Print this page

Τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο του Πόρου - "Λειτουργεί" με υποχρεωτικές υπερωρίες (!), με εντολή του ΔΙΔΕ Πειραιά!

November 28, 2022 442

"Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ διαπίστωσε τις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο του Πόρου, που (υπο)λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, διαθέτοντας 5 εκπαιδευτικούς συνολικά! Στο Γυμνάσιο έχουν ανατεθεί 22 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες (!), με εντολή του ΔΙΔΕ Πειραιά, αντί να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών, λείπουν φιλόλογος και μαθηματικός. Στο ΓΕΛ Πόρου έχουν ανατεθεί 9 ώρες υπερωρία (επίσης υποχρεωτικά), ενώ λείπει καθηγητής Γερμανικών.

Οι συνάδελφοι στο Γυμνάσιο Πόρου βρίσκονται κυριολεκτικά στα όριά τους. Διδάσκουν έως και 5 ώρες παραπάνω τη βδομάδα, έχουν από 3 και 4 εξωδιδακτικές εργασίες, σχεδόν κάθε μέρα εφημερία κλπ. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε την οργή, την αγανάκτηση των ίδιων των συναδέλφων. Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι υποχρεωτικές υπερωρίες, να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί που λείπουν, να καλυφθούν άμεσα τα κενά."

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αναλυτικά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΡΟΥ

Την Τετάρτη 16/11 αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Πειραιά επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ του Πόρου, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο του Πόρου κ. Ιωάννη Δημητριάδη και τον Αντιδήμαρχο Πόρου κ. Χρήστο Λίτσα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ διαπίστωσε τις τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο του Πόρου, που (υπο)λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, διαθέτοντας 5 εκπαιδευτικούς συνολικά! Στο Γυμνάσιο έχουν ανατεθεί 22 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες (!), με εντολή του ΔΙΔΕ Πειραιά, αντί να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών, λείπουν φιλόλογος και μαθηματικός. Στο ΓΕΛ Πόρου έχουν ανατεθεί 9 ώρες υπερωρία (επίσης υποχρεωτικά), ενώ λείπει καθηγητής Γερμανικών.

Οι συνάδελφοι στο Γυμνάσιο Πόρου βρίσκονται κυριολεκτικά στα όριά τους. Διδάσκουν έως και 5 ώρες παραπάνω τη βδομάδα, έχουν από 3 και 4 εξωδιδακτικές εργασίες, σχεδόν κάθε μέρα εφημερία κλπ. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε την οργή, την αγανάκτηση των ίδιων των συναδέλφων. Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι υποχρεωτικές υπερωρίες, να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί που λείπουν, να καλυφθούν άμεσα τα κενά.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο του Πόρου κ. Δημητριάδη και τον Αντιδήμαρχο κ. Λίτσα Στην συνάντηση, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, έθεσε τα εξής:

α) Την τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις που επικρατούν στα δύο σχολεία του Πόρου, την εργασιακή εξουθένωση των συναδέλφων.

β) Το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και στον Πόρο. Ενοίκια 250-300 ευρώ, 34 ευρώ μετακίνηση από Πειραιά και 34 να επιστρέψεις, ακρίβεια και δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 26 συνάδελφοι παραιτήθηκαν από τη Γ’ φάση, αφού αδυνατούν Νοέμβρη μήνα να εργαστούν, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό, με αυτούς τους απαράδεκτους όρους. Οι συνάδελφοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία τον Πόρο, δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε καν στο μεταφορικό ισοδύναμο, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (βλέπε παρακάτω).

γ) Την απουσία Τμήματος Ένταξης στον Πόρο (υπάρχει στο Γυμνάσιο Γαλατά, που όμως προϋποθέτει καθημερινή μετακίνηση με βάρκα)

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά πρότεινε στο Δήμαρχο:

α) Να δοθεί επίδομα στους συναδέλφους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στον Πόρο (όπως κάνουν οι Δήμοι Ύδρας και Σπετσών), προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης ανακούφιση

β) Να υπάρξει παρέμβαση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μείωση του κόστους μετακίνησης

γ) Να σιτίζονται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου

Ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε ως εξής:

α) Συμφωνεί σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη κατάσταση για τα κενά στα σχολεία, θα επιμείνει από την πλευρά του στην κάλυψή τους.

β) Για την επιδότηση των εκπαιδευτικών, τόνισε πως αποτελεί πρώτιστα ευθύνη του Κράτους, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, μέσω των Δήμων, για την ανακούφιση των εκπαιδευτικών και όχι οι Δήμοι από ίδιους πόρους. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Πόρου θα εξετάσει το σχετικό αίτημα, το οποίο έχει τεθεί για πρώτη φορά φέτος, ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς.

γ) Η σίτιση θεωρεί ότι δεν είναι εφικτή στο Κ.Ε. Πόρος, γιατί η προπαίδευση ναυτών λειτουργεί περιστασιακά ορισμένους μήνες το χρόνο.

δ) Για το κόστος της ακτοπλοϊκής μετακίνησης τόνισε πως είναι δυνατή η χορήγηση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας σε ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς που κατοικούν στο νησί έστω και για έναν χρόνο, οι οποίοι και μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στον Δήμο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ παραμένει σε επαφή με τους συναδέλφους του Πόρου και θα εξετάσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για την κάλυψη των κενών και την παύση των υποχρεωτικών υπερωριών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.