Print this page

Νέο κύμα διώξεων στον Πειραιά – Στο στόχαστρο ο σ. Νεκτάριος Χατζηανδρέου - Το σήριαλ «Ο ΔΙΔΕ ξαναχτυπά» συνεχίζεται!

January 20, 2023 862

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Με την νέα χρονιά νέο κύμα διώξεων ενάντια σε εκπαιδευτικούς στον Πειραιά καταγγέλλει η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. "Ο ΔΔΕ ξαναχτυπά!" Σύμφωνα με αυτή «Ζητάνε έγγραφες εξηγήσεις στον συναγωνιστή Χατζηανδρέου Νεκτάριο για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από μέντορες συντονιστές».Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία:

«Ο ΔΔΕ ξαναχτυπά!

Ζητάνε έγγραφες εξηγήσεις στον συναγωνιστή Χατζηανδρέου Νεκτάριο για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από μέντορες / συντονιστές

Είναι φανερό: το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων σε εκπαιδευτικούς όχι μόνο δεν τέλειωσε αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην «αρχή».

 Αυτή τη φορά ο συναγωνιστής Νεκτάριος Χατζηανδρέου, μέλος της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής, φιλόλογος στο 1ο ΓΕΛ Πειραιά, καλέστηκε την Πέμπτη 19 Γενάρη σε εξηγήσεις από τον ΔΔΕ Πειραιά (και είναι πιθανό και άλλοι συνάδελφοι - συναδέλφισσες).

Είχε προηγηθεί η αναφορά από την Ενδοσχολική Συντονίστρια Φιλολόγων, και υποψήφια με τη ΔΑΚΕ Πειραιά, στην οποία αναφέρει ότι ο συναγωνιστής είχε δηλώσει εξ αρχής ότι συμμετέχει στην Απεργία - Αποχή που είχε κηρύξει η ΕΛΜΕ Πειραιά από Μέντορες / Συντονιστές.

Πρόκειται ξεκάθαρα για απόπειρα τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης! Αποτελεί συνέχεια των διαδικασιών διώξεων που είχαν προηγηθεί πριν τις γιορτές (στους 2 διευθυντές και τα 2 μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ) και κομμάτι της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί απόδειξη ότι οι «δεσμεύσεις» του ΔΔΕ το προηγούμενο διάστημα για τις διώξεις ήταν μόνο υπό την πίεση της μαζικής κινητοποίησης των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η τοποθέτησή μας -τότε- ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στις «υποσχέσεις» της ήρθε να επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα, και με τον χειρότερο τρόπο.

Καταγγέλλουμε τη νέα απόπειρα δίωξης. Χρειάζεται, επίσης, να διερευνηθεί αν έχουν δοθεί και σε άλλους συναδέλφους - συναδέλφισσες από το συγκεκριμένο σχολείο «κλήσεις για διευκρινίσεις» και για ποιους λόγους. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο ανακοινώνει  ότι θα ξεκινήσει κατεπειγόντως η ατομική αξιολόγηση, σε πρώτη φάση των νεοδιόριστων, οι τρομοκρατικές κλήσεις σε διευκρινίσεις για συμμετοχή σε κάλεσμα του σωματείου για την αξιολόγηση δείχνει τις διαθέσεις του συστήματος.

Πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση. Η μαζική διαδήλωση οδήγησε τον ΔΔΕ το προηγούμενο διάστημα σε αναδίπλωση, οι μαζικές κινητοποιήσεις θα δείξουν ξανά τον δρόμο. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης!

·      Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ να επισκεφτεί το σχολείο, να διερευνήσει αν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σε αυτό ή και σε άλλα σχολεία, να παρακολουθήσει την κατάσταση και να οργανώσει κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΔΕ.

·      Καλούμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν δημόσια θέση!»

Κλίμα χαφιεδισμού και κανιβαλισμού

Είναι φανερό πια ότι το θεσμικό πλαίσιο της περιβόητης «αξιολόγησης» που θεμελιώθηκε και με νόμους και ΥΑ της κυβέρνησς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και «ενδυνάμωσε» η σημερινή κυβέρνηση με την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως από χθες να κηρύττει τον πόλεμο της ατομικής αξιολόγησης διαμορφώνει κλίμα χαφιεδισμού και κανιβαλισμού.

Εκπαίδευση: Κλίμα εκφοβισμού, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και διώξεις  εκπαιδευτικών - Drepani.gr - Argyrades.gr - news

Και αυτό δεν είναι υπερβολή, άλλωστε το είχαμε επισημάνει έγκαιρα από την πρώτη στιγμή που η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προσπάθησε να υλοποιήσει τις ΥΑ για τους Μέντορες – Συντονιστές. Γράφαμε στις 27 Νοέμβρη 2021: «Άρχισαν τα όργανα: Μέντορες σε ρόλο δεκανέα! Απειλούν με "αρνητική αναφορά στην αξιολόγηση"!». Αυτό αποτυπώνεται και στη σατιρική ανάρτηση του «Δραπανι – φόρου»: «Οι ΔΙ.Δ.Ε. μετονομάζονται σε ΒΙ.Δ.Ε.» . Και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος παίζει ο βασικός πυλώνας του κυβερνητικού συνδικαλισμού η παράταξη της ΔΑΚΕ. Άλλωστε σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ η δίωξη του σ. Νεκτάριου Χατζηανδρέου –μόνο;- στηρίζεται σε «αναφορά από την Ενδοσχολική Συντονίστρια Φιλολόγων, και υποψήφια με τη ΔΑΚΕ Πειραιά». Σε προηγούμενη ανακοίνωση της ΕΑΑ αναφερόταν μεταξύ άλλων στον ρόλο της ΔΑΚΕ: «Αποτελεί ουσιαστικά τον δούρειο ίππο της διοίκησης και του εργοδότη, του υπουργείου. Ο εργοδοτικός - κρατικός συνδικαλισμός της ΔΑΚΕ αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Για τη ΔΑΚΕ είναι πλέον καθαρό ότι ο ρόλος τους στον συνδικαλισμό είναι να τον χρησιμοποιούν σαν σκαλοπάτι για να γίνουν αξιολογητές και προϊστάμενοι. Και για να υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο της κατεδάφισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Το γεγονός ότι σε αυτόν τον βρώμικο ρόλο έχουν βρει συνοδοιπόρους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις (ηλεκτρονικές εκλογές, αξιολόγηση, αδράνεια της ΟΛΜΕ) τις ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ, είναι κάτι που πρέπει να γίνει σαφές πλέον σε όλους τους συναδέλφους. Από κοινού επιχειρούν να βάλλουν ταφόπλακα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους εκπαιδευτικού κινήματος.»

 

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.