Για άλλη μια φορά ο συντάκτης -και επί 20 χρόνια αρμόδιος σε θέματα Παιδείας στην ναυαρχίδα της Δεξιάς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- Λακασάς, μετέτρεψε τη δημοσιογραφική του πένα σε ντουντούκα για την κατασυκοφάντηση των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Και ως εραστής των άκρως νεοφιλελεύθερων απόψεων, βάλθηκε να δείξει την αμέριστη στήριξή του στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ΥΠΑΙΘ, και των στυλοβατών τους στο συνδικαλισμό, τη ΔΑΚΕ.

Αφορμή γι΄αυτό στάθηκε η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Πειραιά, η οποία, προφανώς, ενοχλήθηκε από τις άμεσες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τη σύσσωμη αντίδραση Ενώσεων γονέων, συνδικάτων εργαζόμενων και φορέων, που κατάφεραν να ματαιώσουν τη διημερίδα της ντροπής, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πειραιά και οι Σχολάρχες της περιοχής ευθύνης του, στις 17-18/3, με θέμα: «Προσφορά των Ιδιωτικών Σχολείων- Παρόν και Μέλλον» με ολοφάνερο στόχο τη διαφήμισή τους.

Η ΔΑΚΕ, με ανακοίνωσή της, επιδίδεται σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών ενάντια στους εκπαιδευτικούς, κατονομάζοντάς τους «τραμπούκους» και «παραβάτες του Κοινού Ποινικού Κώδικα»! Εκτοξεύει κατηγορίες ότι «χωρίς ίχνος Δημοκρατίας, χωρίς διάλογο, χωρίς να ακούσουν την άλλη άποψη, μια ομάδα 30-35 ατόμων “Εκπαιδευτικών” και “Αλλων”, με το έτσι θέλω… αποφάσισαν να ματαιώσουν μια “απλή ημερίδα ρουτίνας”, που διοργάνωνε η ΔΔ Πειραιά για την Ιδιωτική Εκπαίδευση», και ότι «εισέβαλαν στο χώρο, τραμπούκισαν, εξύβρισαν και έφτυναν τον ΔΔΕ και τους προσκεκλημένους», αναπαράγοντας αυτούσιους τους ισχυρισμούς του Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), που εξέδωσε και εκείνος παραπλήσια ανακοίνωση.

Ως εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι αστογραφειοκράτες της ΔΑΚΕ, αναλαμβάνουν την υπεράσπιση και την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών τους σχεδιασμών για διάλυση της δημόσιας και, έστω και κατ΄επίφασιν δωρεάν εκπαίδευσης, και την μετατροπή της μόρφωσης από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα στη διάθεση και τις ορέξεις των επιχειρηματιών της γνώσης.

Ονομάζουν «απλή ημερίδα ρουτίνας» μια ημερίδα σχεδιασμένη στο πλαίσιο των… ευρωπαϊκών προτύπων, που διοργανώνεται τις παραμονές των εκλογών και εν μέσω εγγραφών, με στόχο την προβολή των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και πώς αυτές αναπτύσσονται στο σχολείο, την προβολή των «Καινοτόμων Προγραμμάτων» των ιδιωτικών σχολείων και την «επιτυχία των Παιδαγωγικών τους στόχων». 

Και μάλιστα, με κεντρικό ομιλητή τον πρύτανη του New York College. Εναν στυγνό υποστηρικτή της ολικής Αναμόρφωσης του Συντάγματος, ο οποίος -παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του «Κοινωνία των Αξιών» (και μόνον η ονομασία του σε προδιαθέτει), το οποίο πήρε μέρος στις ευρωεκλογές του 2014-, δήλωσε σε συνέντευξή του στο justiceforgreece.wordpress στις 31/12/2013: «Το Σύνταγμα είναι φτιαγμένο, από τη μια από Πολιτικούς και από την άλλη από Νομικούς, που στην πλειονότητά τους αγνοούν και δεν ενδιαφέρονται για την Παραγωγική Διακυβέρνηση, την Αποδοτικότητα, την Αποτελεσματικότητα και την Ανταγωνιστικότητα της χώρας».  

