• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ανοιχτή επιστολή εκπαιδευτικών προς γονείς: "Η υπουργός Παιδείας πανηγυρίζει γιατί επιστρέφει την εκπαίδευση σε ένα καθεστώς που ίσχυε πριν 41 χρόνια(!) - Αγωνιζόμαστε ενάντια στη νέα υποβάθμιση, τους αποκλεισμούς και την ιδιωτικοποίηση"

March 28, 2023 403

 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη νέα υποβάθμιση, τους αποκλεισμούς και την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Σχολείου που φέρνουν η αξιολόγηση, η ψευτοεπιμόρφωση, η τράπεζα θεμάτων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Τον προηγούμενο μήνα η υπουργός Παιδείας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με το οποίο πανηγύριζε γιατί επιστρέφει την εκπαίδευση σε ένα καθεστώς που ίσχυε πριν 41 χρόνια(!), στο καθεστώς του επιθεωρητή.

Πολλοί και πολλές θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια, πόσο αντιπαιδαγωγικός και αποπνικτικός για την δημοκρατική έκφραση των παιδιών ήταν αυτός ο ξεπερασμένος θεσμός. Η κυβέρνηση βαφτίζει τον επιθεωρητισμό «αξιολόγηση» και δηλώνει υποκριτικά ότι αυτό λείπει για να «απογειωθεί» η ελληνική εκπαίδευση!...

Η κυβέρνηση που έχει αφήσει χιλιάδες κενά στα σχολεία, που τα έχει αφήσει να καταρρέουν και να πλημμυρίζουν, που άφησε απροστάτευτα τα παιδιά μας στην πανδημία, που απέκλεισε χιλιάδες παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία κλείνοντας τα σχολεία και εφαρμόζοντας μία προσχηματική «τηλεκπαίδευση» χωρίς όμως να δίνει τον απαραίτητο εξοπλισμό, που αύξησε την ύλη και τις εξετάσεις και επέβαλε και την τράπεζα θεμάτων στέλνοντας τα παιδιά μας όλο και περισσότερο στα φροντιστήρια, αλλά και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποκλείοντας τα παιδιά μας από τα ΑΕΙ…

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανοιχτή επιστολή προς γονείς η ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη νέα υποβάθμιση, τους αποκλεισμούς και την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Σχολείου που φέρνουν η αξιολόγηση, η ψευτοεπιμόρφωση, η τράπεζα θεμάτων, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και τα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης

Αγαπητοί/ες γονείς, από την ΟΛΜΕ και την ΕΛΜΕ απευθυνόμαστε σε εσάς, που είστε οι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα για ένα δημόσιο συμπεριληπτικό και ποιοτικό σχολείο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Τον προηγούμενο μήνα η υπουργός Παιδείας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου με το οποίο πανηγύριζε γιατί επιστρέφει την εκπαίδευση σε ένα καθεστώς που ίσχυε πριν 41 χρόνια(!), στο καθεστώς του επιθεωρητή. Πολλοί και πολλές θυμόμαστε εκείνα τα χρόνια, πόσο αντιπαιδαγωγικός και αποπνικτικός για την δημοκρατική έκφραση των παιδιών ήταν αυτός ο ξεπερασμένος θεσμός. Η κυβέρνηση βαφτίζει τον επιθεωρητισμό «αξιολόγηση» και δηλώνει υποκριτικά ότι αυτό λείπει για να «απογειωθεί» η ελληνική εκπαίδευση!...

Η κυβέρνηση που έχει αφήσει χιλιάδες κενά στα σχολεία, που τα έχει αφήσει να καταρρέουν και να πλημμυρίζουν, που άφησε απροστάτευτα τα παιδιά μας στην πανδημία, που απέκλεισε χιλιάδες παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία κλείνοντας τα σχολεία και εφαρμόζοντας μία προσχηματική «τηλεκπαίδευση» χωρίς όμως να δίνει τον απαραίτητο εξοπλισμό, που αύξησε την ύλη και τις εξετάσεις και επέβαλε και την τράπεζα θεμάτων στέλνοντας τα παιδιά μας όλο και περισσότερο στα φροντιστήρια, αλλά και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αποκλείοντας τα παιδιά μας από τα ΑΕΙ…

Η κυβέρνηση αποδομεί την δημόσια εκπαίδευση συστηματικά εδώ και τέσσερα χρόνια, προωθώντας το δόγμα για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων, ξαφνικά ενδιαφέρεται για την βελτίωση της εκπαίδευσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Μεταφέροντας τις ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε ή επιδείνωσε, στις πλάτες των εκπαιδευτικών αλλά και φιμώνοντας τους/τις εκπαιδευτικούς που όλα αυτά τα χρόνια αντιστέκονται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Αγαπητοί/ες γονείς, εμείς δεν «φοβόμαστε» την αξιολόγηση, όπως ψευδώς διαδίδει το υπουργείο. Άλλωστε είμαστε ένας κλάδος που διορίστηκε με απόλυτα διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και «αξιολογούμαστε» καθημερινά από σας και τα παιδιά σας. Εμείς κρατάμε όρθιο το δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά στην περίοδο των μνημονίων, αλλά και της πανδημίας, που το κράτος επέδειξε εγκληματική αδιαφορία στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, των σχολείων και των παιδιών μας.

