• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Μια «διαπλεκόμενη» εκλογή επίκουρου καθηγητή στην Ιστορία

January 05, 2023 318

 

 

Για να εκλεγεί κάποια/ος στο Πανεπιστήμιο απαιτούνται τέσσερις προϋποθέσεις: 1) να είναι σύννομη η διαδικασία 2) να έχει τις τυπικές από τον νόμο προϋποθέσεις 3) να έχει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις και 4) να υπερέχει των συνυποψηφίων. Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου εξελέγη στο Πανεπιστήμιο Πατρών επίκουρος καθηγητής χωρίς να συντρέχει καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.

1.Το Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) προκήρυξε θέση επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Νεότερη Ελληνική Ιστορία». Στην προκήρυξη (ΦΕΚ με ημερομηνία 19/1/2022), δίνεται, ιδιαίτερα αμήχανα, το περίγραμμα της θέσης. «Πιο συγκεκριμένα, το γνωστικό αντικείμενο της προτεινόμενης για προκήρυξη θέσης εστιάζει στην “ιστορική διαμόρφωση του νέου ελληνισμού” από τον 18ο αιώνα έως και την ελληνική επανάσταση [...]». Γιατί τώρα η θέση βαφτίζεται «Νεότερη Ελληνική Ιστορία» και όχι «Ιστορία του 18ου αιώνα» ή «Ιστορική διαμόρφωση του νέου ελληνισμού»;

Το επόμενο βήμα. Συγκροτείται το 11μελές εκλεκτορικό σώμα από καθηγητές. Οι εκλέκτορες ρωτιούνται. Κάποιοι ρωτήθηκαν, άλλοι όχι. Αυτοί που ρωτήθηκαν «κληρώθηκαν» τακτικά μέλη. Αυτοί που δεν ρωτηθήκαμε «κληρωθήκαμε» αναπληρωματικοί -παρότι κάποιοι θα είχαμε εκπαιδευτική άδεια. Διαβολικές συμπτώσεις; Ετσι συγκροτήθηκε ένα εκλεκτορικό με πολλούς μη ειδικούς στο αντικείμενο, ούτε καν ιστορικούς. Τέλος, συγκροτήθηκε η τριμελής εισηγητική επιτροπή. Αναρωτιέμαι αν κάποιο από τα μέλη της έχει σχέση με την «ιστορική διαμόρφωση του νέου ελληνισμού».

 

2. Υποψήφιοι για τη θέση είκοσι οχτώ (28). Σύμφωνα με τον νόμο: «Αα) Για την εκλογή σε θέση Επίκουρου Καθηγητή απαιτούνται: i) Τρία (3) έτη τουλάχιστον ή αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα σε Α.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού ή αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου ανάλογου επιπέδου σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή συμμετοχής με αμοιβή σε οργανωμένα ερευνητικά προγράμματα. Το χρονικό διάστημα των τριών (3) ετών μπορεί να κατανέμεται συνδυαστικά στις ανωτέρω δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι αντίστοιχες με το επιστημονικό πεδίο και συναφείς με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται».

Η προταθείσα υποψήφια από την τριμελή εισηγητική επιτροπή και εκλεγείσα τελικά με εφτά ψήφους σε σύνολο ένδεκα έχει αθροιστικά κοντά δύο έτη διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως ακαδημαϊκή υπότροφος. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «έχει 19 συναπτά έτη εμπειρίας σε θέσεις έρευνας, διδασκαλίας και διοίκησης». Το διδακτορικό το πήρε το 2013. Η τριμελής εισηγητική εικάζω γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό η έκθεση κατατέθηκε μετά τις 40 μέρες που προβλέπει ο νόμος. Ενδιάμεσα η υποψήφια κατέθεσε συμπληρωματικές βεβαιώσεις. Αντιγράφω από την εισηγητική: «επίσης Υπότροφος Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στη Δημόσια Ιστορία και Πολιτική στο New York University-Πάντειο Πανεπιστήμιο (2014-2015)...». Σύμφωνα με τη βεβαίωση που προσκόμισε «was in residence at the Remarque Institute at New York University from 8 September – 20 December 2014». Μετράει; Προφανώς όχι. Ο νόμος είναι σαφής. Και βέβαια είναι για λίγους μήνες, όχι για ένα ακαδημαϊκό έτος.

3. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ. Η εκλεγείσα δεν έχει τα τυπικά προσόντα. Ας δούμε και τα ουσιαστικά, όπως αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση. «Η κα [...] κατέθεσε μία μονογραφία, 15 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους καθώς και μία επιμέλεια και υπομνηματισμό μελέτης». Αλλά. Σύμφωνα πάλι με την εισηγητική έκθεση: 2 άρθρα δεν έχουν κατατεθεί, 6 είναι πριν την περάτωση της διδακτορικής διατριβής. Αρα; Μένουν 7 άρθρα από το 2013 μέχρι σήμερα. Από αυτά 2 είναι από τη διατριβή και 4 εκτός αντικειμένου τής υπό προκήρυξη θέσης. Τι μένει; Η μονογραφία και 1 άρθρο 6 σελίδων σε πρακτικά συνεδρίου. Η μονογραφία; Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση «Πρόκειται για την επεξεργασμένη έκδοση της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας». Πώς αξιολόγησε τη διατριβή η εφταμελής επιτροπή του ΑΠΘ που την έκρινε; «Καλώς». Δηλαδή; Αλίμονο.

4. Με ένα άρθρο 6 σελίδων και την επεξεργασία μιας διατριβής («καλώς») η υποψήφια κρίθηκε καλύτερη από 27 συνυποψηφίους, αρκετοί από τους οποίους με εξαιρετικά βιογραφικά. Γίνεται; Εγινε.

Η εκλεγείσα είναι κυβερνητικό στέλεχος. Προφανώς αυτό δεν συνιστά λόγο να μην εκλεγεί στο Πανεπιστήμιο. Ούτε όμως αρκεί για να εκλεγεί. Οφείλει, όπως κάθε υποψήφιος, να πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Αυτό οφείλουν να το εμπεδώσουν οι κρινόμενοι και ακόμη περισσότερο οι κριτές-καθηγητές. Θλίψη, μόνο θλίψη γι’ αυτούς που το λησμονούν.

 

*καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search