Είναι σαν να ακούμε τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Εχει εξάλλου στενές σχέσεις μαζί του και κοινές απόψεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο που προσκλήθηκε στην διημερίδα του ΔΙΔΕ Πειραιά ως κεντρικός ομιλητής, ως εκπρόσωπος του Επιχειρηματικού Ομίλου που υπηρετεί. Για να συνεισφέρει στην αντιδραστική κατεύθυνση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ και των εμπόρων της γνώσης, να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες και με το άρθρο 16 του Συντάγματος που τους βάζει ακόμα κάποια εμπόδια. Εξάλλου στη στημένη συνέντευξη-προμοτάρισμα που έδωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης στον Στ. Θεοδωράκη, έδειξε φανερά πόσο λυσσασμένος με την κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος είναι και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αυτήν την κατάργηση, αν η ΝΔ σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Υπολογίζει, βέβαια, χωρίς τον «ξενοδόχο», το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, που η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι σ΄αυτό το θέμα δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η ΔΑΚΕ, ως τυφλό όργανο της κυβέρνησης, λειτουργεί σαν «λαγός» της προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής, δείχνοντας την απόλυτη ταύτισή της με το υπουργείο και όλους τους παρατρεχάμενούς του. Ετσι στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τις θέσεις τους αυτογελοιοποιείται συγκρίνοντας ανόμοιες εποχές, καταστάσεις και συνθήκες. 

Αρχίζει την κατάπτυστη ανακοίνωσή της με το επιχείρημα ότι «Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων έχει απασχολήσει την Ελληνική Πολιτεία ήδη από το Πολιτικό Σύνταγμα του 1827 με το άρθρο 20 και ανάλογη διάταξη περιείχε το ‘’Ηγεμονικό Σύνταγμα του 1832, άρθρο 28’’». Αναφέρει δε, την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας το 1836 ως πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία. Χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ότι το 1827 καλά καλά δεν υπήρχε ελληνικό κράτος και το Πολιτικό Σύνταγμα δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, όπως και το Ηγεμονικό του οποίου η λειτουργία, λίγους μήνες μετά την ψήφισή του, ανεστάλει (για λόγους που δεν είναι του παρόντος άθρου να αναφερθούμε). Είναι όμως γνωστό σε όλους, ότι τις περιόδους εκείνες, αλλά και για πολλά ακόμη χρόνια που ακολούθησαν, με την χώρα κατεστραμμένη σε όλες της τις υποδομές από τους μακροχρόνιους πολέμους και τις εμφύλιες διαμάχες, με τους ανθρώπους στη φτώχεια και με τα χιλιάδες ορφανά του πολέμου και της τουρκοκρατίας, τα σχολεία φτιάχνονταν με δωρεές αστών Ελλήνων του εξωτερικού, από την Εκκλησία που είχε βασικό ρόλο στην παιδεία τότε και από τους τοπικούς προκρίτους. 

Και η όποια στοιχειώδης μόρφωση προσφερόταν, ήταν αποκλειστικά για τα αγόρια, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις θυγατέρων πλουσίων. Η πρώτη δε, θεσμική αναφορά σε εκπαίδευση των κοριτσιών γίνεται σε Διάταγμα ίδρυσης Δημοτικών Σχολείων, το 1834, όπου αναφέρεται ότι «η δομή και οι κανόνες λειτουργίας των σχολείων αφορά την εκπαίδευση και των δύο φύλων». Αναφέρεται επίσης ότι η συνεκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών θα έπρεπε να αποφευχθεί, εκτός από τις περιπτώσεις που οι δήμοι δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την ίδρυση διαφορετικών σχολείων, ενώ οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες αφορούσαν αποκλειστικά τα αγόρια.

Η ίδρυση σχολείων κοριτσιών απαιτούσε πόρους που δεν υπήρχαν και δημοδιδασκάλισσες που επίσης, λόγω αμορφωσιάς των κοριτσιών, δεν υπήρχαν. Ετσι και πάλι η εκπαίδευση των κοριτσιών επαφίεται στα χέρια των ιδιωτών, φιλάνθρωπων και ιεραπόστολων. Την ευκαιρία άδραξαν διακεκριμένοι του χώρου της εκπαίδευσης και ίδρυσαν την Φιλεκπαιδευτική Εταιρία το 1836. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι η πρώτη κίνηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν η ίδρυση Ορφανοτροφείου στην Αίγινα το 1829, που λειτουργούσε κατά κύριο λόγο από δωρεές, και είχε στόχο την περίθαλψη των ορφανών του πολέμου. Ολα όσα αναφέραμε βρίσκονται στην ιστορία της εκπαίδευσης του ελληνικού αστικού κράτους. 

