Print this page

Εκτίθενται σε ποικιλόμορφους και αδιανόητους κινδύνους οι εκπαιδευτικοί - συνοδοί των εκδρομών

March 21, 2023 294

Την αναμόρφωση του πλαισίου των μαθητικών εκδρομών (αλλαγή της αναλογίας μαθητών – συνοδών, νομική κάλυψη των εκπαιδευτικών…) ζητά η ΕΛΜΕ Αργολίδας, με αφορμή το περιστατικο σύλληψης εκπαιδευτικού που συνόδευε μαθητές σε εκδρομή στα Γιάννενα, όταν ένας μαθητής  έβαλε με αεροβόλο πιστόλι εναντίον αστυνομικού στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. 

Η ΕΛΜΕ τονίζει ότι η υπερκόπωση, το άγχος στο οποίο υπόκεινται οι συνάδελφοι μέσα από τέτοιου είδους ψυχοφθόρες διαδικασίες, χωρίς καθόλου νομική κάλυψη ή έστω αρωγή αλλά και η πολύωρη απουσία τους(ιδιαίτερα του/της αρχηγού), θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή παραμονή των μαθητών

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας εκφράζει την συμπαράσταση του στο σχολείο και όλους τους συναδέλφους συνοδούς εκπαιδευτικούς για το ατυχές και απρόβλεπτο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα. Παρά την λήψη όλων εκείνων των ενδεδειγμένων μέτρων και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων «πρωτοκόλλων» τόσο από το σχολείο, όσο όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν ως συνοδοί.

Το εν λόγω περιστατικό ανέδειξε τις δυσκολίες και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι συνάδελφοι συνοδοί των σχολικών εκδρομών, οι οποίοι εθελοντικά,  με μόνο κίνητρο την  αφοσίωσή τους στο λειτούργημα που επιτελούν και την αγάπη τους προς τους μαθητές μας, αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν εκδρομές χωρίς κανένα άλλο οικονομικό κίνητρο ή αποζημίωση. Εκτίθενται σε ποικιλόμορφους και αδιανόητους πολλές φορές κινδύνους, χωρίς καμιά νομική κάλυψη ή έστω αρωγή απέναντι σε ατυχήματα ή πράξεις απερισκεψίας ορισμένων μαθητών.

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε ότι οι συνοδοί – και πολύ περισσότερο ο/η αρχηγός της εκδρομής – εφόσον συμβεί κάτι σοβαρό πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των αρχών, ωστόσο δεν μπορούν να απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σύνολο των μαθητών που συνοδεύουν.
Η υπερκόπωση, το άγχος στο οποίο υπόκεινται οι συνάδελφοι μέσα από τέτοιου είδους ψυχοφθόρες διαδικασίες, χωρίς καθόλου νομική κάλυψη ή έστω αρωγή αλλά και η πολύωρη απουσία τους(ιδιαίτερα του/της αρχηγού), θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή παραμονή των μαθητών. Παράλληλα ανατρέπουν το πρόγραμμα και την επίτευξη των στόχων της εκδρομής. Η διαχείριση μεγάλου αριθμού μαθητών από τους διαθέσιμους συνοδούς καθίσταται εν τέλει αρκετά δυσχερής και επισφαλής λόγω του ήδη βεβαρυμμένου τους προγράμματος.

Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν στο ελάχιστο με την αναμόρφωση του πλαισίου των εκδρομών (αλλαγή της αναλογίας μαθητών – συνοδών, νομική κάλυψη των εκπαιδευτικών…).

ΔΣ ΕΛΜΕ Αργολίδας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.