• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Τα βάρη στους εκπαιδευτικούς για την «αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών» ρίχνει το ΥΠΑΙΘ : 6+1 μέτρα για τους μαθητές

November 18, 2022 280

 

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Υπεύθυνοι και ένοχοι για την «αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών» οι εκαπιδευτικοί σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ - Τι προβλέπει το Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την ασφάλεια των μαθητών. Σε μια συγκυρία που τα φαινόμενα βίας στα σχολεία αυξάνονται ανταναλώντας τη βία που διαχέεται στην κοινωνία συνέπεια της σήψης του εκμεταλλευτικού συτστήματος και της κυβερνητικής πολιτικής, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς. Το μαγικό ραβδί είναι η ένταση της επιτήρησης και των εφημεριών. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η επέλαση της βίας σε όλη την κοινωνία τροφοδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις και στα σχολεία. Όσο η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση εντείνονται, τόσο η βία θα διαχέεται και στα σχολεία. Πολύ περισσότερο που η εκπαιδευτική πολιτική αποσαθρώνει το δημόσιο σχολείο.

Από την πλευρά του το ΥΠΑΙΘ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του για τη βίαιη πολιτική του που ρημάζει το δημόσιο σχολείο, για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ποι διώχνουν βίαια τους μαθητές από το σχολείο (Τράπεζα θεμάτων – ΕΒΕ κ.α) και κλείνει το μάτι στους γονείς και την κοινωνία ενοχοποιώντας τους εκαπιδευτικούς. «Λαμβάνουν κάθε μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, τους γονείς/κηδεμόνες και τους αρμόδιους φορείς.», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την ασφάλεια των μαθητών

Αναλυτικά τι προβλέπει το Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την ασφάλεια των μαθητών

  1. Το σχολείο, ως χώρος πνευματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, οφείλει να είναι ένας ασφαλής χώρος, στον οποίο όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες θα απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της γνώσης και τη χαρά της συνύπαρξης.
  2. Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι Διευθυντές/Διευθύντριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως φροντίζουν ώστε οι θύρες εισόδου-εξόδου του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών/τριών και αποτρέπεται η αναίτια έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του σχολείου. Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
  3. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερίας έχουν την ευθύνη για την επιτήρηση των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και της αποχώρησής τους από το σχολείο, την ώρα των διαλειμμάτων, καθώς και τη μέριμνα για την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Είναι σημαντικό οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μεριμνούν για τον απαραίτητο αριθμό εφημερευόντων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων από τους/τις εφημερεύοντες/ουσες.
  4. Οι εφημερεύοντες/ουσες οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στην άσκηση των καθηκόντων τους, παρεμβαίνοντας και προληπτικά προς αποφυγή περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.
  5. Λαμβάνουν κάθε μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης, τους γονείς/κηδεμόνες και τους αρμόδιους φορείς.
  6. Ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάθε περιστατικό που διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
  7. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία στη συνέχεια ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) .

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

Αναλυτικά για το έγγραφο πατήστε ΕΔΩ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search