Print this page

Προκλητικός ο ΔΙΔΕ Θ. Νικολόπουλος: Ενοχοποιεί τους συνοδούς με ΕΔΕ για τον θάνατο της 15χρονης μαθήτριας σε εκδρομή!

May 07, 2023 2902

 

Γράφει ο Δραπανι - φόρος

Για τον θάνατο της 15χρονης μαθήτριας στην εκδρομή στα Τρίκαλα ενοχοποιεί τους συνοδούς ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θανάσης Νικολόπουλος δίνοντας εντολή για ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση πειθαρχικών αδικημάτων.

Είναι φανερό και από τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και από τη διαχρονική πρακτική των εκάστοτε κυβερνώντων ότι επιχειρούν να μεταθέσουν από πάνω τους τις ευθύνες για το διάτρητο θεσμικό πλαίσιο των εκδρομών και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας και να τις φορτώσουν στις πλάτες των εκπαιδευτικών. 

Η υπουργική απόφαση

Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση για τις εκδρομές δεν ορίζει χρόνο επιστροφής των μαθητών και συνοδών στο ξενοδοχείο κατά τις πολυήμερες εκδρομές.

Η απόφαση ορίζει χρόνο μόνο για την ημέρα επιστροφής στο σχολείο από την πολυήμερη εκδρομή , στις 10 μ.μ. , εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος καθυστέρησης

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Είναι προφανές ότι οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν όλο το βάρος των ευθυνών και όλοι ζητούν από αυτούς να είναι υπεύθυνοι για τα πάντα, να είναι γνώστες των πάντων, και κυρίως να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα για οποιοδήποτε κακό προκύψει, φταίνε δε φταίνε… Ανεπιθύμητα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν στις σχολικές εκδρομές, αλλά δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας ή ο “αποδιοπομπαίος τράγος” που θα φορτώνεται κάθε φορά τις ευθύνες.

Είναι πασιφανές ότι καθηγητές- συνοδοί σχολικών εκδρομών, φαίνεται να παίζουν κορώνα- γράμματα την προσωπική και οικογενειακή τους γαλήνη, απροστάτευτοι από την ίδια την Πολιτεία σε περιπτώσεις κρίσεων….

Το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει κανέναν από τους καθηγητές σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στην εκδρομή. Οι δηλώσεις των γονέων δεν προσφέρουν κανένα ελαφρυντικό. Την ευθύνη για κάθε έναν από τους μαθητές έχει ο καθηγητής και κανένας άλλος.

Αποχή ...

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πιερίας μεταξύ άλλων ζητά: «να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με σκοπό να αποσαφηνίζονται τα όρια ευθύνης των συνοδών εκπαιδευτικών και να μην μετατρέπονται οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί σε εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση που προκύψει κάποια αρνητική εξέλιξη.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόβλεψη για αμοιβές των συνοδών-εκπαιδευτικών στις εκδρομές για υπερωρίες, σαββατοκύριακα και εκτός έδρας μετακινήσεις.

Μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτά τα ζητήματα, καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν από τη συμμετοχή στις εκδρομές, ως συνοδοί.»

Εμείς να προσθέσουμε ότι σίγουρα χρειάζεται μια επανατοποθέτηση του θέματος με σκοπό όχι την απαγόρευσή των εκδρομών, αλλά τη λειτουργία τους χωρίς παρατράγουδα και χωρίς να φορτώνονται οι εκπαιδευτικοί ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.