• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου – Τραυματίστηκε καθηγητής

November 26, 2022 328

 

 

Όταν η βία επελαύνει σε όλη την κοινωνία, τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και στα σχολεία.

Ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο  ενδοσχολικής βίας. Αυτή τη φορά στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Όσο η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση εντείνονται, τόσο η βία θα διαχέεται και στα σχολεία. Πολύ περισσότερο που η εκπαιδευτική πολιτική αποσαθρώνει το δημόσιο σχολείο.

Ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρο στην αυλή του ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο, όταν μια ομάδα νεαρών επιτέθηκαν σε ένα μαθητή του σχολείου. Σοκ προκαλεί το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, μέσα στον προαύλιο χώρο του σχολείου με τους υπόλοιπους μαθητές όπως φαίνεται και στο βίντεο να μην αντιδρούν μπροστά σε αυτό το άγριο θέαμα, αλλά να καταγράφουν το επεισόδιο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σχολείο με 700 μαθητές και "ελάχιστη φύλαξη" 

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Διδασκόντων, που έκανε έκτακτη συνέλευση και “κράτησε” κλειστό το σχολείο την Παρασκευή λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού, το φαινόμενο φαίνεται να έχει ρίζες, που δεν πρέπει να “αναζωπυρωθούν”.

Ήδη, έχουν ληφθεί μέτρα, ενώ οι εκπαιδευτικοί τονίζουν τόσο το γεγονός ότι το εν λόγω σχολείο φιλοξενεί 700 μαθητές, αριθμός πολύ μεγάλος, με ελάχιστη φύλαξη. Καλεί, δε, τους φορείς και την κοινωνία να καταδικάσουν απερίφραστα το φαινόμενο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στις 24/11/2022 στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας (συστέγαση 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Ρεθύμνου), μαθητές ήρθαν σε διαπληκτισμό που κατέληξε σε σωματική βία, με τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχραιμότερους μαθητές να επεμβαίνουν για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Ο καυγάς, που προκλήθηκε από εξωσχολικούς, μαθητές άλλων σχολείων του νομού, είχε φυλετικά χαρακτηριστικά και γρήγορα γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας καθηγητής του σχολείου που χρειάστηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες στο Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο μεγάλος όγκος του σχολείου μας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού φύλαξης (μία φύλακας για 700 μαθητές και δύο κύριες εισόδους), δυσχεραίνει την επίβλεψη και καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να γνωρίζουν όλους τους μαθητές γιατί προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, είναι εύκολο να παρεισφρέουν εξωσχολικοί, ιδιαίτερα στο χώρο του κυλικείου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίλυση του κτιριακού θέματος των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού θα οδηγούσε σε μια αποσυμφόρηση του σχολείου, κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι εφικτό τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, πρέπει όμως να λυθεί άμεσα.

Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε είδους βία, τόσο λεκτική ή ψυχολογική, όσο και σωματική, αλλά και σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Τα παραπάνω φαινόμενα δεν αρμόζουν στο σχολικό χώρο και καταδικάζονται απερίφραστα.

Για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων που απευχόμαστε αλλά δυστυχώς φοβόμαστε, ο Σύλλογος έχει λάβει μία σειρά από παιδαγωγικά μέτρα και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατός παιδαγωγικός και νομικός τρόπος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η ηρεμία και η ισότητα στο σχολικό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε το θλιβερό αυτό συμβάν, που ευτυχώς δεν είχε χειρότερη κατάληξη, να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε εκ νέου προβλήματα που νομίζαμε θαμμένα και τελευταίως αναζωπυρώνονται σε όλα τα σχολεία μας και όχι μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Εμείς, ως καθηγητές του σχολείου δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλεί τα παιδιά μας, ούτε και να προωθεί διχαστικές ιδεολογίες στον χώρο του σχολείου. Χρειαζόμαστε όμως και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όλοι μαζί να καταδικάσουμε απερίφραστα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβληματικές νοοτροπίες που ταλαιπωρούν αυτόν τον τόπο και τραυματίζουν την συνοχή της κοινωνίας μας. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από την βία και τον χωρισμό σε στρατόπεδα”. 

Εμείς να προσθέσουμε ότι όσο κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ θα στουθοκαμηλίζουν και ακόμα χειρότερα θα ασκούν πολιτικές παραπέρα φτωχοποίησης των εργαζομένων και αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης τόσο τα φαινόμενα κοινωνικής και ενδοσχολικής βίας θα οξύνονται!

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search