Print this page
 Ο δήμαρχος Ραφήνας, Μπουρνούς, με τον οικοδομικό κόφτη ανά χείρας, επιχειρεί να σπάσει κατάληψη. Ο δήμαρχος Ραφήνας, Μπουρνούς, με τον οικοδομικό κόφτη ανά χείρας, επιχειρεί να σπάσει κατάληψη.

Ο «σερίφης» της Ραφήνας

March 25, 2023 298

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Ο Δήμαρχος της Ραφήνας είναι γνωστός για τα έργα και ημέρες του. Κατέστη περιβόητος για τη φονική φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, για τις καταστροφικές παρεμβάσεις του στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και για την επίμονη προσπάθειά του να λειτουργήσει τέσσερα παράνομα καταφύγια ζώων, την κατασκευή και λειτουργία των οποίων διαφήμιζαν στην ιστοσελίδα τους οι νεοναζιστές της ΧΑ, αρνούμενος να εφαρμόσει όχι μόνο την απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής  της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ΔΙΑΤΑΞΗ της εισαγγελέα που είναι αρμόδια για τα ζώα συντροφιάς. Απαθανατίστηκε δε, με τον κόφτη ανά χείρας να προσπαθεί να σπάσει κατάληψη μαθητών

Ο Μπουρνούς αναλαμβάνει συστηματικά ρόλο μπάτσου κάθε φορά που ξεσπούν μαθητικοί αγώνες και πραγματοποιούνται καταλήψεις σχολείων για δίκαια αιτήματα (π.χ. το 2018 στην κατάληψη σχολείου στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το 2020 στην κατάληψη του Λυκείου Πικερμίου ενάντια στην πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων που προωθούσε η Κεραμέως, την Τράπεζα Θεμάτων και την αποθέωση των ταξικών φραγμών στο Λύκειο).

Και φέτος, λοιπόν, ο «σερίφης» της Ραφήνας έπραξε αυτό που συνηθίζει να κάνει πάντα. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 15/3, στις 5 η ώρα το πρωί, συνεργεία του δήμου άνοιξαν με τη βία το ΓΕΛ Ραφήνας που πραγματοποιούσε κατάληψη σε συνέχεια της μαθητικής πορείας των σχολείων του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, για το προαναγγελθέν έγκλημα των Τεμπών και ο Μπουρνούς αντιμετώπισε με θρασύτητα και απαξίωση τους μαθητές που μετέβησαν με πορεία στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν για το βίαιο σπάσιμο της κατάληψης, ενώ έδιωξε από το γραφείο του τη συνοδό καθηγήτρια, προσβάλλοντάς την, χωρίς καν να την αφήσει να μιλήσει. 

Παίρνοντας δε, μαθήματα από την υπουργό της Αμάθειας και της Καταστολής, που βάφτισε τις μαθητικές καταλήψεις «ενδοσχολική βία» με το νόμο που πρόσφατα ψήφισε ο κυβερνητικός λόχος, ο Μπουρνούς, σαν καλό παπαγαλάκι, χαρακτήρισε την κατάληψη-διαμαρτυρία των μαθητών «σχολική βία».

Και επειδή ο τραμπουκισμός του δεν έκαμψε τους μαθητές, που εκφράζουν με τις διαμαρτυρίες τους τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας για το έγκλημα στα Τέμπη, άρχισε να κατασυκοφαντεί τον αγώνα τους (ανάρτησε φωτογραφίες από κάποιες μικροκαταστροφές σε άλλο σχολείο και όχι στο υπό κατάληψη ΓΕΛ Ραφήνας).

Δεν σταμάτησε, όμως, μόνο εκεί. Τα βρόμικα βέλη του εξαπολύθηκαν και εναντίον καθηγητή, επειδή του μπαίνει στη μύτη η παιδαγωγική του στάση και η περιβαλλοντική του ευαισθησία. Με ανάρτηση στο facebook, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον καθηγητή του σχολείου, θεωρώντας τον «υποκινητή»  των μαθητών, ενώ τον αποκαλεί «προσχηματικό» και αφήνει με ανέντιμο τρόπο υπονοούμενα γι αυτόν.

