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων διαγωνισμός PISA, νόμος Πανεπιστήμια κ.λπ.). Ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο σύνολό της (εμπορευματοποίηση, εξετάσεις, ανταγωνισμός, κατηγοριοποίηση, υποχρηματοδότηση, αδιοριστία – ελαστική εργασία, περικοπές, έλεγχος του περιεχομένου, δεξιότητες κλπ)

Αυτός ο χειμώνας αναμένεται παγωμένος αλλά και «καυτός» ταυτόχρονα

Ας ετοιμαστούμε! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.