Τι σχέση, όμως, μπορούν να έχουν όλα αυτά, με τα «επιχειρήματα» της ΔΑΚΕ και τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η γνώση μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς πώληση με μοναδικό σκοπό το κέρδος των σχολαρχών; Η εξήγηση είναι ότι έχουν λυσσάξει και αυτοί όπως και οι μέντορές τους να καταργήσουν το άρθρο 16, που προστατεύει την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οπως προαναφέραμε, τη σκυτάλη από τη ΔΑΚΕ πήρε ο Λακασάς της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, του οποίου η δημοσιογραφική πένα εξυπηρετεί με απόλυτη μονομέρεια, συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. 

Γράφει, λοιπόν, ή μάλλον αντιγράφει από την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, χωρίς καν να μπει στον κόπο να δει αν αληθεύουν όλα αυτά:

Απόστολος Λακασάς

22.03.2023 • 17:3

Προπηλακισμοί, ύβρεις, τραυματισμοί και μηνύσεις. Αυτή ήταν η κατάληξη διημερίδας με θέμα την «Προσφορά των ιδιωτικών σχολείων στην εκπαίδευση. Παρόν και μέλλον», που είχε προγραμματιστεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Ομάδα αριστερών εκπαιδευτικών θεώρησε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έπρεπε να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι ιδιωτικών σχολείων του Πειραιά, και με φωνές και ύβρεις τη ματαίωσε. Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει παραιτήσεις.

Ειδικότερα, η ημερίδα είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ωστόσο, τα… προεόρτια έδειχναν το κλίμα, καθώς μετά την ανακοίνωση της διοργάνωσης της διημερίδας συνδικαλιστές έβαλαν κατά του διευθυντή Εκπαίδευσης που είχε την πρωτοβουλία. Τελικά, πριν από την έναρξη της πρώτης ημέρας της διημερίδας, την Παρασκευή, ομάδα περίπου 40 ατόμων διαμαρτυρήθηκε έντονα κατά των διοργανωτών, στους οποίους επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η εκδήλωση. Σύμφωνα με τη δήλωση του ΔΔΕ Πειραιά: «Στον χώρο του θεάτρου εισέβαλαν 30 με 35 άτομα, τραμπούκισαν, εξύβρισαν και έφτυναν εμένα και επίσημους προσκεκλημένους». Οι διοργανωτές κάλεσαν τους αντιδρώντες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην εκδήλωση. Από την πλευρά της Διεύθυνσης ελέχθη ως αντεπιχείρημα ότι υπό την εποπτεία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής, γι’ αυτόν τον λόγο προγραμματίστηκε η διημερίδα.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά μίλησε για «πρωτοφανή, αδιανόητη και επικίνδυνη απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. «Υπερασπίζεται τα σχολεία όπου για να φοιτήσει ένας μαθητής χρειάζεται οι γονείς να δώσουν ένα σωρό λεφτά για τα δίδακτρα». Η ΕΛΜΕ ανέφερε ότι ο εκάστοτε διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί, πέραν όλων των άλλων, τον διοικητικό – πειθαρχικό προϊστάμενο και των ιδιωτικών σχολείων / εκπαιδευτικών. Είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο να υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση.

Από την άλλη, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Πειραιά υπενθύμισε ότι «η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων έχει απασχολήσει την ελληνική πολιτεία ήδη από το Πολιτικό Σύνταγμα του 1827, με το άρθρο 20, στο οποίο αναφέρεται ότι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα να ιδρύουν σχολεία και να επιλέγουν δασκάλους για να μορφώνονται και ότι η Βουλή επαγρυπνεί για τη δημόσια εκπαίδευση, με την έννοια ότι φροντίζει για την παροχή της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ανάλογη διάταξη περιείχε και το “Ηγεμονικό Σύνταγμα” του 1832 (άρθρο 28)», καθώς και ότι «στο πλαίσιο των καθηκόντων – αρμοδιοτήτων τους, κάθε σχολικό έτος όλοι οι διευθυντές Εκπαίδευσης συμμετέχουν σε ημερίδες και των ιδιωτικών σχολείων, όπως είναι απολύτως λογικό. Το δημόσιο σχολείο, που παρέχει υψηλή εκπαίδευση, για την οποία με μεθοδικότητα εργαζόμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, τίποτε δεν έχει να φοβηθεί από την ιδιωτική εκπαίδευση, αντίθετα η ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδίως στις καινοτόμες δράσεις, μόνο στη βελτίωση του αποτελέσματος του εκπαιδευτικού έργου δύναται να οδηγεί».

