• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαίδευση – Το μεγάλο φαγοπότι!

February 27, 2023 407

της Σοφίας Χατζοπούλου, Από selidodeiktis

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ΄80 υπήρχε ένας όρος που απασχολούσε τότε τον κόσμο της παιδείας και των γραμμάτων, γράφονταν άρθρα γι αυτόν σε εφημερίδες, ακουγόταν σε εκπομπές στην τηλεόραση και κυρίως αποτελούσε βασικό θέμα σε συζητήσεις των νέων της εποχής που συνειδητοποιούσαν ότι δίπλα και έξω από τη δημόσια παιδεία αναπτυσσόταν γοργά ένας χώρος οικονομικής εκμετάλλευσης του μορφωτικού δικαιώματος όλων μας.

Ο όρος αυτός ήταν η ‘παραπαιδεία’ η οποία συμπυκνωνόταν τότε στην ύπαρξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, των φροντιστηρίων, τα οποία δραστηριοποιούνταν είτε στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών είτε κυρίως στην πώληση εντατικών πακέτων μαθημάτων για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο. Σε άλλους χώρους, όπως η θρησκεία και η οικονομία, το πρόθεμα παρά- θα καθιστούσε τους φορείς τους αυτόματα παράνομους, αλλά όχι και στην παιδεία!

Πολλοί επιχειρηματικοί κύκλοι παραπαιδείας αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και γιγαντώθηκαν κυρίως μέσα στην περίοδο του 1980, αρπάζοντας την ευκαιρία που τους έδινε το κράτος με τη θέσπιση ενός εθνικού διαγωνισμού για τη πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά λεφτά λαϊκών οικογενειών συσσωρεύτηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών που με την άδεια και στήριξη του κράτους παραγκώνιζαν το δημόσιο σχολείο και κερδοσκοπούσαν ασύστολα πάνω στα όνειρα της νέας γενιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εν λόγω κύριοι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ήταν οι πρώτοι που προσκαλούσαν τα κανάλια μετά τις εξετάσεις για να σχολιάσουν και να δώσουν τις απαντήσεις, επικυρώνοντας έτσι την εγκυρότητα της ‘παραπαιδείας’ και προσφέροντας βήμα για τη διαφήμιση των επιχειρήσεων τους.

Παρά τις πιεστικές και ζοφερές συνθήκες της εποχής είχαμε όλοι συναίσθηση του στρεβλού του πράγματος και είχαμε και τη λέξη αναφοράς σε αυτό, μια λέξη που περιέγραφε ακριβώς αυτό που δεν ήταν όλες αυτές οι πληρωμένες υπηρεσίες, δηλαδή παιδεία.

Τώρα η λέξη αυτή τείνει να πέσει σε αχρηστία, την ακούμε και τη διαβάζουμε όλο και λιγότερο. Σε μια εποχή που κάθε μήνα εμφανίζονται κι άλλα προσόντα, κι άλλοι διαγωνισμοί, κι άλλες εξετάσεις, κι άλλες ‘προκλήσεις’, όπως αρέσκονται να το λένε οι νεοφιλελεύθεροι, η πληρωμή για τη συμπλήρωση του προσωπικού ‘portfolio’ τείνει κι αυτή να νομιμοποιηθεί, να θεωρηθεί φυσική αναγκαιότητα για να επιβιώσει κανείς στον εργασιακό στίβο που γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός και απάνθρωπος.

Τα τελευταία χρόνια η κερδοσκοπία έχει φτάσει στο ζενίθ, σε μεγέθη που θα ζήλευαν τα πρώτα φροντιστήρια της δεκαετίας του ‘80. Το κράτος λειτουργεί πια ως στρατηγικός επενδυτής όλων αυτών των εκπαιδευτικών οργανισμών που μέσα από τις μεγάλες φάμπρικες της πολιτικής της δια βίου μάθησης, του προσοντολογίου και της αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς δίνει αφειδώς δουλειά σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι πουλάνε μεταπτυχιακά και σεμινάρια σε καθόλου ευκαταφρόνητες τιμές.

Πρώτο στο κυνήγι της επιμόρφωσης είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με διαφορά, το οποίο παρέχει μια μεγάλη ποικιλία 7- και 9μηνων προγραμμάτων πάντα με τη συνέργεια του κέντρου επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης golearn. Η μονοπρόσωπη αυτή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από όποια πέτρα σηκώσεις ή μάλλον σε κάθε κλικ που θα κάνεις σε αναζητήσεις πάνω στο θέμα της επιμόρφωσης ή των προσλήψεων. Εκτός από τη σταθερή συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεργάζεται επίσης με άλλα πανεπιστήμια, όπως της Πάτρας και της Λευκωσίας, και μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχει άμεση σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία, αφού ό,τι καινούργιο ανακοινωθεί από αυτά η golearn έχει ήδη έτοιμο το αντίστοιχο σεμινάριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισαγωγή μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών στην εκπαίδευση. Μόλις ανακοινώθηκε το νέο μέτρο δεν πέρασε καν μια βδομάδα για να εμφανιστεί το πρόγραμμα επιμόρφωσης πάνω στην τέχνη της ‘μεντορικής’.

