• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! - Η αξιολόγηση να μην περάσει! Όλες -οι στη ΓΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Πέμπτη 9/2

January 26, 2023 133

"Σε αυτήν την τελική φάση της προώθησης της αξιολόγησης –οι προηγούμενες φάσεις ήταν η αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και το προσοντολόγιο Γαβρόγλου για τους διορισμούς– πέφτει στις πλάτες των εκπαιδευτικών το καθήκον της αντιπαράθεσης και της αντίστασης στην ουσία της, που δεν είναι άλλη από το χτύπημα στο λαϊκό δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν μόρφωσης για όλα τα παιδιά και στην εργασία με αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς. Η Κεραμέως μιλάει για την αξιολόγηση και για το πόσο αυτονόητη είναι και ότι εφαρμόζεται στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν λέει όμως ότι η αξιολόγηση είναι αυτή που ευθύνεται για τα πιο σημαντικά αδιέξοδα σε διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα." Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΕΜΠΤΗ 9/2, 2 μ.μ., ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

Η αξιολόγηση να μην περάσει!

Η κυβέρνηση μέσω της υπουργού παιδείας ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα ξεκινάει η ατομική αξιολόγηση. Όχι τυχαία ξεκινάει από την επαρχία και επίσης όχι τυχαία από τους νεοδιόριστους συναδέλφους, ως εκβιασμό για τη μονιμοποίηση τους! Η ΝΔ βιάζεται να δώσει ώθηση στη διαδικασία της αξιολόγησης για να υπηρετήσει το αφήγημα ότι είναι αξιόπιστη κυβέρνηση και ό,τι είπε προεκλογικά το έκανε. Διαμορφώνει, υπηρετεί και προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό και απευθύνεται στα κέντρα εξουσίας που ζητάνε καθυπόταξη των εργαζομένων και σε ένα ακροατήριο που «διψάει» για αξιολόγηση ή και απόλυση εκπαιδευτικών. Υπηρετεί και προωθεί μια πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Σύμμαχοί της η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υποταγμένη πλειοψηφία του εργοδοτικού - κρατικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ) στην ΟΛΜΕ που όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν αντιπαρατέθηκαν σε αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά υπερασπίστηκαν και προώθησαν την περίφημη «κουλτούρα αξιολόγησης», όπως σημείωνε και ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για την προώθηση της αξιολόγησης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξιολόγηση = πολυεργαλείο επίθεσης: τρομοκράτηση, κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, λειτουργία της παιδείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Σε αυτήν την τελική φάση της προώθησης της αξιολόγησης –οι προηγούμενες φάσεις ήταν η αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και το προσοντολόγιο Γαβρόγλου για τους διορισμούς– πέφτει στις πλάτες τωνεκπαιδευτικών το καθήκον της αντιπαράθεσης και της αντίστασης στην ουσία της, που δεν είναι άλλη από το χτύπημα στο λαϊκό δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν μόρφωσης για όλα τα παιδιά και στην εργασία με αξιοπρέπεια για τους εκπαιδευτικούς. Η Κεραμέως μιλάει για την αξιολόγηση και για το πόσο αυτονόητη είναι και ότι εφαρμόζεται στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν λέει όμως ότι η αξιολόγηση είναι αυτή που ευθύνεται για τα πιο σημαντικά αδιέξοδα σε διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα.

-        Για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την καθυπόταξή τους στον ρόλο του πιστού εφαρμοστή της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής.

-        Για την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά και το κλείσιμο σχολείων –ειδικά σε φτωχές περιοχές– ή τη λειτουργία τους με μεγάλα τμήματα, χωρίς θέρμανση, χωρίς υποδομές, χωρίς εκπαιδευτικούς.

-        Για την υποχρηματοδότηση των σχολείων και την απαίτηση ή να βάλουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη ή να ψάχνουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς χορηγούς.

-        Για την μετατροπή της διδασκαλίας σε ένα ατελείωτο κυνήγι συγκεκριμένης ύλης για τα τεστ κατάταξης (π.χ. διαγωνισμοί PISA) με στόχο την καλύτερη αξιολόγηση σχολικής μονάδας/εκπαιδευτικού.-        Για το ότι οι αδύναμοι μαθητές, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά μεταναστών και κυρίως τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι «ανεπιθύμητα» από τα «καλά σχολεία» καθώς «τα κρατούν πίσω».

-        Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Η αξιολόγηση σχολικής μονάδας/εκπαιδευτικού έχουν δημιουργήσει τόσα αδιέξοδα που σε αγγλοσαξονικά αλλά και σκανδιναβικά εκπαιδευτικά συστήματα δεν βρίσκουν πλέον εκπαιδευτικούς! Κανείς δεν θέλει να δουλέψει σε ένα σχολείο που θα τρέχει κυριολεκτικά από το πρωί έως το βράδυ σε συναντήσεις, ομάδες αξιολόγησης, για τη συμπλήρωση διάφορων πλατφορμών κ.ο.κ. και αν δεν τα κάνει αυτά να έχει την απειλή της μείωσης μισθού ή και της απόλυσης.

