• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Δικαστές ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΟΛΜΕ – Ν. Κεραμέως – Εισαγγελέας: Α. Κόπτσης: «Οι προκηρυχθείσες απεργίες-αποχές είναι προδήλως παράνομες (διότι οι ΕΛΜΕ δεν έχουν νομικά το δικαίωμα να προκηρύξουν απεργίες)»!

November 27, 2022 460

Δικαστές ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΟΛΜΕ – Ν. Κεραμέως – Εισαγγελέας: Α. Κόπτσης: «Οι προκηρυχθείσες απεργίες-αποχές είναι προδήλως παράνομες (διότι οι ΕΛΜΕ δεν έχουν νομικά το δικαίωμα να προκηρύξουν απεργίες)»!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας Σωματείων (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ)  με τον Γ.Γ. ΥΠΑΙΘ  Α. Κόπτση την Παρασκευή 25/11 τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, το ζήτημα της συνδικαλιστικής δίωξης (παραπομπή στο Πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος) του Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, που συμμετέχει στην Απεργία-Αποχή του σωματείου από το θεσμό των Μεντόρων-Συντονιστών. Η απάντηση του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ ήταν αποκαλυπτική! Δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η μη εφαρμογή των νόμων και πως το δικαίωμα στην Απεργία δεν υφίσταται για το Πρωτοβάθμιο Σωματείο, σύμφωνα με το νομικό επιτελείο του ΥΠΑΙΘ!

Με άλλα λόγια ο ΓΓ Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ σε ρόλο εισαγγελέα κατ΄εντολήν της Ν. Κεραμέως «αποφασίζει και διατάσσει» ότι «το δικαίωμα στην Απεργία δεν υφίσταται για το Πρωτοβάθμιο Σωματείο». Ν. Κεραμέως και Α. Κόπτσης αναλαμβάνουν ρόλο εισαγγελέα και δικαστή. Δεν προσφεύγουν πια στα δικαστήρια, κατά τη γνωστή συνήθειά τους, όπως έχουν κάνει απανειλημμένα με ΔΟΕ  & ΟΛΜΕ. Πρόκειται για σοβαρή εκτροπή ακόμα και για την αστική δημοκρατία που τη βάζουν στον γύψο! Είναι φανερό ότι θέλουν να τελειώνουν με το δικαίωμα της απεργίας και με τη συνδικαλιστική δράση.

Είναι, όμως μεγάλη ντροπή για τον κλάδο που συνδικαλιστικές παρατάξεις, ακόμα και η ίδια η ΟΛΜΕ συμφωνούν με το δίδυμο Ν. Κεραμέως – Α. Κόπτση αμφισβητώντας έμπρακτα και ελεινά το δικαίωμα της απεργίας! Αν, αυτό φαίνεται υπερβολικό σε ορισμένους διαβάστε την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ και των ΣΥΝΕΚ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά τη Δευτέρα 21-11 για την απόφαση – στήριξης του Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:. ΔΑΚΕ: «Προβλέψαμε τι θα γίνει με την απεργία – αποχή, για αυτό είμαστε κατά». Με άλλα λόγια η ΔΑΚΕ στο πλευρό της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ και απέναντι από τους συναδέλφους που αγωνίζονται. Και όχι μόνο! Αυτό το «προβλέψαμε» σηκώνει πολλές ερμηνείες για τη σχέση διαπλοκής της ΔΑΚΕ με τη Διοίκηση, το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση. Δεν αποτελεί έκπληξη για τον κλάδο η πολιτική στάση της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ η οποία όλο αυτό το διάστημα βρέθηκε απέναντι στην απεργία – αποχή, επαναλαμβάνοντας μονότονα τόσο την υποστήριξή της στην κυβερνητική πολιτική και την αξιολόγηση, όσο και τα τρομοκρατικά σενάρια για πειθαρχικά και απολύσεις. ΣΥΝΕΚ: «Όχι στο κείμενο – καταγγελία». Φυσικά και οι δυο παρατάξεις δεν ψήφισαν το κείμενο της ΕΛΜΕ Πειραιά ψηφίζοντας «Λευκό».

Οι δυνάμεις αυτές υπηρετούν μια πολιτική που υπονομεύει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις συλλογικές του διαδικασίες, συκοφαντεί τους αγώνες και την απεργία, καλλιεργεί την απογοήτευση και την αποστράτευση των εκπαιδευτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι εφαρμόζουν αυτή την πολιτική την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση εξαπολύει μια μεγάλης έντασης επίθεση στα σωματεία, με το ν. «Χατζηδάκη». Στα λόγια αντιτίθενται -υποτίθεται- στον αντεργατικό νόμο, στην πράξη όμως υποτάσσονται και παραδίδουν αφοπλισμένα τα σωματεία στην κυβερνητική πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή.

