Print this page

Ανέβαλαν τη Γενική Συνέλευση προέδρων οι πραξικοπηματίες της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ –ΠΕΚ) – Φιμώνουν τον κλάδο – Στηρίζουν τη Ν. Κεραμέως

October 20, 2022 406

 

Καθημερινά οι πραξικοπηματίες της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ –ΠΕΚ) δείχνουν δείγματα αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και πρακτικής διευρύνοντας το χάσμα που τους χωρίζει από τη βάση των εκπαιδευτικών και στηρίζοντας την πολιτική της Ν. Κεραμέως και της κυβέρνησης.

Με μια αστεία δικαιολογία η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «ανέβαλε» την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των Προέδρων τη στιγμή που η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα μας συνεχώς εντείνεται.

Η βασική αιτία –πέρα από την πραξικοπηματική λογική και πρακτική που εγκαινίασαν συντονισμένα και μεθοδικά στο 20ο Συνέδριο) είναι ότι η πλειοψηφία παίρνοντας θέση για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία της Ν. Κεραμέως έχει σοβαρό πρόβλημα να υλοποιήσεις την απόφασή της για τα υπηρεσιακά και όχι μόνο. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την πλειοψηφία, καθώς σύμφωνα  με μια τελευταία καταμέτρηση τα σωματεία που έχουν αποφασίσει αποχή από τις υπηρεσιακές είναι τουλάχιστον 34, μετατράπηκαν σε δειλούς, άβουλους και μοιραίους …

Όλοι  κατανοούν ότι η πραξικοπηματική αντίληψη και πρακτική της γραφειοκρατίας της ΟΛΜΕ – μην ξεχνάμε ότι και πέρυσι και φέτος οι διαδικασίες σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων καθορίζονται «από τα κάτω» με βάση το δημοκρατικό καταστατικό - ότι είναι διαλυτική για την ομοσπονδία και παγώνει κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε κινητοποίησης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και διαλυτική ενέργεια που στόχο έχει να μη βγουν αποφάσεις του κλάδου σε μια σειρά ζητήματα που μας απασχολούν (μισθολογικά αιτήματα, αντιεκπαιδευτική – αντεργατική πολιτική, πλαίσιο «αξιολόγησης», ηλεκτρονικές εκλογές, κλπ).

Ο μόνος τρόπος να αντιστραφεί είναι να υπάρξει πραγματική απάντηση από τα κάτω, από τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΛΜΕ δηλαδή. Να υπάρξει ένας συντονισμός από όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία που θα πάρει αποφάσεις και θα προσπαθήσει να τις υλοποιήσει.

Το Σάββατο λοιπόν τα σωματεία στα οποία υπάρχει ο συσχετισμός θα προχωρήσουν σε σύσκεψη με στόχο να υπάρχουν αποφάσεις για τα ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ώστε να υπάρξει ένας αγωνιστικός πόλος εντός της ΟΛΜΕ. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία η οποία αν πετύχει σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα.

ΑΠΟΧΗ των εκπαιδευτικών από τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία!

Σταχυολογώντας τις αποφάσεις για αποχή από τις εκλογές που έχουν ήδη λάβει δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, βλέπουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που επιμένουν στην αποχή παρά τις αποφάσεις των ομοσπονδιών, θεωρούν ότι με τις  ηλεκτρονικές εκλογές το Υπ. Παιδείας επιδιώκει: 

Α) την επιβολή του νόμου Χατζηδάκη με τον πιο αυταρχικό τρόπο έχοντας σαν στόχο την ακύρωση κάθε συνδικαλιστικής δράσης

Β) την καθυπόταξη του κλάδου προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική αφού δυσκολεύεται λόγω της σθεναρής αντίστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων, 

Γ) την καθιέρωση μιας διαδικασίας εκλογής οργάνων που είναι απαξιωτική για την ίδια τη συνδικαλιστική δράση με στόχο να γενικευτεί και στις εκλογές των σωματείων.

Δεν είναι λίγοι και όσοι εκφράζουν  επιφυλάξεις για την εγκυρότητα της διαδικασίας. Όπως αναφέρει λχ η ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι προβληματικές, τόσο ως τεχνική όσο και ως συνδικαλιστική διαδικασία και εξηγεί:

«Τεχνικά, επειδή δεν ελέγχεται η διαδικασία από τις εφορευτικές επιτροπές, δεν πιστοποιείται η  ταυτοπροσωπία, η ψήφος μπορεί να αλλάζει μέχρι να κλείσει η κάλπη κ.ά. Συνδικαλιστικά, επειδή οδηγεί στην υπονόμευση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων, την αποκοπή των εργαζομένων από αυτά και από τη ζύμωση που προκαλούν οι δια ζώσης διαδικασίες τους, στον ευτελισμό της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες που γίνεται πλέον εξ αποστάσεως»

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.