Mε αφορμή το σόου ωμής καταστολής στις παλιές φοιτητικές εστίες της πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου για τη σύλληψη κάποιων ποινικών χρειάζεται να τονιστεί ότι στόχος ήταν η κατατρομοκράτηση των φοιτητών και η νομιμοποίηση στα μάτια της «κοινής γνώμης» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. 

Γιατί οι φοιτητές είχαν από καιρό καταγγείλει τη δράση ποινικών στοιχείων στις Εστίες και δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και οι μπάτσοι «είχαν» από καιρό τους συγκεκριμένους ποινικούς, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έκαναν παράλληλα συλλήψεις και σε σπίτια. Αντί, λοιπόν, να τους συλλάβουν έξω από την Εστία, οργάνωσαν βάρβαρη εισβολή, σπάζοντας τις πόρτες όλων των δωματίων όπου έμεναν φοιτητές -κατά κανόνα αδύναμων οικονομικά οικογενειών- και πυροβολώντας στον περιβάλλοντα χώρο, για να υπηρετηθεί ο στόχος που προαναφέραμε.

Η επιχείρηση των ΜΑΤ είχε ως αποτέλεσμα από τη μια στιγμή στην άλλη οι φοιτητές να βρεθούν χωρίς στέγη και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Για το λόγο αυτό διοργανώθηκε χθες Τετάρτη 28/9 πορεία διαμαρτυρίας από τους Συλλόγους Οικοτρόφων ΦΕΑ – ΦΕΠΑ – ΝΦΕΕΜΠ στο Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο έχει και την ευθύνη διαχείρισης των Εστιών.

Στην απαίτηση των φοιτητών να ακουστούν τα αιτήματά τους και να δοθούν εγγυήσεις για άμεση λύση, οι υπεύθυνοι απάντησαν με σκαιό τρόπο ενώ στη συνέχεια κάλεσαν και τα ΜΑΤ για να τους καταχεριάσουν.

Η άθλια στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους φοιτητές, που διεκδικούσαν μάλιστα το αυτονόητο, φανερώνει τον πανικό της ενόψει και της γενικότερης αναζωπύρωσης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο Κεραμέως.  

Το Δελτίο Τύπου από την Κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, 28.9.2022

Την Τετάρτη 28/9/2022, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Αθήνας, φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας του Ζωγράφου (ΦΕΕΜΠ), προχωρήσαμε σε κινητοποίηση στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο έχει και την ευθύνη διαχείρισης των εστιών,για να απαιτήσουμε λύση για τα οξυμένα προβλήματά μας. Εκεί βρεθήκαμε οικότροφοι που δεν έχουμε που να μείνουμε, αφού οι πόρτες των δωματίων μας είναι πλέον σπασμένες ή δεν έχουμε πόσιμο νερό και ζούμε σε κτήρια με κοινόχρηστες τουαλέτες, δίχως ίχνος κλιματισμού και θέρμανσης ή ακόμα και ζεστό νερό μπροστά στο χειμώνα που έρχεται.

Φτάνοντας στο χώρο αντικρίσαμε αστυνομικές δυνάμεις αντί για κάποιον υπεύθυνο που  θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε. Αντίθετα βέβαια, όταν κάνουν συνάντηση με τους εργολάβους που δρουν στις εστίες μας, τους στρώνουν κόκκινα χαλιά….. 

Όταν τελικά κατέβηκε ο υπεύθυνος κ. Βαϊρακτάρης, το “Ίδρυμα Εργολάβων και Δια Βίου Κοροϊδίας της Νεολαίας” απάντησε στα δίκαια αιτήματα μας με κοροϊδία, χλευασμό, εμπαιγμό και αδιαφορία! Μόνο οργή μας γεμίζουν οι απαντήσεις του υπεύθυνου του ιδρύματος προς τους φοιτητές της της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου που ξεσπιτώνονται, στους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ είπε «Ε και τι έγινε, υπομονή, θα βρούμε λύση». Αντίστοιχα, όταν ρωτήσαμε πότε θα επιδιορθωθεί η θέρμανση για το χειμώνα στα κτήρια που δεν έχουν, μας απάντησε ξεδιάντροπα.. το Μάρτη!!

