Print this page

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη - Ακυρώνουν τις πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Κεντρικός απεργιακός αγώνας

December 08, 2022 165

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ακυρώνουν τις πράξεις μονιμοποίησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Όχι στην ατομική αξιολόγηση, όχι στην άρση της μονιμότητας

 

Σε ακύρωση των πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή προχώρησαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μετά από εντολή του υπουργείου Παιδείας. Η μέχρι σήμερα τυπική διαδικασία για τη μονιμοποίηση των «δόκιμων», όπως χαρακτηρίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι τα δύο πρώτα χρόνια από την πρόσληψή τους, τελειώνει. Για να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί που κλείνουν διετία, πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης, να αξιολογηθούν δηλαδή από τον διευθυντή, τον συντονιστή και από όλο το πλέγμα της αυτοξιολόγησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση αίρει τη μονιμότητα.

Άμεσα βάλλονται οι νεοδιόριστοι. Τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια που πλήρωσαν ακριβά για να μαζέψουν προσόντα ώστε να έχουν ελπίδες διορισμού, δεν αρκούν για να κρατήσουν τη δουλειά τους. Πρέπει να υποστούν τους μέντορες και την ατομική αξιολόγηση. Η κυβέρνηση δεν θα τους μονιμοποιήσει όλους. Με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει πως θα εφαρμοστεί η ατομική αξιολόγηση για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αξιολόγηση σημαίνει μισθολογική καθήλωση, απολύσεις και τρομοκρατία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες κι εφησυχασμό. Ατομική αξιολόγηση και άρση της μονιμότητας πάνε μαζί. Αν προχωρήσουν όλα αυτά στην εκπαίδευση, που βρίσκεται στο μάτι του αντιλαϊκού κυκλώνα, θα πρέπει να ανησυχούν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο.

Η ΟΛΜΕ και οι ΔΟΕ μένουν στα διαδικαστικά και αποφεύγουν να μιλήσουν για την ουσία. Άλλωστε, οι κυρίαρχες παρατάξεις, ΔΑΚΕ-ΠΕΚ/ΔΗΣΥ-ΣΥΝΕΚ/ΔΙΚΤΥΟ, συμφωνούν με την αξιολόγηση. Η απεργία αποχή, που μέχρι τώρα έβαλλε φραγμό στην αυτοαξιολόγηση, δεν μπορεί να σταματήσει στην ατομική αξιολόγηση αφού δεν μπορεί να εμποδίσει τον αξιολογητή να αξιολογήσει. Αυτή την πραγματικότητα, η συνδικαλιστική ηγεσία κάνει πως δεν τη βλέπει. Σε αυτή τη φάση, δυσκολεύεται να φορτώσει την αδυναμία της στον κλάδο και να πει πως δεν τραβάει. Η μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις τελευταίες κινητοποιήσεις δεν το επιτρέπει. Γι’ αυτό υποβαθμίζει το ζήτημα, περιορίζει τις επιπτώσεις μόνο στους νεοδιόριστους, καλεί σε δικαστικές προσφυγές και καλλιεργεί εκλογικές αυταπάτες.

Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τάχα νοιάζεται για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων. Ήταν αυτός, που με το προσοντολόγιο που ψήφισε όταν ήταν κυβέρνηση, πέταξε εκτός σχολείου χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργαζόταν κάθε χρόνο επί πολλά χρόνια, δηλαδή τους απέλυσε. Δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τις επερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, που δεν αναφέρουν πουθενά τη λέξη αξιολόγηση. Δεν μπορούν να περιμένουν μια άλλη κυβέρνηση να βγει από την κάλπη να σταματήσει τον εφιάλτη.

Όμως οι νόμοι δεν μένουν στα χαρτιά. Καταργούνται με αγώνες. Αγώνας θα πει απεργία, τα σχολεία κλείνουν, οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους και απευθύνονται στον λαό. Δεν ζητάνε διάλογο με κυβέρνηση και υπουργούς, διεκδικούν δικαιώματα.

Βασική προϋπόθεση για να ξεδιπλωθεί αγώνας με προοπτική νίκης είναι να γίνουν μαζικές συνελεύσεις που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Δεν παρακαλούμε ΟΛΜΕ/ΔΟΕ. Να κάνουμε βήματα οργάνωσης αγώνων που θα είναι στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Να αγωνιστούμε:

Ø  για μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων και όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø  για ανατροπή της αξιολόγησης

Ø  για να ζήσουμε

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.