Ο λόγος που αντιστεκόμαστε στην ατομική αξιολόγηση είναι γιατί γνωρίζουμε ότι όχι μόνο δε θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα επιφέρει κι άλλα. Είναι γεγονός ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο επήλθε πλήρης απορρύθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας, υποχρηματοδότηση των σχολείων και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Διεθνείς επιστημονικές έρευνες που αποτίμησαν τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης κατέγραψαν αύξηση του ανταγωνιστικού και άρα του αντιπαιδαγωγικού κλίματος στα σχολεία, κομματικές εξαρτήσεις και πελατειακές σχέσεις, προώθηση των «ημετέρων» και όχι των ικανών ή των... άριστων, κατηγοριοποίηση και κλείσιμο

σχολικών μονάδων, ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με τεράστια αύξηση κόστους για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλες οι έρευνες αυτές καταλήγουν στο ότι η αξιολόγηση έφερε μόνο αρνητικές συνέπειες στην Παιδεία των χωρών αυτών.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι με την αξιολόγηση θα απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί ώστε να παραμείνουν μόνο οι άξιοι. Η πραγματικότητα όμως είναι αντίθετη. Ο νόμος της αξιολόγησης προβλέπει ότι όσοι/ες κριθούν «άριστοι/ες» θα παίρνουν μόρια ώστε να διεκδικούν διοικητικές θέσεις. Επομένως, οι «άξιοι» εκπαιδευτικοί είναι αυτοί/ες που θα φύγουν από τις τάξεις. Όσο για τις ελάχιστες, αλλά όντως υπαρκτές, περιπτώσεις ακατάλληλων εκπαιδευτικών, το υπουργείο αποκρύπτει ότι υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μπορούν να απομακρυνθούν από την τάξη. Είναι το υπουργείο που είτε δεν το εφαρμόζει είτε το καταργεί σταδιακά στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών για την Παιδεία που επιβάλει όλα αυτά τα χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί, που πραγματικά νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν είμαστε «αρνητές» μεταρρυθμίσεων, όπως μας παρουσιάζουν, αλλά συνεχώς καταθέτουμε προτάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες και επιζητούμε τον εποικοδομητικό διάλογο προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών μας. Είναι το υπουργείο και η κυβέρνηση που είναι αρνητές κάθε διαλόγου αλλά και κάθε επιστημονικού παιδαγωγικού συμπεράσματος που δεν συμφωνεί με την ιδεολογία και τα σχέδια τους.

Εμείς, γνωρίζοντας ότι τόσο οι ιδιαίτερες επιστήμες μας όσο και η παιδαγωγική επιστήμη συνεχώς εξελίσσονται ζητάμε εδώ και δεκαετίες να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση που θα επικαιροποιεί τις γνώσεις μας και θα μας βελτιώνει συνεχώς και ως επιστήμονες και ως παιδαγωγούς. Το υπουργείο όμως αρνείται να υλοποιήσει μία καθολική, ουσιαστική και επιστημονική επιμόρφωση. Αντίθετα, τώρα στη μέση της χρονιάς, οργάνωσε για επικοινωνιακούς και προεκλογικούς λόγους, την λεγόμενη εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας και απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική και σκοταδιστική είναι η φιλοσοφία του. Στο «επιμορφωτικό» υλικό τα παιδιά μας χαρακτηρίζονται «προβληματικά», «πνεύματα αντιλογίας», «αναρχικά» και τα σχολεία μας «καταυλισμοί στιγματισμένων» και πολλές «ασκήσεις» προωθούν επικίνδυνα ρατσιστικά στερεότυπα ενάντια στα ίδια τα παιδιά μας, που αυξάνουν το σχολικό εκφοβισμό και τη βία. «Αξιολόγηση, αριστεία και καινοτομία» για το υπουργείο Παιδείας σημαίνουν επιστροφή στο Μεσαίωνα!

Για εμάς δεν υπάρχουν «προβληματικά» παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που έχουν ανάγκη τη στήριξη, την ενθάρρυνση και την αγάπη μας. Τον στιγματισμό των παιδιών και των σχολείων μας τον προωθεί με την πολιτική της η κυβέρνηση. Εμείς ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο, που θα αποτελεί ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά δίχως αποκλεισμούς, ώστε να μορφωθούν και να αναπτυχθούν ολόπλευρα, να εκφραστούν και να εξελιχθούν ελεύθερα!!! Ένα σχολείο που θα κάνει τα παιδιά μας να χαμογελούν και θα συμβάλει στη διαχρονική ευημερία τους.

Αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό το σχολείο και

σας καλούμε να παλέψουμε μαζί σε αυτόν τον αγώνα!

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search