Print this page

Εκατοντάδες μαθητές με αναπηρίες χωρίς υποστήριξη

November 24, 2022 227

Χρήστος Κάτσικας

 
Καταγγελίες από γονείς και από αναπληρωτές ειδικής αγωγής για τα κενά που παραμένουν ακάλυπτα από το υπουργείο Παιδείας.

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18/11/22 η πολυαναμενόμενη 3η φάση προσλήψεων αναπληρωτών ειδικής αγωγής, αλλά τα αποτελέσματα για ακόμη μια φορά ματαίωσαν τις προσδοκίες και τις ελπίδες εκατοντάδων οικογενειών που περίμεναν με αγωνία την κάλυψη των αναγκών και την υποστήριξη του παιδιού τους.

Ακόμη μια σοβαρή καταγγελία που αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς με παιδιά ΑμεΑ στα σχολεία της χώρας μας κάνει φύλλο και φτερό τις «τρανταχτές» διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας και την «κανονικότητα» στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η καταγγελία:

 

«Είμαι τρίτεκνη μητέρα από την Πέλλα. Εδώ και δέκα ημέρες περίπου η σχολική νοσηλεύτρια που παρακολουθούσε στις  σχολικές δραστηριότητες την πορεία της υγείας της εξάχρονης κόρης μου (μαθήτρια Α’ Δημοτικού) έλαβε άδεια κύησης.

Εκτοτε αναγκάζομαι εγώ και ο σύζυγός μου να “κατασκηνώνουμε” εναλλάξ πέριξ του αύλειου χώρου του σχολείου της μήπως της συμβεί κάτι επιζήμιο ή ακόμη και ανεπανόρθωτο για την υγεία της. Εχοντας την αμέριστη στήριξη από τον δ/ντή της σχολικής μονάδας αλλά και της δασκάλας της, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε έναν θεσμικό ρόλο που η Πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντί μας αλλά και απέναντι στο ΑμεΑ παιδί μας που πάσχει από διαβήτη 1 και έχει υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρή κετοξέωση και διαβητικό κώμα.

Παρά τις προσωπικές μου οχλήσεις θεσμικά στο υπουργείο Παιδείας καθώς και στο γραφείο της υπουργού, το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη την τρέχουσα εβδομάδα ώστε να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν, γιατί το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμη δώδεκα οικογένειες στον ακριτικό νομό μας».

Παρόμοια απογοήτευση και αγανάκτηση εκφράζουν και εκατοντάδες αναπληρωτές ειδικής αγωγής, που προσέβλεπαν σε μια καλύτερη κάλυψη των αναγκών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, οι ανάγκες που δηλώθηκαν συνολικά για τους Φιλολόγους Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 02.50) από τις αρμόδιες ΔΔΕ ήταν 638, ενώ μετά βίας η κάλυψη άγγιξε τα 196 κενά και το συνολικό ποσοστό ανέρχεται σε 30%.

Ας μεταφράσουμε, λοιπόν, τα νούμερα για να γίνουν απόλυτα κατανοητά από όλους. Χτες Δευτέρα 21/11/22 πάνω από 440 παιδιά συνέχιζαν να μην έχουν φιλόλογο στο Τμήμα Ενταξης του σχολείου τους. Πάνω από 440 παιδιά εξακολουθούσαν να μην έχουν Παράλληλη Στήριξη, παρά τη γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ που τα αξιολόγησε. Θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν μέσα στο γενικό σχολείο, παλεύοντας να καλύψουν τη δυσβάσταχτη ύλη χωρίς βοήθεια. Θα συνεχίσουν να βλέπουν, ως απλοί παρατηρητές, τους συμμαθητές τους να διαπρέπουν. Οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό ιδιωτική παράλληλη στήριξη.

Το ΥΠΑΙΘ θα συνεχίσει να διαφημίζει κάλυψη σχεδόν 100% των αναγκών κατά τη φετινή σχολική χρονιά, γεγονός που ερμηνεύεται αφενός ως υποτίμηση της νοημοσύνης γονέων και εκπαιδευτικών και αφετέρου ως χλευασμός, αφού η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει πανηγυρικά τέτοιου είδους προεκλογικές, διαφημιστικές δηλώσεις...

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.