Στον γκεμπελισμό του Μπουρνούς απάντησαν οι μαθητές καταγγέλλοντας το γεγονός και αποδεικνύοντας με φωτογραφίες ότι σέβονται το σχολείο τους και τους χώρους του.

Ενα πλατύ δε, και θερμό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον καθηγητή αναπτύχθηκε στο διαδίκτυο.

Στον καθηγητή συμπαραστέκεται και η E΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, που καταγγέλλει τον Μπουρνού ότι «στο πρόσωπο του συναδέλφου επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να επιβάλει σιωπητήριο στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, που αντιστέκονται και κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους και για μια αξιοβίωτη ζωή. Αντί να απολογηθεί για την κατάσταση και τις υποδομές των σχολείων (π.χ ΓΕΛ Πικερμίου, συστέγαση Γυμνασίου Λυκείου Ραφήνας), επιτίθεται σε αυτούς που διεκδικούν τα αυτονόητα».

Αναδημοσιεύοντας την ανακοίνωση-καταγγελία της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, το Δασαμάρι S.O.S. αναφέρει τα εξής: «Ενας απερχόμενος δήμαρχος που παραδίδει για δεύτερη φορά καμένη γη (στην κυριολεξία), ένας υπόδικος δήμαρχος που χρεώνει στους δημότες του τις αμοιβές των συνηγόρων του, ένας δικτατορίσκος δήμαρχος που είναι εχθρός της δημοκρατικής διαβούλευσης, ένας γουαναμπής δήμαρχος που πουλάει καθηγητηλίκι κραδαίνοντας ψαλίδι μπετού σε μαθητές… καταγγέλλεται από πραγματικούς καθηγητές-παιδαγωγούς».

Παραθέτουμε τα γεγονότα, όπως καταγράφονται στο Attica Voice:

Ο «σερίφης» της Ραφήνας

Αυτή η πόλη, η Ραφήνα, διαφέρει από όλες τις πόλεις της Ελλάδας γιατί δεν διαθέτει ούτε την κατ’ όνομα «αυτοδιοίκηση». Τα πάντα τα εξουσιάζει με την χειρότερη έννοια που μπορεί να λάβει η λέξη αυτή, ο σερίφης της. Ο σερίφης έχει τον δικό του νόμο και εννοεί να τον επιβάλει όπως πάντα. Καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και φιμώνοντας κάθε αντίθετη φωνή με τις άναρθρες κραυγές του ή τον κενό λόγο του, με τον οποίο εννοεί να ρυπαίνει τον χώρο που βρίσκεται, Πολύ συχνά χρησιμοποιεί και την προσβλητική του ειρωνεία, τέτοιου επιπέδου που θυμίζει έναν σύγχρονο ηθοποιό που νομίζει πως είναι κωμικός, όπως και ο σερίφης της Ραφήνας νομίζει πως είναι δήμαρχος. Από τις 13/3 μέχρι και το μεσημέρι της 15ης, ο σερίφης και τα όργανα του αποφάσισαν πως στο «Πέκος σίτυ» της φαντασίας του θα επιβάλει το δικό του νόμο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του ζητήσει τον λόγο. Αν δεν καταλάβατε που αναφερόμαστε, σας μεταφέρουμε αυτούσια την εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο ΓΕΛ της Ραφήνας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως τα βρήκαμε να περιγράφονται εκτενώς στο Instagram. Διαβάστε και όσοι είστε από την περιοχή της Ραφήνας, του Πικερμίου και των πέριξ οικισμών, θαυμάστε ποιος δηλώνει δήμαρχος της περιοχής, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί την ντροπή της.

