• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αντί να καταργήσουμε τις καταλήψεις, ας καταργήσουμε τα σχολεία!

March 18, 2023 307

 

ΠΗΓΗ: https://pitsirikos.net

Αγαπημένε μου, Πιτσιρίκο,
Διαβάζοντας το κείμενο του Α., ως συνέχεια του κειμένου της Στέλλας, μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία.

Υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη ότι οι καταλήψεις είναι βλαβερές για την εκπαίδευση και ότι εμποδίζουν τους καλούς μαθητές από το να λάβουν την γνώση που δικαιούνται, εφόσον αυτές διοργανώνονται συνήθως από τους μαθητές εκείνους που δεν ενδιαφέρονται να περάσουν στο πανεπιστήμιο, από τα “αλητάκια”.

Η κυβέρνηση μάλιστα θέλει να τις καταργήσει, νομοθετώντας ώστε οι καταλήψεις να θεωρούνται πλέον παράνομες, αφού έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες ώρες διδασκαλίας εις βάρος των καλών μαθητών που ενδιαφέρονται να λάβουν τη γνώση που είναι απαραίτητη για την σωστή τους εκπαίδευση.

Εγώ θα ήθελα να προτάξω μια άλλη ιδέα. Αντί να καταργηθούν οι καταλήψεις, καλύτερα να καταργήσουμε τα σχολεία.

Εφόσον η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης εδώ και δεκαετίες –ακολουθώντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο–, έχει ως σκοπό την βαθμιαία ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ας μην το καθυστερούμε άλλο και βασανίζουμε τα παιδιά. Ας καταργήσουμε την δημόσια εκπαίδευση εν γένει.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα “αλητάκια” να μην μπορούν πλέον να κάνουν εκβιαστικές κατάληψεις και να εμποδίζουν τους καλούς μαθητές από το να αποκτήσουν την γνώση που δικαιούνται.

Αυτό θα μας γλίτωνε και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δίνονται για την τραγική δημόσια εκπαίδευση, χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε να δίνουμε στα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία όπως γνωρίζουμε προσφέρουν πιο ουσιαστική εκπαίδευση.

Ας μη γελιόμαστε, αν δεν ήταν τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα πανεπιστήμια θα ήταν άδεια.

Ένα ακόμα θετικό της κατάργησης της δημόσιας εκπαίδευσης θα ήταν ότι θα αποφύγουμε και όλη αυτή τη δυσάρεστη και τραυματική για τα παιδιά εμπειρία, του να βλέπουν τους σκατόμπατσους να μπουκάρουν στα σχολεία τους και να συλλαμβάνουν τους συμμαθητές τους, σέρνοντας τους με χειροπέδες στο αυτόφωρο, τους εισαγγελείς και τα δικαστήρια.

Κανείς δεν πάει στο σχόλιο για να μάθει. Δεν αποκτούμε γνώση στο σχολείο, ούτε μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε κριτικά και αυτόνομα. Απλώς, συλλέγουμε πληροφορίες. Πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να περάσουμε τις εξετάσεις και μετά να τις ξεχάσουμε.

Θες απόδειξη; Χωρίς να κοιτάξεις το Wikipedia, πες μου τον ορισμό της ευθυγράμμης επιταχυνόμενης κίνησης, ή, περίγραψε μου τα επιχειρήματα του Σωκράτη στην περίφημη δική του.

Ακριβώς.

Οπότε ας μην κάνουμε τους χαζούς. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν μαθαίνουμε κάτι στο σχολείο και τι είναι αυτό που μαθαίνουμε, όσο περνάμε τα μαθήματα.

Αν οι γονείς ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και την γνώση που αποκτούν τα παιδιά τους, θα έκαναν κάτι για να την βελτιώσουν.

Αλλά οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι στο να δουλεύουν για τα αφεντικά που τους εκμεταλλεύονται και τους απαξιώνουν, ώστε να εχουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και τα έξοδα των ιδιωτικών φροντιστηρίων, για να ασχοληθούν με το τι γίνεται στην δημόσια εκπαίδευση, την οποία θυμούνται μόνο όταν γίνονται καταλήψεις και δεν ξέρουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους όλη μέρα.

Τα δημόσια σχολεία δεν είναι σχολεία. Είναι πάρκινγκ. Παρκάρεις τα παιδιά σου στο σχολείο για να πας στη δουλειά.

Εγώ τελείωσα το λύκειο την δεκαετία του ’90, με Υπουργό Παιδείας τον Αρσένη. Αν και ο Αρσένης ήταν από τους χειρότερους υπουργούς παιδείας που πέρασαν ποτέ από τη χώρα, μπροστά στην Κεραμέως ήτανε γατάκι.

Η Κεραμέως κάνει τον Αρσένη να μοιάζει με Διαφωτιστή.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι καταλήψεις τότε είχανε κρατήσει μήνες. Όσοι είχαν όρεξη για διάβασμα, διαβάσαμε, παρά το γεγονός του ότι οι τάξεις ήταν κλειστές.

