• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αιχμές από το Σύλλογο Γονέων Ιωνιδείου -"Παρακρατικές μέθοδοι ανώνυμων στο σχολείο"

November 03, 2022 331

Ιωνίδειος Σχολή: Παραιτήσεις με σοβαρατότες αιχμές από το Σύλλογο Γονέων-"Παρακρατικές μέθοδοι ανώνυμων στο σχολείο"

ΠΗΓΗ: Νίκος Γιαννόπουλος - news247.gr

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής παραιτήθηκαν προχωρώντας σε σοβαρότατες καταγγελίες που κάνουν λόγο για παρακρατικές μεθόδους από ανώνυμους γονείς.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις πρώτες ανώνυμες καταγγελίες με τις οποίες ανήλικοι μαθητές και οι γονείς σύρθηκαν στα δικαστήρια για συμμετοχή των παιδιών σε αγωνιστικές κινητοποίησεις και καταλήψεις, η Ιωνίδειος Σχολή, του δημόσιο Πρότυπο σχολείο του Πειραιά αντιμετωπίζει ξανά ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής, στο σχολείο παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο των ανώνυμων καταγγελιών που έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας του Πειραιά και της Εισαγγελίας Ανηλίκων και νέα αναστάτωση στη σχολική κοινότητα.

 

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται λόγος για εφαρμογή "παρακρατικών" μεθόδων που θυμίζουν "σκοτεινές εποχές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας" αλλά και για βίαιες πρακτικές, ακόμα και κατά τη διάρκεια διοικητικών συμβουλίων.

Θυμίζουμε παρακάτω μερικά από τα ρεπορτάζ του NEWS 24/7 για τα γεγονότα της Ιωνιδείου Σχολής και τη δίωξη του συντάκτη του Νίκου Γιαννόπουλου γι' αυτά.

Ιωνίδειος σχολή: Από τους ανώνυμους καταγγέλλοντες στο επιστημονικό συμβούλιο του σχολείου

Ιωνίδειος σχολή: Στην αστυνομία οι δύο μαθητές που μίλησαν στο NEWS 24/7 για την κατάληψη

Ιωνίδειος σχολή: Η "δράκα αλητών" καταγγέλλεται από ανώνυμους χωρίς στοιχεία

Δημοσιογράφος του NEWS 24/7 κλήθηκε σε... ανωμοτί εξηγήσεις μετά από ρεπορτάζ για την Ιωνίδειο Σχολή

Η επιστολή παραίτησης αυτούσια

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου της Ιωνιδείου εκλέχτηκε πριν ένα χρόνο και ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης λόγω της εν εξελίξει πανδημίας και τα προβλήματα που αυτή συσσώρευσε. Καταστάσεις που ήρθαν να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα το σχολείου μας και του εκπαιδευτικού συστήματος συνολικότερα. Εν μέσω αυτής της κατάστασης και αντιμέτωποι ακόμα και με πρακτικές δυσκολίες, που αφορούσαν τη δυνατότητα συνεδριάσεων ή την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων, έγινε μια ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια, προκειμένου ο Σύλλογος να λειτουργήσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΔΣ, με διάθεση για σύνθεση και σεβασμό στη διαφορετική άποψη, καταφέραμε να εστιάσουμε και να φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα που αποτελούσαν κοινό τόπο και που κυρίως συνδέονται με χρόνια προβλήματα του σχολείου μας. Προβλήματα που αφορούν τις μεταφορές των μαθητών, το αναβατόριο του σχολείου (για να μην χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας), τις παρεμβάσεις στο κτίριο (τουαλέτες, βάψιμο κλπ), την υλικοτεχνική υποδομή κλπ.