Αυτή είναι η «διεθνής» πραγματικότητα της αξιολόγησης, αυτή θα είναι και η ελληνική αν δεν την ανατρέψουμε. Ας φανταστούμε σε πόσα σχολεία η ζωή των συναδέλφων θα γίνει κόλαση από διευθυντές-επιθεωρητές που θα έχουν την εξουσία να βαθμολογούν από το 1 έως το 4 τους συναδέλφους. Ας φανταστούμε πόσος άχρηστος και χαμένος χρόνος θα αφιερωθεί σε δράσεις, επιμορφώσεις, μάζεμα χαρτιών, συναντήσεις, συμπλήρωση πλατφορμών και εκθέσεων για να «πάρουμε καλό βαθμό». Ας σκεφτούμε τι συνέπειες θα έχει ο χωρισμός των σχολείων σε κακά και σε καλά. Ας σκεφτούμε τέλος αν θα μπορούμε να αντιστεκόμαστε για τα δικαιώματα των μαθητών και τα δικά μας. Θα μπορούμε να λέμε «δεν κάνω απεργοσπαστική τηλεκπαίδευση στην τάδε κινητοποίηση μαθητών ή εκπαιδευτικών»; Θα μπορούμε να λέμε στον σύμβουλο «ήρθα Νοέμβρη στο σχολείο κι έχω 25 μαθητές στο τμήμα, πως μου ζητάς να τελειώσω την ύλη όπως όπως;». Θα μπορούμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στον ελεύθερό μας χρόνο και να λέμε «δεν μπορώ να έρθω το Σαββατοκύριακο στην τάδε δράση ή στην τάδε επιμόρφωση ή δεν κάνω υπερωρία;».

Καμιά προεκλογικά αναμονή - Κανείς δεν θα μας σώσει!

Μόνη ελπίδα οι αγώνες των εργαζομένων!

Πρέπει να απαντήσουμε τώρα στην πρόκληση Κεραμέως! Η αναμονή των εκλογών χωρίς τους εργαζομένους στο προσκήνιο, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης και τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης και μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό και η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Αγώνες πολύμορφοι, διαρκείας, αποφασιστικοί, που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση και το υπουργείο σε υποχώρηση και θα δώσουν ηχηρό μήνυμα σε οποιονδήποτε επόμενο κυβερνητικό διαχειριστή. Το 1982 ο αναχρονιστικός θεσμός του επιθεωρητή καταργήθηκε από το αγωνιστικό μεταπολιτευτικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που αγωνιζόταν στον δρόμο για πολλά χρόνια και με αιτήματα και στόχους πολύ πιο ανατρεπτικούς και ριζοσπαστικούς από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 1981. Το 2023 τι μπορούμε να περιμένουμε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα μέγιστα για να κάτσει ο κόσμος στον καναπέ και οι ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ έχουν γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της «επάρατης δεξιάς»;

Για το πρόγραμμα δράσης

·        Απεργία έως 10/02Νέες Γενικές Συνελεύσεις απεργιακής κλιμάκωσης του αγώνα αμέσως μετά και νέα Γενική Συνέλευση Προέδρων.

·        Απεργία - αποχή ή στάσεις εργασίας όπου χρειαστεί (μονόωρες, δίωρες, τρίωρες) από την ατομική αξιολόγηση, που άμεσα θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν. Με μαζική συμμετοχή, κερδίζουμε χρόνο ενάντια στην αξιολόγηση και στηρίζουμε την αντίσταση. Κανείς μόνος του απέναντι σε κάθε αξιολογητή - επιθεωρητή. Αν η Γενική Συνέλευση Προέδρων δεν αποφασίσει κανένα πρόγραμμα δράσης, οι ΕΛΜΕ με βάση την εμπειρία του συντονισμού των 77 ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ ενάντια στην αξιολόγηση και των 28 προέδρων των ΕΛΜΕ ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές να προωθήσουν και να υλοποιήσουν πρόγραμμα αγώνα για το σταμάτημα της αξιολόγησης.

·        Πολύπλευρες κινητοποιήσεις - Διαδηλώσεις - Καταλήψεις - Συνελεύσεις - Επιτροπές αγώνα - Απεργιακά ταμεία - ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Σε κάθε περίπτωση καλούμε –και θα παλέψουμε γι’ αυτό– να πάρει τον λόγο η βάση των συναδέλφων μέσα από τις συνελεύσεις αλλά και επιτροπές αγώνα ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων ή δήμο. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και ότι η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ, αλλά –σε διαφορετικό τόνο και με διαφορετικό τρόπο– και στην ΕΛΜΕ Πειραιά, είναι είτε υποταγμένες στο σύστημα είτε κοιτάνε τα δικαιώματά μας μέσα από την… κάλπη, είτε και τα δύο. Όμως αν δεν αντισταθούμε τώρα σε αυτήν την τελική φάση της αξιολόγησης, το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία θα υποστούν μεγάλη υποχώρηση! Να μην το επιτρέψουμε!

Μας κήρυξαν τον πόλεμο - Λουκέτο στα σχολεία!

Πάρτε πίσω την αξιολόγηση - Αυξήσεις στους μισθούς!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά!

Κάτω τα χέρια από τη μόνιμη και σταθερή εργασία!

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search