• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Από την πορεία μαθητών και φοιτητών στον Πειραιά Δευτέρα 6 - 3 - 2023 Από την πορεία μαθητών και φοιτητών στον Πειραιά Δευτέρα 6 - 3 - 2023

Τσουνάμι καταλήψεων σε σχολεία και σχολές - Ποτάμια νεανικής οργής στους δρόμους για το έγκλημα των Τεμπών

March 06, 2023 490
 

Ποτάμια οργής από μαθητές και φοιτητές για το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε 57 τουλάχιστον ανθρώπους - στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι, ενώ 56 αγνοούνται.

Καταλήψεις σχολείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Πάτρα, Λάρισα, Δράμα και Μυτιλήνη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται και εκφράζουν την οργή και το θυμό τους για όσα έχουν συμβεί στην πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη. Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και καλούν στα συλλαλητήρια της 8ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Το κύμα οργής και αγανάκτησης των νέων για την σιδηροδρομική τραγωδία δεν κατευνάζει, καθώς προετοιμάζονται και για τα νέα μεγάλα συλλαλητήρια της Τετάρτης 8 Μαρτίου.

Το έγκλημα στα Τέμπη, που αρχικά ο πρωθυπουργός απέδωσε σε έναν και μόνο αποδιοπομπαίο τράγο -τον σταθμάρχη- ήταν για τους νέους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όμως κανένα δυστύχημα δεν οφείλεται απλά σε ένα «ανθρώπινο λάθος». Και οι νέοι ξεσηκώνονται και πρωτοστατούν στις ειρηνικές διαδηλώσεις για τους συνομήλικούς τους που χάθηκαν. Γιατί βάζουν τους εαυτούς τους στη θέση των θυμάτων. Γιατί «στέρεψαν τα δάκρυα και γίνανε οργή», όπως βροντοφώναξαν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές στη Λάρισα, με τα πανό που γράφουν τη φράση «ήταν η κακιά η (χ)ώρα» να αποτυπώνουν το κλίμα απαξίωσης και αμφισβήτησης που επικρατεί στις νεότερες ηλικίες.foitites2

Πλημμύρισαν τους δρόμους οι μαθητές του Πειραιά

Μεγάλη συγκέντρωση για τα θύματα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη, πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και φοιτητές στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ.

poreia mathites

poreia mathites 2

 

«Βουβή» μέρα στο ΑΠΘ

Η πλειοψηφία των θυμάτων στα Τέμπη είναι νεαρά άτομα, ηλικίας 20 με 30 ετών, που έφυγαν για το τριήμερο και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, 26 φοιτητές του ΑΠΘ βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

Στο ΑΠΘ, που θρηνεί 12 φοιτητές του, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματα. Σύμφωνα με το thesstoday, επειδή σήμερα είναι προγραμματισμένες οι κηδείες κάποιων φοιτητών, τα τμήματα της γεωπονικής, του μαθηματικού, των τοπογράφων, το βιολογικό και της νομικής για κάποιες ώρες δεν θα έχουν σήμερα μάθημα. Μάλιστα, όπως περιγράφει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, είναι μέρες που δεν ακούγονται φωνές και γέλια των φοιτητών.

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη 8/3

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία», αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ, και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Συμβολικές κινητοποιήσεις στα σχολεία

Αλλά και στα σχολεία συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι συμβολικές δράσεις από τους μαθητές.

Στην Πάτρα, μαθητές προσέρχονταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα, για να βρεθούν πιο νωρίς μέσα στα σχολεία και να κλείσουν τις πόρτες, στο πλαίσιο ένδειξης διαμαρτυρίας για το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα αλλά και συμπαράστασης στο πένθος των οικογενειών των νεκρών που κατά κύριο λόγο ήταν παιδιά και φοιτητές.

 

patra tempi sxoleia

Συνεχίζονται οι καταλήψεις για την τραγωδία των Τεμπών

Οι μαθητές συνεχίζουν τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους και βάζουν «λουκέτο» σε αρκετά σχολεία.

Στη Μαγνησία συζητήσεις γίνονταν από το πρωί μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα, ενώ την Τετάρτη 8 Μαρτίου οργανώνεται συλλαλητήριο στις 12:00 το μεσημέρι από φοιτητές και μαθητές που θα ξεκινήσει από το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το πρωί σε κατάληψη βρίσκονται επτά σχολεία ενώ σε άλλα τρία οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν: Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Λεχωνίων, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Αποχή από τα μαθήματα όλη την ημέρα αποφάσισαν οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ενώ δίωρη αποχή θα κάνουν οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με την εως τώρα ενημέρωση, υπό κατάληψη τελούν το 1ο ΕΠΑΛ, το 8 ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Πύργου στο Ηράκλειο.

Σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, τα δεκαπενταμελή έχουν ήδη πάρει απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, κατάληψη κάνουν από σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Πυλαίας στην περιοχή των Κωνσταντινοπολίτικων.

Στην Καρδίτσα, υπό κατάληψη τελούν δύο σχολεία της Καρδίτσας. Πρόκειται για το 3ο ΓΕΛ και το 3ο Γυμνάσιο.

Συνολικά 17 σχολικές μονάδες της Λέσβου βρίσκονται υπό κατάληψη. Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη: Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Γυμνάσια: 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο. Εκτός Μυτιλήνης υπό κατάληψη βρίσκονται:

  • Στη Γέρα: Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
  • Στο Πλωμάρι: Γυμνάσιο και ΓΕΛ
  • Στην Αγιάσο: Γυμνάσιο και ΓΕΛ
  • Στο Μανταμάδο: Γυμνάσιο και Λύκειο

Τέλος, στη Δράμα, τα σχολεία, 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 2ο Γυμνάσιο, 3ο και 4ο ΓΕΛ και το Μουσικό Σχολείο σήμερα κάνουν κατάληψη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search