Παρεμβάσεις οι οποίες, παράλληλα με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών – εκδηλώσεων και σχεδόν καθημερινή επαφή με το σχολείο (προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και κυρίως να προλάβουμε μικρότερά ή μεγαλύτερα ζητήματα) αποδεικνύουν ότι παρά το αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο λειτουργίας ενός Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, με ενότητα και αγωνιστική διάθεση μπορούν να έρθουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ακόμα και την περίοδο των ολιγοήμερων κινητοποιήσεων των Μαθητών και των εύλογων δυσκολιών και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, κυρίως στους μικρότερους Μαθητές, ο Σύλλογος μας, εντός και πάλι του αυστηρά καθορισμένου πλαισίου που το καταστατικό του προβλέπει, κινήθηκε με κύριο γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας έκρυθμων καταστάσεων (αντίστοιχων άλλων γειτονικών σχολείων) και συνθηκών που θα δυναμίτιζαν το κλίμα, θα υπονόμευαν συνολικά τη λειτουργία του σχολείου και θα έριχναν νερό στο μύλο όσων πάσχιζαν να μετατρέψουν την Ιωνίδειο σε πεδίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η λειτουργία του ΔΣ κατά το πρώτο έτος της θητείας του, δεν χαρακτηρίστηκε απ’ τις διαδικασίες και κυρίως το κλίμα που θα του επέτρεπαν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητά του. Η συστηματική προσπάθεια από μέλη του ΔΣ να υπονομεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια και απόφαση έθετε το ζήτημα της διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα του σχολείου, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένας Σύλλογος Γονέων να επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία (αλήθεια από ποιον θα διεκδικούσαμε την επίλυση των προβλημάτων;), οι συνεχείς και προσβλητικές επιθέσεις προς μέλη του Δ.Σ., η συστηματική προσπάθεια απαξίωσης (μέσω γνωστών ομάδων viber) όποιας προσπάθειας ή πρωτοβουλίας αναλάμβανε ο Σύλλογος, η δημιουργία (στο όνομα της «ενημέρωσης») μιας πλασματικής εικόνας για τις θέσεις και τις ενέργειες του Συλλόγου και κυρίως η εμμονική προσπάθεια να χρεωθεί το ΔΣ την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις των μαθητών, δημιουργούσαν πολλές εσωστρεφείς και παραλυτικές – για τη λειτουργία μας- καταστάσεις.

Θα περίμενε όμως κανείς, η νέα περίοδος που ξεκινά με λιγότερα μάλλον προβλήματα σε σχέση με την περσινή και με υπαρκτή την προοπτική να λυθούν τα ζητήματα των μετακινήσεων, της τοποθέτησης ασανσέρ (πέραν του αναβατορίου), της συνέχισης των παρεμβάσεων στο κτίριο, την προώθηση της μελέτης για τη στατική επάρκεια του κτιρίου κλπ, να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του Συλλόγου και οι ενέργειες όλων να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της παραπάνω προσπάθειας.

Φρούδες όμως οι ελπίδες...

Δεν γνωρίζουμε αν σε αυτό συνέβαλλε και η ανασύνθεση του Δ.Σ., μετά την αποχώρηση μελών του που είναι πλέον γονείς μαθητών της A’ Λυκείου (και την αντικατάστασή τους από επιλαχόντες) και η αλλαγή των κυρίαρχων πλέον αντιλήψεων εντός του Συλλόγου.

Αντί όμως της ηρεμίας και της επιδίωξης μιας πιο αποτελεσματικής λειτουργίας, το σχολείο μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα βιομηχανία καταγγελιών προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, από... ‘’αγανακτισμένους’’... πλην ανώνυμους γονείς, οι οποίοι (με αφορμή τις περσινές (!!!!) κινητοποιήσεις των μαθητών) ζητούν τις διώξεις Μαθητών, Καθηγητών, του Διευθυντή του Σχολείου, Γονέων, της Προέδρου και του Γραμματέα του Συλλόγου μας, απερχόμενων μελών του ΔΣ κλπ, με τις κατηγορίες της διάπραξης παράνομων πράξεων, φθορών και υποκίνησης ‘’παράνομων’’ κινητοποιήσεων των μαθητών. Καταγγελίες οι οποίες έχουν οδηγήσει ήδη σε παρέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, αλλά και την εμπλοκή στην υπόθεση της εισαγγελίας ανηλίκων.

Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, αποτέλεσμα ακραίων και σκοτεινών κύκλων, οι οποίοι επιχειρούν, στο όνομα των ακραίων αντιλήψεών τους, να μετατρέψουν το σχολείο μας σε θέατρο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Καταστάσεις που θα έπρεπε να σφυρηλατήσουν την ενότητα του Συλλόγου και πέρα απ’ τις όποιες υπαρκτές και προφανώς σεβαστές διαφορές, να υψώσουμε τοίχο προστασίας, αρχικά για τα παιδιά του σχολείου μας, τους Καθηγητές τους και συνακόλουθα τα καταγγελλόμενα μέλη του ΔΣ, απέναντι στους σκοτεινούς αυτούς κύκλους της κουκούλας.

Το γεγονός λοιπόν ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αρνήθηκε (με τη νέα του πλέον σύνθεση) να τοποθετηθεί επι του ζητήματος αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο ζήτημα και δίνει νέο περιεχόμενο στα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία μάταια προσπαθήσαμε να θέσουμε στην τελευταία συνεδρίαση, κατά την οποία το θέμα παραπέμπονταν (με αντικαταστατικό τρόπο) συνεχώς για... αργότερα.