Το βράδυ της Δευτέρας 13/03 και ώρα 23:30 στο Γενικό Λύκειο Ραφήνας έγινε κατάληψη σε συνέχεια της μαθητικής πορείας, στην οποία συμμετείχαν τα σχολεία του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη.
Μετά από συμφωνία των παιδιών με τη διεύθυνση του σχολείου, αποφασίστηκε ότι η κατάληψη θα κρατούσε μία μέρα και το πρωί της Τετάρτης οι μαθητές θα καλούνταν στο σχολείο προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η κατάληψη. Να σημειωθεί ότι στους γονείς των μαθητών στάλθηκε e-mail με το οποίο ενημερώθηκαν ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την τέταρτη ώρα (10:50). Συνεπώς οι μαθητές δεν ενημερώθηκαν ποτέ επίσημα για την ψηφοφορία. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 15/3 και ώρα 04:58, με παρέμβαση της διεύθυνσης του σχολείου και του δήμου, το σχολείο άνοιξε με τη βία. Μάλιστα, τα παιδιά βρίσκονταν πίσω από τις τοποθετημένες καρέκλες και τα θρανία με τα οποία έφραξαν τις εισόδους του σχολείου, το οποίο δεν διαθέτει καμία πόρτα και κινδύνευσαν να τραυματιστούν σοβαρά, αφού φώναζαν πως ήταν από πίσω προσπαθώντας να κρατήσουν την κατάληψη και δεν έλαβαν καμία απάντηση. Μία κοπέλα χτύπησε το χέρι της, ευτυχώς όχι σοβαρά.

Μία ώρα αργότερα, στις 05:58, στάλθηκε e-mail στους γονείς των μαθητών το οποίο αφορούσε την διάλυση της κατάληψης. Το επόμενο πρωί οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο σχολείο στην κανονική ώρα προσέλευσης, δηλαδή στις 08:15 ζητώντας εξηγήσεις από τη διεύθυνση όσον αφορά τα γεγονότα τα οποία είχαν προηγηθεί λίγες ώρες πριν. Οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν αόριστες και εκτός αυτού, κατηγορήθηκαν για «σχολική βία» ενώ δέχτηκαν χαρακτηρισμούς, όπως «χούντα» και «φασίστες».
Η διεύθυνση κατηγόρησε το δήμο για τη βιαιότητα έναντι των μαθητών και έτσι με κοινή απόφαση, της πλειοψηφίας, οι μαθητές κατέβηκαν στο δημαρχείο της πόλης γύρω στις 09:00, με σκοπό να αναζητήσουν εκεί τις απαντήσεις τις οποίες δεν έλαβαν από τον σύλλογο διδασκόντων, καθώς και από τη διεύθυνση. Με συνοδεία δύο καθηγητών οι μαθητές προσπάθησαν να μιλήσουν με τον δήμαρχο, μάταια όμως, διότι εκείνος τους διέκοπτε συνεχώς και χαρακτήρισε την κίνηση τους ως «σχολική βία». Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος έδιωξε τη συνοδό καθηγήτρια από το γραφείο, ανοίγοντας την πόρτα και προσβάλλοντας τη χωρίς να την αφήσει καν να μιλήσει. Οι προσπάθειες ωστόσο δεν σταμάτησαν.

Είτε κανείς συμφωνεί με την κατάληψη ως κίνηση είτε όχι, η βία έναντι των μαθητών από τις δημοτικές αρχές και τη σχολική κοινότητα είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να συγκαλύπτεται. Είναι ντροπή να φιμώνουμε τη νέα γενιά στης οποίας τα χέρια βρίσκεται το μέλλον της χώρας μας.