Για το θέμα ξιφούλκησαν τη Δευτέρα με ανακοινώσεις τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, ενώ το γεγονός έλαβε πολιτικές διαστάσεις, με δεδομένο και το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Ιωάννης Ραγκούσης με αναφορά την οποία κατέθεσαν στη Βουλή κάλεσαν τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε άμεση παραίτηση: «Πρόκειται για αίσχος! Την πολιτική ευθύνη φέρει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 

κ. Λακασά

Σε ρεπορτάζ σας στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 21/3/2023 με τίτλο “Ύβρεις, μηνύσεις και επιθέσεις για μια … διημερίδα”, προβαίνετε σε μία κατάφωρη αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Δεν μπήκατε καν στον κόπο να διασταυρώσετε πρώτα τα όσα αναφέρετε, ως οφείλατε. Συγκεκριμένα:

1) Την κινητοποίηση δεν διοργάνωσε “ομάδα αριστερών εκπαιδευτικών”. Τη διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά, δηλαδή το σωματείο που εκπροσωπεί όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα
σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Για την συγκεκριμένη κινητοποίηση, σχετική ανακοίνωση και κάλεσμα συμμετοχής είχαν εκδώσει: η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ(η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς),
δηλαδή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

2) Ουδέποτε υπήρξαν προπηλακισμοί, ύβρεις, πολύ περισσότερο … τραυματισμοί (!). Η ΕΛΜΕ Πειραιά, κοινοποίησε σε σχετικό Δελτίο Τύπου δημόσια (και προς την εφημερίδα “Καθημερινή”) δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από την συγκεκριμένη κινητοποίηση, που δεν πιστοποιούν τίποτα από τα όσα αναφέρετε. Τα είδατε; Κάνατε ρεπορτάζ; Ή σάς ενδιαφέρει να γράψετε αυτά που θέλετε εσείς, ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; 

3) Κάτω από την μαζική, μαχητική και αποφασιστική παρέμβαση των εκπαιδευτικών, που διαδήλωσαν ειρηνικά στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά κι εξαιτίας της απουσίας κόσμου (η αίθουσα ήταν άδεια, η παρουσία του κόσμου ήταν μηδαμινή), η Διημερίδα-ντροπή δεν ξεκίνησε καν. Δεν διακόπηκε επειδή εισέβαλαν στην αίθουσα 30-35 άτομα, όπως αναφέρει ψευδώς ο ΔΙΔΕ Πειραιά, τον οποίο επικαλείστε, χωρίς όμως να διασταυρώσετε τα όσα λέει. Οι σχολάρχες και οι εκπρόσωποί τους ήταν μέσα στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, κανείς δεν εμποδίστηκε να μπει
στο χώρο. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς και τον ΔΙΔΕ Πειραιά που διοργάνωσε τη Διημερίδα, οι “εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά”, στους οποίους απευθυνόταν, τούς γύρισαν την πλάτη. 

4) Ο ΔΙΔΕ Πειραιά δεν ήταν απλά προσκεκλημένος ή ομιλητής σε μία ημερίδα που οργάνωσαν τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά ήταν ο διοργανωτής, με προσκλήσεις, με πόρους, μέσα και προσωπικό της ΔΙΔΕ Πειραιά, δηλαδή με πόρους του Δημοσίου! 

5) Πάμε και στην ουσία: Ο εκάστοτε Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί (υποτίθεται) το Διοικητικό και Πειθαρχικό Προϊστάμενο των Ιδιωτικών Σχολείων. Δηλαδή, έχει ρόλο ελεγκτικό απέναντί τους κι όχι ρόλο συνεργάτη-διαφημιστή-χορηγού των σχολαρχών! Ακόμα και με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο εκάστοτε ΔΙΔΕ Πειραιά έχει στην ευθύνη του τα Δημόσια Σχολεία, για την εύρυθμη λειτουργία των οποίων οφείλει να φροντίζει και σε καμία περίπτωση για την προβολή των Ιδιωτικών Σχολείων.

