Print this page

Επικίνδυνα σχολικά κτίρια - Με αφορμή τον τραυματισμό μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου

October 05, 2022 351

Επικίνδυνα σχολικά κτίρια

Με αφορμή τον τραυματισμό μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου

Ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου στην Κέρκυρα τραυματίστηκε χθες το πρωί, όταν έπεσαν πλακάκια στην τουαλέτα του σχολείου. Σύμφωνα με τους γονείς η κατάσταση στο σχολείο είναι τραγική. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες στο ίδιο σχολικό συγκρότημα είχαν πέσει σοβάδες σε αίθουσα του νηπιαγωγείου.  Για το θέμα αυτό την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου

Ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία φέρνοντας στην επιφάνεια το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα των επικίνδυνων σχολικών κτιρίων και την έλλειψη υποδομών. Κτίρια επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία ακόμα και για τη ζωή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Και να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα 5 Οκτώβρη είναι η παγκόσμια μέρα του εκπαιδευτικού με την πολιτική ηγεσία να διατυπώνει μηνύματα περίσσιας υποκρισίας και με την πολιτική της να σωρεύει ολοένα και περισσότερα προβλήματα. 

Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων (περικοπές δαπανών για λειτουργικά έξοδα και άλλα). Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια, αφού σύμφωνα με έρευνες χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό και με παλαιότητα έως 50 χρόνια είναι περίπου μισά σχολεία στην Ελλάδα. Πάνω από το 50% των σχολείων στην χώρα μας είναι 30 έως και 50 χρόνων και χρειάζονται άμεσα βελτιώσεις, ενισχύσεις και κάποια εξ αυτών αντικατάσταση μέσα σε μια πενταετία.

Αυτό συνέβη διότι οι δήμοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, για μία πλειάδα από λόγους, όπως η υποχρηματοδότηση, οι ελλιπείς υποδομές αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας.

Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχολείων, αφού ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε σχετικές δεσμεύσεις για να δοθούν τα αντίστοιχα ποσά που αναλογούν σε κάθε υπό κατασκευή ή επισκευή σχολείο.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η μηδενική ενίσχυση των σχολείων από τη σχολική επιτροπή για την άμεση λύση προβλημάτων των σχολείων, ιδιαίτερα των περιφερειακών. Οι χρηματοδοτήσεις του σημερινού κράτους για επισκευές των σχολείων στη Νότια Κέρκυρα είναι του «ΜΕΓΕΘΟΥΣ» των 35-36 χιλιάδων ετησίως. Δε φτάνουν ακόμα και για τα στοιχειώδη

Η δημοτική αρχή δεν προωθεί ούτε διεκδικεί τις απαραίτητες λύσεις για τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα.

Αναγκαία η γενναία αύξηση των δαπανών συνολικά για τη δημόσια εκπαίδευση και η έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και τον δήμο προς τα σχολεία, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Κτίρια και αίθουσες που πνίγουν το όνειρο για μάθηση
Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίζεται και η ποιοτική διάσταση των σχολικών κτιρίων τόσο ως προς την καταλληλότητα, όσο και ως προς την οργάνωση και χρήση του σχολικού χώρου. Η σχολική αποτυχία, η έλλειψη ενδιαφέροντοας για την εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται άρρηκτα με  το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στις μικρές στενόχωρες και στενάχωρες αίθουσες στις τραγικές ελλείψεις υποδομών (εργαστήρια κ. α)  πνίγεται το όνειρο για την ουσιαστική επαφή με τη γνώση που βέβαια συνδέεται και με μια σειρά άλλους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.