Είναι αδιανόητο στην εποχή μας, οι μαθητές να διεκδικούν τα βασικά τους ανθρώπινα και μαθητικά δικαιώματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένα

Πηγή περιγραφής γεγονότων: Instagram

Η ανακοίνωση-καταγγελία της Ε΄ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής

Το Δ.Σ της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη επίθεση και στοχοποίηση του συναδέλφου καθηγητή του ΓΕΛ Ραφήνας   Αντώνη Λαζαρή από τον Δήμαρχο Ραφήνας κ. Ευάγγελο Μπουρνούς. Με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποκαλεί τον συνάδελφο «προσχηματικό»(!) καθηγητή, που «διαπλάθει χαρακτήρες» και συνεχίζει κατηγορώντας τον για προτροπή των παιδιών σε πορείες και καταλήψεις , χαρακτηρίζοντας τον «ελλιποβαρή»(!) στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και με εμμονή σε θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας σε ρόλο αξιολογητή (!) επικρίνει την στάση του συναδέλφου, που τόλμησε να αφουγκραστεί και να συμπαρασταθεί στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών της Ραφήνας, και όχι μόνο, που κατά χιλιάδες αυτές τις μέρες κινητοποιούνται και διαδηλώνουν απέναντι σε μια πολιτική που αδιαφορεί για τις ανάγκες τους ακόμα και με κόστος τις ζωές τους. Τόλμησε να αντιμετωπίσει παιδαγωγικά τις κινητοποιήσεις τους και όχι με τον αυταρχισμό του μεταλλικού «κόφτη» που σπάει την κατάληψη ξημερώματα.

Ο Δήμαρχος κατηγορεί τον συνάδελφο για εμμονή σε θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, γιατί τολμά το αυτονόητο: την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει ό,τι απέμεινε όρθιο, π.χ ρέμα της Ραφήνας, και συναντά τις αντιστάσεις των κατοίκων της περιοχής. Σε μια περιοχή που οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με τους νεκρούς και την περιβαλλοντική καταστροφή είναι ακόμα νωπές.

Είναι φανερό πως ο κος Μπουρνούς στο πρόσωπο του συναδέλφου επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να επιβάλει σιωπητήριο στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, που αντιστέκονται και κινητοποιούνται για τα δικαιώματα τους και για μια αξιοβίωτη ζωή. Αντί να απολογηθεί για την κατάσταση και τις υποδομές των σχολείων (π.χ ΓΕΛ Πικερμίου, συστέγαση Γυμνασίου Λυκείου Ραφήνας), επιτίθεται σε αυτούς που διεκδικούν τα αυτονόητα.

Ο Δήμαρχος αξιολογεί ως «ελλιποβαρή» τον εκπαιδευτικό, γιατί δεν συμφωνεί με τη στάση του, δείχνοντάς μας με χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει αξιολόγηση και αυτονομία των σχολείων με πέρασμα της συνολικής τους διαχείρισης στους Δήμους.

Ως ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής θέλουμε να τονίσουμε στον Δήμαρχο πως όσο και αν ενοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς για υποκινητές των μαθητών σε καταλήψεις και αγώνες, η αλήθεια είναι πως η αιτία της κινητοποίησης τους είναι το δυστοπικό παρόν και μέλλον που διαμορφώνεται για τη νεολαία. «Πως να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» κ. Δήμαρχε…

Επίσης όσο και αν δεν αρέσει στο Δήμαρχο, ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι απλά η μετάδοση της ύλης. Ο παιδαγωγικός του ρόλος και το χρέος του είναι να συμβάλλει καθημερινά στην καλλιέργεια αξιών, ευαισθητοποίησης, γνώσης των μαθητών του για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως περιβάλλον, πολιτισμός, τέχνη, παιδεία, ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο για μια  κοινωνία ανθρώπινη, αλληλέγγυα, ισότιμη και δίκαιη.

Δηλώνουμε ως εκπαιδευτικοί πως αυτές οι επιθέσεις δεν μας τρομοκρατούν. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι των μαθητών μας, να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση των αιτημάτων μας, για δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε μια κοινωνία και ένα περιβάλλον που τους αξίζει.

Απαιτούμε:

  • να ανακαλέσει ο Δήμαρχος την ανάρτηση που στοχοποιεί τον συνάδελφο
  • να πάρει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές στον Δήμο με αύξηση των δαπανών για τα σχολεία.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.