Η ημερίδα για την προβολή των ιδιωτικών σχολείων, που απευθυνόταν μάλιστα σε μαθητές και γονείς του Πειραιά, προφανώς για να αυξηθεί η πελατεία των Ιδιωτικών Σχολείων, δεν είχε καμία απολύτως σχέση, ούτε καν με τα τυπικά καθήκοντα ενός ΔΙΔΕ. Συνεπώς, δεν ήταν μια ακόμα … Διημερίδα, ήταν μια απόφαση-πρόκληση.

Ποτέ δεν είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Ο ΔΙΔΕ έχει από το νόμο την ευθύνη να εξετάζει αν τηρείται η εργατική νομοθεσία στα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά, δεν εκπροσωπεί όμως σε καμία περίπτωση τους ιδιοκτήτες τους και τις επιχειρήσεις τους. Συνεπώς, άλλο η εποπτεία, που όντως είναι στην ευθύνη του εκάστοτε ΔΙΔΕ κι άλλο η διοργάνωση ημερίδας για την προβολή τους! Τέλος, είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν να ελέγξει ένας Δημόσιος Λειτουργός (στην προκειμένη περίπτωση ο ΔΙΔΕ Πειραιά) τους σχολάρχες, όταν συναγελάζεται μαζί τους και μάλιστα αναλαμβάνει τη διοργάνωση ημερίδων για να προβάλει την προσφορά τους. Την προφανή για εμάς απάντηση, την αφήνουμε σε εσάς! Αναμένουμε με ενδιαφέρον να τη διαβάσουμε.

6) Ναι, οι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια Σχολεία δίνουμε και την ψυχή μας για τα παιδιά, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από φτωχές, λαϊκές οικογένειες και αδυνατούν να πληρώνουν μερικές χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να μορφωθούν. Στο καθημερινό δύσκολο έργο μας συναντούμε μια σειρά εμπόδια, που με ευθύνη της Πολιτείας, δεν αντιμετωπίζονται, αντίθετα διογκώνονται συνεχώς, εξαιτίας των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Τα έχουμε αναδείξει σαν ΕΛΜΕ χιλιάδες φορές.

Αλήθεια, ασχοληθήκατε ποτέ με αυτά, μέσα από την εφημερίδα σας; Όπως π.χ. ότι 123 μαθητές από το Πέραμα αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, διαθέτουν γνωμάτευση για φοίτηση σε Τμήμα Ένταξης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει Τμήμα Ένταξης σε κανένα σχολείο του Περάματος (Β/θμια Εκπαίδευση);

Αντί ο ΔΙΔΕ Πειραιά, να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά, οργανώνει ημερίδα για την προβολή των ιδιωτικών σχολείων! Στα
πλαίσια πάντα ασφαλώς, της κυβερνητικής πολιτικής. Αλήθεια, πώς σάς φαίνεται αυτό;

7) Τέλος, δεν κρύψαμε ποτέ ότι παλεύουμε σαν εκπαιδευτικοί υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Ναι, η Εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να είναι πανάκριβο εμπόρευμα, που κοστίζει σε μια λαϊκή οικογένεια χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Είτε αφορά το Ιδιωτικό Σχολείο, είτε την παραπαιδεία (φροντιστήρια, “ιδιαίτερα”). Για μια τέτοια Παιδεία, εμείς οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε καθημερινά, με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από την τάξη.

Κάποιοι, αντί να ντρέπονται που έχουν μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό και το δικαίωμα της Παιδείας σε εμπόρευμα και κερδοφόρο επάγγελμα, ζητάνε και τα ρέστα. Με τις ευλογίες του ΔΙΔΕ Πειραιά και του ίδιου του Υπουργείου. Αυτοί με τα κέρδη τους, εμείς με τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για όλα τα παιδιά!

Σας προωθούμε την σχετική επιστολή, αλλά και το Δελτίο Τύπου (ξανά) για την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ (μαζί με το σχετικό φωτογραφικό υλικό), προκειμένου να προβάλετε, ως οφείλετε, τη δική μας άποψη ολοκληρωμένα. Διαφορετικά, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.