Print this page

Και πάλι στα δικαστήρια η υπουργός Παιδείας – Προσφυγή εναντίον της ΑΔΕΔΥ

October 04, 2022 312

 

Για μια ακόμα φορά η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατέθεσε νέα αγωγή, αυτή τη φορά κατά της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή που κήρυξε για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η προκήρυξη της απεργίας-αποχής από την ΑΔΕΔΥ ήρθε μετά την προσφυγή -για πέμπτη φορά μέσα σε λίγους μήνες- του υπουργείου Παιδείας κατά της ΔΟΕ, η οποία είχε λάβει απόφαση για αποχή των εκπαιδευτικών από το θεσμό του «μέντορα» και του ενδοσχολικού συντονιστή.

Είναι φανερό ότι εκτός … συναγωνισμού η Ν. Κεραμέως κερδίζει …επάξια τον τίτλο του πιο αντιδραστικού υπουργού Παιδείας της μεταπολίτευσης υλοποιώντας την πιο βάρβαρη εκαπιδευτική πολιτική.

 Ο αγώνας συνεχίζεται 

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση ομολογώντας την ήττα τους και αδυνατώντας να πείσουν την εκπαιδευτική κοινότητα για τις «αγαθές» στοχεύσεις τους, στέλνουν για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη και επιδιώκοντας να βγάλουν παράνομη και την Απεργία Αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ απέναντι στους νέους θεσμούς της ατομικής αξιολόγησης (μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές).

Είναι πολύ ενθαρρυντικό  για τη μάχη που δίνει ο κλάδος για να σταματήσουμε την αξιολόγηση ότι 23 ΕΛΜΕ με αποφάσεις τους έχουν κηρύξει απεργία αποχή και καθημερινά προστίθενται κι άλλες ΕΛΜΕ που αποφασίζουν απεργίας αποχής και απαιτούν από την ΟΛΜΕ να καλέσει ΓΣ για την κήρυξη απεργία αποχή. Ήδη οι παρακάτω ΕΛΜΕ έχουν κηρύξει απεργία αποχή : Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής  Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ικαρία, ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΕΛΜΕ Ηλείας, Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου,  Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Στ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας,  Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Ελευσίνας, ΕΛΜΕ Φωκίδας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας, ΕΛΜΕ Χανίων, Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.   Το ίδιο ενθαρρυντικό είναι για τη μάχη που δίνει ο κλάδος ότι ήδη σε όλα τα σχολεία της δύναμης της ΕΛΜΕ υπογράφονται οι δηλώσεις για την απεργία αποχή που έχει κηρύξει η ΕΛΜΕ, ενώ ήδη πέντε σχολεία έχουν πάρει αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων και άλλα συμπληρώνουν την πλειοψηφία των μελών του συλλόγου τους. 

Είναι ισχυρό το μήνυμα που στέλνουμε όλοι μαζί: Οι τρεις καινοτομίες, όπως τις αποκαλεί το ΥΠΑΙΘ εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, επιδιώκουν να σπάσουν τη συνοχή του συλλόγου διδασκόντων, να δημιουργήσουν μια διοικητική πυραμίδα που προσομοιάζει με το μοντέλο διοίκησης των επιχειρήσεων και αποτελούν άλλον ένα προθάλαμο της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Δεν θα περάσουν! 

Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση δεν είναι η μάχη των εκπαιδευτικών που φοβούνται να κριθούν, όπως διατείνονται τα καλοταϊσμένα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους. Είναι η μάχη των εκπαιδευτικών που αγωνιούν για την ολόπλευρη μόρφωση και την κριτική σκέψη, για την αξιωβίωτη ζωή των μαθητών/τριών τους. Είναι η μάχη που έρχεται να ενισχύσει τον αγώνα όλων ενάντια στη συνολική καταβύθιση της ζωής μας με τις αυξήσεις παντού, τη φτώχεια που γιγαντώνεται, την εργασιακή βαρβαρότητα, τους πολεμικούς κινδύνους και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η δήλωση της υπουργού Παιδείας:

Στα σχολεία μας αυτή τη χρονιά ξεκίνησε ο θεσμός του «μέντορα», δηλ. έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους νεότερους συναδέλφους τους. Συνδικαλιστικές ηγεσίες κήρυξαν απεργία διαρκείας για το θεσμό αυτό (όπως και για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος «PISA» αλλά και απεργία για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία).

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δηλαδή, δεν θέλουν να υποστηρίξουν τους νεότερους συναδέλφους τους και αξιώνουν την μη εφαρμογή του νόμου. H απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ ζήτησε «κάλυψη» από την ΑΔΕΔΥ, δηλαδή να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο ολόιδια απεργία με αυτήν που κρίθηκε παράνομη.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ολόιδια απεργία, και σήμερα προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί και αυτή η απεργία παράνομη.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο, με εκπαιδευτικούς που θα γίνονται συνεχώς καλύτεροι και θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα στα παιδιά μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.