Κανείς δεν πήγε χαμένος εξαιτίας των καταλήψεων. Ότι σφαλιάρες φάγαμε μετά στη ζωή, πέραν των προσωπικών, είχαν να κάνουν με ιστορικές παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, επειδή ποτέ δεν τις αντιμετωπίσαμε.

Εδώ τα παιδιά χάνουν το μέλλον τους, τα όνειρα τους και την ζωή τους, ποιές ώρες διδασκαλίας;

Όσοι έχουμε πάει σε δημόσιο σχολείο γνωρίζουμε ότι η κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι τραγική και απαρχαιωμένη. Το ελληνικό σχολείο παράγει μία στείρα εκπαίδευση πού βασίζεται στην παπαγαλία και όχι στην ουσιαστική γνώση, ή στην κριτική σκέψη.

Από τα 3.000 –ίσως και παραπάνω– χρόνια ελληνικού πολιτισμού, το μόνο που μαθαίνουμε είναι ένα πασάλειμμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας μέχρι τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τις μάχες και τους πολέμους κυρίως, μη φανταστείς, και μετά τέσσερα χρόνια Επανάσταση του ’21.

Για τα χρόνια της κατοχής από τους φασίστες και τους Ναζί, για τα Δεκεμβριανά, για τον εμφύλιο ή για την Χούντα των Συνταγματαρχών, για δοσίλογους, για μελανοχίτες, για βασανιστές και ρουφιάνους, ούτε λόγος βέβαια.

Άσε, σου λέει, καλύτερα να μη ξέρεις. Η Ελλάδα έχει μόνο ήρωες.

Η υποκρισία έχει κουράσει πια. Φτάνει τόσο. Λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει.

Και η ειλικρίνεια λέει ότι αν δεν πληρώσουν οι γονείς σου για να πας φροντιστήριο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσεις τις πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε να έχεις πρόσβαση στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου και εκεί κανένας δεν νοιάζεται για την ποιότητα της γνώσης που λαμβάνεις, αφού το μόνο που τους νοιάζει όλους είναι να περάσεις τα μαθήματα για να πάρεις το πτυχίο, ώστε να διεκδικήσεις μερικά ευρώ παραπάνω στην αγορά εργασίας, ή για να έχεις παραπάνω μόρια στον ΑΣΕΠ, για μια θέση στο δημόσιο.

Άρα, για ποιες καταλήψεις και για ποιες χαμένες σχολικές ώρες μιλάμε;

Όσο για το επιχείρημα ότι στις καταλήψεις δεν γίνεται ουσιαστική διαμαρτυρία, αλλά καλαμπούρι, μάλλον έχουμε ξεχάσει πως ήταν να είσαι έφηβος. Και τι στο διάολο να κάνει ένας έφηβος σε ένα άδειο σχολείο τόσες ώρες; Κρεμάς ένα πανό με ένα σύνθημα, και πας να χαϊδέψεις την Μαρούλα που σε γλυκοκοιτάει στην Α4.

Αν η κατάληψη είναι μια κενή περιεχομένου μορφή διαμαρτυρίας, αυτό δεν έχει να κάνει με τους μαθητές, ούτε με τα “αλητάκια” που δεν θέλουν να κάνουν μάθημα.

Λες και οι διαμαρτυρίες των ενηλίκων είναι ουσιαστικές. Καλά, δουλευόμαστε;

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την χρεοκοπία της χώρας και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους, το Υπερταμείο και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Το δημόσιο χρέος έχει φτάσει τα 400 δις, το ιδιωτικό χρέος τα 260 δις, το δημοσιονομικό έλλειμμα τα 40 δις, ενώ τα παιδιά μας δολοφονούνται πάνω σε τρένα που πηγαίνουν στα τυφλά χωρίς δικλείδες ασφαλείας, και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι 24ωρες απεργίες, πηγαίνοντας πάνω κάτω στο δρόμο, και μετά την άλλη μέρα πίσω στη δουλειά, λες και δεν τρέχει τίποτα. Λες και καταφέραμε κάτι.

Όσο κενές είναι οι 24ωρες απεργίες και η καθημερινή επανάσταση στο Facebook, άλλο τόσο είναι και οι καταλήψεις. Οπότε, από πού προκύπτει αυτή η διπλή ηθική;

Αν θέλουμε ουσιαστικού περιεχομένου διαμαρτυρία από τα παιδιά, ας τα διδάξουμε εμείς οι ενήλικες, που ντεμέκ ξέρουμε καλύτερα.

Οι καταλήψεις είναι το μοναδικό όπλο που έχουν στην διάθεσή τους τα παιδιά για να διαμαρτυρηθούν για το χάλι των σχολείων τους, για το χαλί που τους περιμένει στο μέλλον όταν αποφοιτήσουν, και για την αδιαφορία των ενηλίκων.