Αποφασισμένοι να πάρουμε απαντήσεις και να λυθούν ΤΩΡΑ τα προβλήματα απαιτήσαμε να να καταγραφούν επιτόπου τα αιτήματα των συλλόγων μας, να δημοσιευτούν και να αποσταλούν στα Ιδρύματα και το Υπουργείο για να εγκριθούν τα αντίστοιχα κονδύλια, παρουσία 4μελούς αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους προέδρους των Συλλόγων μας. Στην επιμονή μας η απάντησή τους ήταν ο προκλητικός ισχυρισμός πως δεν μπορούν να μας δεχτούν καθώς δεν χωράμε στο 4ΟΡΟΦΟ κτήριο!!!Απέναντι στην επιμονή μας να μη φύγουμε άπραγοι, αρνούμενοι να συνεχίσουμε να ζούμε σε άθλια κατάσταση σαν τα ποντίκια, η Διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κάλεσε διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία μας επιτέθηκε με γκλοπ και χημικά! Επίθεση για την οποία φέρει μεγάλες ευθύνες τόσο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ όσο και το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση!

Η άθλια στάση τους μας πείσμωσε ακόμα περισσότερο!!Μέσα από πίεση και παρά την καταστολή, εξασφαλίσαμε τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον σύμβουλο του προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ! Από αυτήν ανάμεσα σε τόνους κοροϊδίας, εξασφαλίσαμε πληροφορίες για να ενημερώσουμε όλους τους οικότροφους φοιτητές και αποσπάσαμε δέσμευση ότι η θέρμανση της ΦΕΑ θα λυθεί με απευθείας ανάθεση μέσα σε ένα μήνα, καθώς και το ζήτημα της θέρμανσης και του ζεστού νερού στη ΝΕΕΜΠ θα λυθεί μέσα σε 40 μέρες! Επίσης, όσον αφορά την Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, αύριο τελειώνει η καταμέτρηση των βλαβών, ενώ οι μεντεσέδες για τις πόρτες έχουν ήδη αγοραστεί από το ΕΜΠ και οι πόρτες αναμένονται να αγοραστούν από τον εργολάβο. 

Τους το κάναμε ξεκάθαρο: είμαστε αποφασισμένοι! Δεν αντέχουμε να ζούμε άλλο σε αυτή την κατάσταση! Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, αφορούν την ίδια μας την ζωή. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι η δύναμή μας είναι στην ενότητα, στη μαζική συμμετοχή στον αγώνα μας. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας όλων των φοιτητών! Ειδικά όσων πληρώνουν πανάκριβα νοίκια γιατί οι εστίες δεν αρκούν για όλους.

Δυναμώνουμε τώρα τον αγώνα! Προχωράμε ξανά σε Γενικές Συνελεύσεις στους Συλλόγους Οικοτρόφων και σε εκ νέου κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με μεγάλη κινητοποίηση των Συλλόγων Οικοτρόφων στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 6/10 στις 13:00, απαιτώντας τετραμερή συνάντηση φοιτητικών συλλόγων, Υπουργείου, Διοικήσεων των Ιδρυμάτων και ΙΝΕΔΙΒΙΜ .

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα. 
  • Πόσιμο νερό σε κάθε εστία.
  • Θέρμανση σε όλα κτήρια. Ζεστό νερό σε κάθε δωμάτιο. Ούτε ένας οικότροφος να μη μείνει στο κρύο.
  • Να επαναλειτουργήσει τώρα η σίτιση στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και να εξασφαλιστεί η στέγαση των φοιτητών τώρα και κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.
  • Πλυντήρια και στεγνωτήρια που να καλύπτουν τις ανάγκες των κτηρίων.
  • Καλύτερη ποιότητα φαγητού.
  • Επισκευή βλαβών άμεσα σε όλα τα κτήρια.
  • Ανακαίνιση των εστιών μας.