Print this page

Δεν αποδεχόμαστε υποχρεωτικές υπερωρίες – Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών

January 27, 2023 208

"Ενώ τα σχολεία ανοίγουν με χίλια δυο προβλήματα (έξαρση ιώσεων και γρίπης, κενά, λειτουργικά έξοδα, θέρμανση κλπ), για άλλη μια φορά, καλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων με βάση τη γραμμή της κυβέρνησης και του ΔΙΔΕ να αναθέσουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους/ισσες για να βγει ύλη και στον βωμό της Τράπεζας Θεμάτων !

 

Το τελευταίο έγγραφο του ΔΔΕ προς ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες τους Πειραιά (20/01/23) επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια κεντρική πολιτική απέναντί μας. Σύμφωνα με αυτό αφού «λαμβάνει υπόψη, επισημαίνει και... υπενθυμίζει (!) τις κείμενες διατάξεις» καταλήγει να καλεί σε «ανάθεση υπερωριών έως την κάλυψη των ωρών από αναπληρωτές καθηγητές της Ε’ Φάσης»! Μετά τους μόνιμους...προσωρινούς αναπληρωτές, τώρα θα έχουμε και μόνιμη... προσωρινή ανάθεση υπερωριών!

Την ίδια ώρα, η υπουργός παιδείας με περισσή αλαζονεία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κενά, η πραγματικότητα την διαψεύδει με τους εκπαιδευτικούς να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν!

Οι υποχρεωτικές υπερωρίες οδηγούν τους εκπαιδευτικούς, που έχουν επιφορτιστεί με τα πάντα μέσα στο σχολείο, στην εξουθένωση (συνεχόμενα 5ωρα και 6 ωρα, ταυτόχρονα με εφημερίες και διοικητικές εργασίες)! Χωρίς ανάσα, από την πρώτη ώρα, μέχρι το τέλος του ωραρίου! Ταυτόχρονα, με την ανάθεση υπερωριών περικόπτονται προσλήψεις αναπληρωτών, που περιμένουν να εργαστούν! Προφανώς δεν ενδιαφέρει, την κυβέρνηση και τη ΔΔΕ πώς θα ασκήσει το παιδαγωγικό- διδακτικό του έργο ο κακοπληρωμένος καθηγητής με συνεχόμενα 5ωρα και 6ωρα και ταυτόχρονα να κάνει εφημερίες και ένα σωρό διοικητικές εργασίες; Προφανώς και δεν ενδιαφέρει η ουσιαστική εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών, αλλά κάποια «μπαλώματα»!"

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωή της η ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ      

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δεν αποδεχόμαστε υποχρεωτικές υπερωρίες – Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς και κάλυψη όλων των κενών

Ενώ τα σχολεία ανοίγουν με χίλια δυο προβλήματα (έξαρση ιώσεων και γρίπης, κενά, λειτουργικά έξοδα, θέρμανση κλπ), για άλλη μια φορά, καλούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων με βάση τη γραμμή της κυβέρνησης και του ΔΙΔΕ να αναθέσουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους/ισσες για να βγει ύλη και στον βωμό της Τράπεζας Θεμάτων !

Τελευταίο παράδειγμα ΓΕΛ, όπου οι συνάδελφοι ανέλαβαν από δύο ώρες υπερωρία, με εφαρμογή του νόμου 4823/2021, προκειμένου να καλυφθεί έκτακτο κενό που προέκυψε (μέχρι την τοποθέτηση αναπληρωτή).

Φαίνεται ότι ζήτημα των υπερωριών βρίσκεται μπροστά μας! Αποτελεί κομμάτι της πολιτικής στην εκπαίδευση. Ενδεικτικό άλλωστε ότι μερικές προτείνεται η εφαρμογή των υποχρεωτικών υπερωριών χωρίς να τηρούνται καν οι προϋποθέσεις. Η ΕΛΜΕ κινητοποιήθηκε και αντιμετώπισε το θέμα αυτό, στην αρχή της σχολικής χρονιάςΜαζί με συναδέλφους, παλέψαμε και είχαμε κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα! Φυσικά υπάρχουν σχολεία που οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει υπερωρίες παρά τη θέλησή τους, ενώ σε περίπτωση που προκύπτει κενό, όπως στο παραπάνω ΓΕΛ, κυβέρνηση και ΔΙΔΕ, επιμένουν να μεταφέρουν το βάρος της κάλυψης των κενών στην πλάτη των εκπαιδευτικών.