Δεν μας εκπλήσσουν πια! Να θυμίσουμε ότι οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΕΚ ψήφισαν στην ΟΛΜΕ την άθλια ανακοίνωση (13/10/2021) που ενημέρωνε για τα πρόστιμα και τις ποινές που επέβαλε τάχα η δικαστική απόφαση του Εφετείου, αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα αυτά επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών που απεργούν – απέχουν! Με τη στάση τους αυτή πρόσφεραν τις πιο πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, σε μια περίοδο μάλιστα που ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί πείθονται για τη συνέχιση της απεργίας – αποχής, αντιπαλεύουν μαζικά το φόβο και την τρομοκρατία.

Ειδικότερα οι ΣΥΝΕΚ δεν ψήφισαν σε πολλές από τις δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ  το ψήφισμα συμπαράστασης στον διωκόμενο διευθυντή του 8ου Γυμνασίου. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ κρύβεται πίσω από τις διαβόητες «κυρώσεις» και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για να συγκαλύψει τόσο την υποταγή της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και την ουσιαστική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κυρίαρχες εκπαιδευτικές επιλογές. Αλλά πέρα από την ψήφο τους ιδιαίτερα εμετικό είναι το σκεπτικό τους που ταυτίζεται με αυτό της Ν. Κεραμέως και του Α. Κόπτση: «οι προκηρυχθείσες απεργίες-αποχές είναι προδήλως παράνομες (διότι οι ΕΛΜΕ δεν έχουν νομικά το δικαίωμα να προκηρύξουν απεργίες)».

Ενδεικτικά παραθέτουμε τοποθέτησή τους που έχει καταχωρηθεί και στα πρακτικά:  «Οι ΣΥΝΕΚ Θεσσαλονίκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσή μας στον Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, ο οποίος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, διότι συμμετείχε στην Απεργία-Αποχή (Α-Α) από Μέντορες-Συντονιστές που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά .

Όμως πρέπει να επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες των Παρεμβάσεων.

Επανειλημμένα έχουμε τονίσει πως οι προκηρυχθείσες απεργίες-αποχές είναι προδήλως παράνομες (διότι οι ΕΛΜΕ δεν έχουν νομικά το δικαίωμα να προκηρύξουν απεργίες). Έχουμε τονίσει πως μπορεί να επιφέρουν πειθαρχικές διώξεις σε όσους συναδέλφους συμμετέχουν.

Οι Παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της τυχοδιωκτικής συνδικαλιστικής τους πρακτικής, παρέσυραν συναδέλφους να συμμετάσχουν, διαβεβαιώνοντάς τους  πως δεν θα έχουν καμία συνέπεια και ουσιαστικά εξαπατώντας τους υβρίζοντας ταυτόχρονα  ως προδότες και άλλα ακατανόμαστα.

Θέτουμε τους υβριστές μας στην κρίση των εκπαιδευτικών. Θεωρούμε πως πρέπει να τεθούν μπροστά στις ευθύνες τους και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον  διωκόμενο διευθυντή όσο και σε όλους τους συναδέλφους.» Με το ίδιο σκεπτικό δεν ψήφισαν το Ψήφισμα στην ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής!

Όσο για την ΟΛΜΕ τι να πει κανείς! Μόνο ντροπή, αγανάκτηση και οργή προκαλεί η στάση της, αφού δεν έχει εκδώσει κάποιο ψήφισμα για τον διωκόμενο διευθυντή. Θα μου πεις εδώ «ξέχασε» να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους με πολύ σοβαρότερες κατηγορίες εκπαιδευτικούς Ζ. Γκέρτσο, Π. Χουντή, Μ. Ανδρέου και άλλους 60 αγωνιστές για το όργιο καταστολής και όσα εκτυλίχθηκαν στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου το 2020!

Οι προσπάθειες των επικυρίαρχων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) και των συνδικαλιστικών τους παρατρεχάμενων (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) να φιμώσουν το εκπαιδευτικό κίνημα και να επιβάλλουν γενικό σιωπητήριο, θα πέσουν στο κενό. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα! Οι δεκάδες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που, παρά την υπονόμευση και το ξεπούλημα,  επιμένουν να υπερασπίζουν την απεργία – αποχή, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Αυτό το αγωνιστικό μέτωπο των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει να διευρυνθεί σε αντιπαράθεση με της δυνάμεις της υποταγής και της συνθηκολόγησης!

 

* O Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά,  της Σ.Ε. του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπaίδευσης» και του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search