  • Πως είναι δυνατόν να διώκονται, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, η Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου και το ΔΣ να μην τοποθετείται επι του θέματος, τη στιγμή που άλλοι Σύλλογοι, η Ένωση Γονέων, η ΕΛΜΕ κλπ έχουν τοποθετηθεί άμεσα;
  • Πως είναι δυνατόν να φωτογραφίζονται Μαθητές και να διακινούνται οι φωτογραφίες τους και η πλειοψηφία του Συλλόγου να αρνείται να τοποθετηθεί και το λιγότερο να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές;
  • Πως είναι δυνατόν να καταγγέλλονται ονομαστικά και να στοχοποιούνται Μαθητές και η πλειοψηφία του Δ.Σ. να σφυρίζει αδιάφορά.
  • Πως είναι δυνατόν να καταγγέλλεται ο Διευθυντής του Σχολείου μας ως ενορχηστρωτής παράνομων πράξεων και η πλειοψηφία του σχολείου να μην τοποθετείται;
  • Πώς είναι δυνατόν να καταγγέλλονται ονομαστικά καθηγητές των παιδιών μας, να διακινείται αλληλογραφία (μέσω του εκπαιδευτικού δικτύου) αυτών με τους Μαθητές και για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να μην υφίσταται θέμα προς συζήτηση;
  • Πώς είναι δυνατόν να καταγγέλλονται ονομαστικά και να στοχοποιούνται Μαθητές επειδή τυγχάνει να είναι παιδιά μελών του ΔΣ και οι απόψεις τους να μην αρέσουν στους σκοτεινούς αυτούς κύκλους;
  • Πως είναι δυνατόν να σύρονται τα παιδιά του σχολείου μας στους εισαγγελείς ανηλίκων και ο Σύλλογος Γονέων να δηλώνει – με τις πράξεις του – αδιάφορος;

Και για να γίνουμε ίσως πιο κατανοητοί...

Αλήθεια πόσο ανεξάρτητη απ’ τη στάση αυτή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. είναι η έντονη φημολογία περί συμμετοχής και μέλους του Δ.Σ. στις παρακρατικές αυτές πρακτικές που στοχοποιούν και θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας; Γιατί όταν επιχειρήσαμε να θέσουμε το συγκεκριμένο ερώτημα στο πλαίσιο του τελευταίου Δ.Σ., η βαριά αυτή καταγγελία... ουδέποτε διαψεύσθηκε;

Είναι δυνατόν μέλη του Δ.Σ., που θεσμικά έχουν την ευθύνη εκπροσώπησης του συνόλου των Γονέων, να στρέφονται κατά των Παιδιών, να ζητάνε την τιμωρία του Διευθυντή και να στοχοποιούν Καθηγητές; Και αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν η πλειοψηφία του Δ.Σ. να τις νομιμοποιεί και επι της ουσίας να τις υιοθετεί στο όνομα του συνόλου των Γονέων και Κηδεμόνων;

Αγαπητοί Γονείς

Είναι νομίζουμε προφανές ότι με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του Συλλόγου μας, τις θέσεις και τη στάση που επιλέγει να κρατήσει η διαμορφωθείσα πλέον πλειοψηφία του Δ.Σ., αλλά και τα νέα ήθη που εισάγονται στη λειτουργία του Δ.Σ. (στην τελευταία συνεδρίαση αφαιρέθηκε βιαίως το βιβλίο πρακτικών απ τον Γραμματέα) δεν μπορούμε να εκπροσωπούμε το Σύλλογο απ’ τις θέσεις ευθύνης της Προέδρου και του Γραμματέα του Δ.Σ.

Δεν μπορούμε να εκπροσωπούμε από θέσεις ευθύνης ένα Σύλλογο ο οποίος με τις αποφάσεις και τη στάση του δεν υπερασπίζεται τα παιδιά μας, απέναντι σε πρακτικές που τα θέτουν σε κίνδυνο και υιοθετεί τη θέση του ουδέτερου (στην καλύτερη περίπτωση) παρατηρητή, απέναντι σε πρακτικές στοχοποίησης και απειλών προς τους καθηγητές και το Διευθυντή του σχολείου μας.

Δεν μπορούμε και δεν επιθυμούμε να εκπροσωπούμε απ’ τις θέσεις της Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα ένα Δ.Σ., η πλειοψηφία του οποίου κλείνει το μάτι (... στην καλύτερη επίσης περίπτωση) σε σκοτεινούς κύκλους οι οποίοι μετέρχονται παρακρατικές μεθόδους που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας.

Το ίδιο προφανές όμως είναι ότι δεν θα εγκαταλείψουμε, ως απλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως ως Γονείς, την προσπάθεια να μην κυριαρχήσουν εν τέλει στο σχολείο μας, ένα σχολείο με βαθιά δημοκρατική παράδοση και ιστορία, οι λογικές του παρακράτους και της κουκούλας.

Έναν αγώνα που οφείλουν να δώσουν και θα δώσουν από κοινού και στο φως της ημέρας οι γονείς, οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search