Το τελευταίο έγγραφο του ΔΔΕ προς ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες τους Πειραιά (20/01/23) επιβεβαιώνει ότι έχουμε μια κεντρική πολιτική απέναντί μας. Σύμφωνα με αυτό αφού «λαμβάνει υπόψη, επισημαίνει και... υπενθυμίζει (!) τις κείμενες διατάξεις» καταλήγει να καλεί σε «ανάθεση υπερωριών έως την κάλυψη των ωρών από αναπληρωτές καθηγητές της Ε’ Φάσης»! Μετά τους μόνιμους...προσωρινούς αναπληρωτές, τώρα θα έχουμε και μόνιμη... προσωρινή ανάθεση υπερωριών!

Την ίδια ώρα, η υπουργός παιδείας με περισσή αλαζονεία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κενά, η πραγματικότητα την διαψεύδει με τους εκπαιδευτικούς να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν!

Οι υποχρεωτικές υπερωρίες οδηγούν τους εκπαιδευτικούς, που έχουν επιφορτιστεί με τα πάντα μέσα στο σχολείο, στην εξουθένωση (συνεχόμενα 5ωρα και 6 ωρα, ταυτόχρονα με εφημερίες και διοικητικές εργασίες)! Χωρίς ανάσα, από την πρώτη ώρα, μέχρι το τέλος του ωραρίου! Ταυτόχρονα, με την ανάθεση υπερωριών περικόπτονται προσλήψεις αναπληρωτών, που περιμένουν να εργαστούν! Προφανώς δεν ενδιαφέρει, την κυβέρνηση και τη ΔΔΕ πώς θα ασκήσει το παιδαγωγικό- διδακτικό του έργο ο κακοπληρωμένος καθηγητής με συνεχόμενα 5ωρα και 6ωρα και ταυτόχρονα να κάνει εφημερίες και ένα σωρό διοικητικές εργασίες; Προφανώς και δεν ενδιαφέρει η ουσιαστική εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών, αλλά κάποια «μπαλώματα»!

Ο κλάδος δεν θα επιτρέψει να εφαρμόζεται ο αντιδραστικός νόμος 4823/21 που μπορεί να αυξήσει μέχρι και πέντε ώρες τη βδομάδα τον εργάσιμο χρόνο για χιλιάδες εκπαιδευτικούς οδηγώντας ουσιαστικά σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και στην εντατικοποίηση ενός κλάδου που ήδη καλείται να δουλεύει μέχρι τα 67 με ότι και αν αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Είναι σαφές ότι δεν είναι αποδεκτό να ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σε εκπαιδευτικούς του σχολείου, για κενά που οφείλουν να καλυφθούν από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι ίδιοι οι συνάδελφοι/ισσες δεν πρέπει να αποδέχονται τέτοιες «λύσεις», που μειώνουν τις θέσεις εργασίας και εισάγουν την ωρομίσθια δουλειά.

Κανένας συνάδελφος/ισσα να μην αποδεχτεί να αναλάβει υπερωριακή απασχόληση. Αν παρόλα αυτά ο/η Διευθυντής/ντρια του αναθέσει υπερωρία η ΕΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας για κάθε υπερωρία. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛΜΕ και να συμμετέχουν στη στάση εργασίας ώστε να μην εφαρμοστεί η έμμεση αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου.

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους/ισσες να υψώσουν τείχη απέναντι στη στοχευμένη υποβάθμιση του σχολείου και να έρθουν σε άμεση επαφή με το σωματεία τους.
  • Καλούμε τους διευθυντές να μην αναθέσουν υποχρεωτικές υπερωρίες στους συναδέλφους/ισσες.
  • Καλούμε τους συλλόγους να καταγγείλουν με απόφασή τους τη συγκεκριμένη τακτική κάλυψης των κενών.

Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών-Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!
  • Δεν θα περάσουν ο αυταρχισμός και οι απειλές.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους που στα σχολεία τους θα τεθεί το ζήτημα των υπερωριών να το επικοινωνήσουν άμεσα στην ΕΛΜΕ.

Απαιτούμε να καταργηθούν οι νόμοι της ΝΔ 4823/21, 4692/21 (Κεραμέως) και ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.