Με τόση υποστήριξη και προώθηση η εταιρία αυτή καταφέρε να μπει στις 2000 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις για το 2021 με βάση την ετήσια έκδοση του Επιχειρείν της Ναυτεμπορικής με κύκλο εργασιών ύψους 13.243.284 ευρώ. Κατά τ’ άλλα πρόκειται για μια σκιώδη επιχείρηση, της οποίας τα στοιχεία δεν είναι ανοικτά στο κοινό όσο κι αν αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών πρόκειται για σεμινάρια με μια κονσερβοποιημένη συλλογή πληροφοριών με τη μορφή σημειώσεων, και πιστοποιήσεις που δίνονται στη βάση ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών με απαντήσεις copy – paste μέσα από το υλικό των επιμορφώσεων. Πρόκειται λοιπόν καθαρά για πώληση προϊόντος επιμόρφωσης χωρίς καμία ουσία και περιεχόμενο. Το ίδιο και με τους τίτλους ξένων γλωσσών που δίνονται με εξετάσεις αμφιβόλου εγκυρότητας από το σπίτι του πελάτη και πάνω σε περιορισμένες γλωσσικές δεξιότητες, τίτλοι όμως που αναγνωρίζονται αμέσως από τον ΑΣΕΠ!

Το σκηνικό που προσπαθώ με συντομία να σκιαγραφήσω επεκτείνεται και σε άλλους τομείς και συνέργειες του δημοσίου, καθώς αυτό εξελίσσεται σε έναν μηχανισμό σταθερής τροφοδότησης του ιδιωτικού τομέα με νέους πελάτες και νέα κέρδη.

Αυτή την εβδομάδα γίναμε όλοι μάρτυρες της απίστευτης και ξεδιάντροπης εισαγωγικής επιμόρφωσης για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς. Σίγουρα δεν μπορούμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, όταν διαβάζουμε παιδαγωγικά απαράδεκτους όρους όπως ‘προβληματικός μαθητής’ ή βαθύτατα ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, όπως ‘καταυλισμός στιγματισμένων’, ή όταν καλούν από το ΙΕΠ τους εκπαιδευτικούς να χαρακτηρίσουν τους μαθητές με βάση την εμφάνισή τους προωθώντας στερεοτυπικούς τρόπους σκέψεις. Και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι ακατανόητες εκφράσεις του ‘πρωκτικού συγκρατητή’ και ‘του τροποποιημένου φρικιού’ που θύμισαν τις εποχές του περιβόητου ‘σκόιλ ελικίκου’ και το φιάσκο μιας άλλης μεγάλης επιμόρφωσης. Αυτή είναι λοιπόν η τελευταία πολυδιαφημιζόμενη μεγάλη επιμόρφωση του ΙΕΠ, και μάλιστα με την εκταμίευση ενός μεγάλου κεφαλαίου ΕΣΠΑ γι αυτήν, το οποίο εύλογα αναρωτιόμαστε σε ποια προετοιμασία και επιμέλεια και σε ποιους φορείς υλοποίησης αναλώθηκε.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γ. Αντωνίου, έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αποδίδοντας τα λάθη στον ‘όγκο του επιμορφωτικού υλικού’ και να καθησυχάσει ότι οι ‘ελάχιστες’ αστοχίες θα διορθωθούν. Αλλά το θέμα εδώ είναι πιο σοβαρό από τις αστοχίες τύπου ‘σκόιλ ελικίκου’ και μάλλον ο πρόεδρος του ΙΕΠ δεν αναφέρεται σε αυτό. Το αντιπαιδαγωγικό, ρατσιστικό περιεχόμενο της επιμόρφωσης δεν αποτελεί αστοχία αλλά προφανώς αποτέλεσμα συνειδητής κρίσης και επιλογής θεμάτων από τις επιτροπές σχεδιασμού. Εκτός αν δεν διάβασαν ούτε καν το υλικό που ανήρτησαν στις πλατφόρμες, πράγμα μάλλον αδύνατο, αν θέλουμε να θεωρούμε το ΙΕΠ έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο εκπαιδευτικό οργανισμό του υπουργείου παιδείας…