Το μόνο εργαλείο που έχουν για να μας φωνάξουν, “Ε! Κοιτάξτε μας!”

Είναι το κωλoδάχτυλό τους σε ένα κράτος, μια κυβέρνηση, σε μια κοινωνία που αδιαφορεί για το τι βιώνουν, για τις ανησυχίες τους, για τους προβληματισμούς τους και για αυτά που αισθάνονται.

Επομένως, ας είμαστε τουλάχιστον συνεπείς σε αυτή την αδιαφορία και ας καταργήσουμε τα σχολεία.

Ας δώσουμε τα λεφτά από τη δημόσια εκπαίδευση στα ιδιωτικά φροντιστήρια, εκεί που γίνεται η ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών και που δεν υπάρχει κίνδυνος για καταλήψεις.

Έτσι, όσοι έχουν λεφτά θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα καλύτερα φροντιστήρια και μόνο αυτά τα παιδιά θα περνάνε στο πανεπιστήμιο. Φτάνει πια αυτή η ιστορία να σπουδάζεις τόσα χρόνια, για να καταλήγεις στο τέλος να δουλεύεις σερβιτόρος στον κυρ Μπάμπη.

Δεν χρειάζεται Φυσική, Χημεία και Ιστορία για να εξυπηρετείς τους τουρίστες τα καλοκαίρια. Το απολυτήριο Δημοτικού είναι αρκετό.

Ας σπουδάζουν μόνο οι πλούσιοι και οι μεγαλοαστοί, αφού γι’ αυτούς θα καταλήξουμε να δουλεύουμε ούτως ή άλλως. Και ας δίνουμε και καμιά υποτροφία στα φτωχαδάκια πού και πού, για να επιδεικνύουμε τα φιλανθρωπικά μας ένστικτα και να τα έχουμε να σφάζονται μεταξύ τους για το προνόμιο.

Ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, τώρα!

Από μια μακρινή ερημιά του κόσμου, μακριά από το Αμστελόδαμο, μακριά από την κωλoτρυπίδα της Ευρώπης, την Ελλάδα, με αγάπη,

Κώστας

Υ.Γ. Το παρόν κείμενο δεν γράφτηκε ως κριτική στους γονείς. Γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία τους. Απλώς, περιγράφω μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε. Μην τα παίρνετε στα σοβαρά, δεν είναι. Για εκτόνωση γράφουμε. Για εκτόνωση και για χαβαλέ, γιατί ο χαβαλές σκορπίζει για λίγο τον φόβο, την θλίψη και την οργή. Δεν έχει σημασία ούτε αν συμφωνούμε, ούτε αν διαφωνούμε. Απόψεις εκφράζουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, ακόμα και αν συμφωνήσουμε. Η κοινωνία μας είναι όσο θλιβερή και όσο γελοία της επιτρέπουμε να είναι. Αν είναι να κρατήσει κανείς κάτι από όλα αυτά, αυτό είναι ότι αν θέλουμε κάτι καλύτερο, αυτό δεν θα μας δοθεί. Πρέπει να το απαιτήσουμε. Αν θέλουμε καλύτερο δημόσιο σχολείο, πρέπει να το απαιτήσουμε. Αν θέλουμε καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, πρέπει να το απαιτήσουμε. Αν θέλουμε γαμημέvους σηματοδότες και δικλείδες ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, πρέπει να το απαιτήσουμε. Αυτές οι 24ωρες απεργίες είναι της πλάκας, έτσι για να λέμε ότι κάνουμε κάτι, και το ξέρουμε όλοι. Όπως επίσης ξέρουμε όλοι, ότι ο μόνος τρόπος για να τα απαιτήσουμε όλα αυτά, είναι να κάνουμε τις οικονομίες τους να ουρλιάξουν. Διαφορετικά, συνηθίστε το πένθος. Έχουμε πολλούς να θρηνήσουμε ακόμα.

(Φίλε Κώστα, εγώ διαφωνώ με τις καταλήψεις. Εγώ είμαι υπέρ του γκρεμίσματος. Φτάνει πια με τις καταλήψεις, γκρεμίστε και κάνα κτήριο. Φτάνει πια με τις καταλήψεις, γκρεμίστε και κάνα σχολείο. Όπου γκρεμίζεται ένα ελληνικό σχολείο, ανοίγει ένα airbnb. Κώστα, αν πραγματικά θέλουμε καλή δημόσια παιδεία, να απαιτήσουμε να περάσει σήμερα νόμος, που θα προβλέπει πως τα παιδιά των πολιτικών θα πηγαίνουν υποχρεωτικά σε δημόσια σχολεία. Επίσης, να περάσει νόμος πως οι πολιτικοί και οι οικογένειές τους θα νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, θα ταξιδεύουν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ. Αλλά δεν θέλουμε. Να είσαι καλά, Κώστα. Να περνάτε υπέροχα. Την αγάπη μου.)

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search