Με ανακοίνωσή του το Μουσείο Σολωμού αναφορικά για την συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα Κωνσταντίνου Μ. Θεοτόκη και 100 χρόνια από το θάνατό του τονίζουν τα εξής: 

Το 2023 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα Κωνσταντίνου Μ. Θεοτόκη και 100 χρόνια από το θάνατό του. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού, προκειμένου να τιμήσει τον σημαντικότατο εκπρόσωπο της νεοελληνικής λογοτεχνίας εν όψει του Έτους Κωνσταντίνου Θεοτόκη, αποφάσισε ομόφωνα (συνεδρίαση 18ης Οκτωβρίου 2022) να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται περιοδική έκθεση με τίτλο «Άφθαρτος Λόγος – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ και η διαχρονική παγκοσμιότητα ενός χώρου». Το εγχείρημα, με μουσειολογική μελέτη και ευθύνη του Δρ Κ. Ι. Σουέρεφ, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, προσβλέπει να παρουσιάσει και να αναδείξει περαιτέρω στο ευρύ κοινό την πολύπλευρη προσωπικότητα του ευρυμαθούς και χαρισματικού Κερκυραίου λόγιου, πρωτοπόρου ανθρωπιστή και εισηγητή κοινωνικών αξιών, πηγή έμπνευσης και
διαμορφωτή συνειδήσεων, μέσω του γραπτού λόγου. Επίσης, ο εκθεσιακός σχεδιασμός παραπέμπει στον κόσμο του Θεοτόκη και τις προεκτάσεις του. Η έκθεση πρόκειται να συμπεριλάβει σπάνια τεκμήρια εποχής, έντυπα, εκδόσεις και δημοσιεύσεις, κυρίως από τις συλλογές της Εταιρείας, έργα σύγχρονων εικαστικών, που συνομιλούν με κείμενα του Θεοτόκη, οπτικοακουστικό υλικό με αναφορές στη ζωή και το έργο του (μεταφραστικό,
πεζογραφικό, ποιητικό, ερευνητικό), ψηφιακές εφαρμογές με ανθολόγηση από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές, παρουσίαση συναφών ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων. Ειδικός Κατάλογος θα πλαισιώσει την έκθεση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα ήταν δυνατό να συμπέσουν με την 21η Μαΐου 2023, επέτειο για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η διάρκεια της έκθεσης προβλέπεται τουλάχιστον έως 31 Δεκεμβρίου 2023, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους επισκέπτες, σε παράλληλες εκδηλώσεις και σε εκπαιδευτικά προγράμματα.