Άρα παραμένουμε στο ότι αυτό είναι το περιεχόμενο, η φρασεολογία, και η στόχευση της εκπαίδευσης, όπως την αντιλαμβάνεται το υπουργείο. Το πως θα εντοπιστεί ο ‘προβληματικός’ και ο ‘αναρχικός’ και θα παταχθεί πάραυτα, έτσι ώστε το σχολείο να μη γίνει ένας καταυλισμός, να κρατήσει τη ‘σφραγίδα ποιότητας’ εκείνη που θα του εξασφαλίσει ένα σταθερό πελατολόγιο μαθητών της ‘καλής’ κοινωνίας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχει άλλωστε δώσει και παλιότερα δείγματα τέτοιων ελιτίστικων ιδεών εθνικής και ταξικής υπεροχής, αν θυμηθούμε τα προγράμματα που εγκρίθηκαν από το ΙΕΠ του ιδιωτικού σχολείου του Άδωνι Γεωργιάδη, της Ελληνικής Αγωγής, το 2020 με σαφείς εθνικιστικούς προσδιορισμούς της ‘αριστείας’ στο σώμα και το νου. Δεν θα ξεχάσουμε επίσης τον χάρτη κοινωνικής διαστρωμάτωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού δια στόματος του πρωθυπουργού, όπου ως γνωστόν τα παιδιά που κατοικούν στο Περιστέρι “θα γίνουν ψυκτικοί ή θα κατασκευάζουν ανελκυστήρες”. Ή μήπως να θυμηθούμε ένα άλλο πρόγραμμα που είχε εγκρίνει το ΙΕΠ και το υπουργείο παιδείας από την ‘Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής’ με σαφή προσανατολισμό προς την ευγονική και τον ρατσισμό/σεξισμό βασισμένο σε ένα συνονθύλευμα ψευδοβιολογικών και θρησκοληπτικών δοξασιών;

Είναι πολλές οι αβλεψίες και τα λάθη, κύριοι ιθύνοντες, για να είναι τυχαία! Και πόσο μάλλον όταν όλα αυτά είναι μαζεμένα στο υλικό επιμόρφωσης για την ειδική αγωγή, έναν τομέα εντελώς παρατημένο από το κράτος με ελλιπή ενδοσχολική στήριξη, η οποία εξανεμίζεται μέσα στις αόριστες και συμψηφιστικές διατάξεις του νόμου περί συνεκπαίδευσης, ενός νόμου – σούπα όπου κανένα παιδί τελικά δεν λαμβάνει την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζεται από τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης οι οποίοι μοιράζονται σε 2 και 3 ακόμη και 4 μαθητές, ενώ ταυτόχρονα αναγορεύονται σε δάσκαλοι όλου του τμήματος όποτε χρειαστεί.

Η κατεύθυνση στην οποία οδηγείται η παιδεία είναι φανερή. Από τη μία μια εκπαίδευση φρονηματισμού, ανταγωνισμού και φόβου για μαθητές και εκπαιδευτικούς, από την άλλη μια εκπαίδευση που θα παράγει πακτωλό χρήματος για τον ιδιωτικό τομέα μέσα από τα προσοντολόγια, τις αξιολογήσεις, τις επιμορφώσεις και κάθε καινοτομία που θα κατασκευάσουν οι ειδικοί του υπουργείου. Μια ‘αρπαχτή’ ανυπολόγιστων διαστάσεων πάνω στο κουφάρι μιας αργοσβήνουσας παιδείας, μιας παιδείας που έχει αφεθεί αποσκελετωμένη από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τόσα χρόνια, μιας παιδείας και των εργατών της εκπαιδευτικών που δέχονται συνεχείς ιδεολογικές, οικονομικές, θεσμικές επιθέσεις και παρεμβάσεις στο έργο τους από τυχάρπαστους και κερδοσκόπους.

Τρανό παράδειγμα η τελευταία πρόχειρη και επικίνδυνη εισαγωγική επιμόρφωση σε ‘νεο’διόριστους που καθόλου νέοι δεν είναι. Στην πραγματικότητα μιλάμε για εκπαιδευτικούς με εμπειρία ως και 12 χρόνων στο δημόσιο σχολείο, με προσόντα τυπικά και ουσιαστικά και με εμπειρία μέσα σε τάξη πολύ μεγαλύτερη από αυτούς που σχεδίασαν το ανήκουστο αυτό υλικό επιμόρφωσή τους. Από αυτούς τους εργαζόμενους που αρμέγει οικονομικά το σύστημα σταθερά από τα χρόνια θέσπισης του προσοντολογίου ζητούν τώρα να αφιερώσουν όλον τον ελεύθερο χρόνο τους και τις αργίες τους για να ‘επιμορφωθούν’ και να εκπονήσουν κι άλλες εργασίες, πολλές εργασίες, σαν να μην έφταναν όλα τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια που τους εξανάγκασαν τόσα χρόνια να κάνουν επί πληρωμή για να διοριστούν.

Και κάπου εκεί μέσα στο γελοίο και στρεβλό του πράγματος ξεφυτρώνουν ξανά για να ‘βοηθήσουν’ ποιοι νομίζετε; Ε μα ναι! Τα φροντιστήρια που αναλαμβάνουν να ‘υποστηρίξουν’ τους επιμορφούμενους με τις εργασίες τις εργασίες τους. Και το μεγάλο φαγοπότι καλά κρατεί…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search