Στις 8 του Μάρτη, ο κυβερνητικός λόχος ψήφισε το τελευταίο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της Κεραμέως υπό τον πομπώδη τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί- Σπάμε τη Σιωπή» (ΦΕΚ 55 Α/10-3-2023). Με αυτόν το νόμο, οι μαθητικές καταλήψεις και η αποχή από τα μαθήματα βαφτίζονται «ενδοσχολική βία και εκφοβισμός»!

Αρθρο 4: «Κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής, διαδικτυακής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και ιδίως: …δ) η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους, … στ) οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Καλούνται δε οι «υγιώς σκεπτόμενοι» να καταδίδουν ανώνυμα τους αγωνιζόμενους συμμαθητές τους σε «ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται και λειτουργεί, με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) ‘’Διόφαντος’’».

Νομιμοποιείται, δηλαδή, ο χαφιεδισμός της κουκούλας σε όλο του το μεγαλείο. Το ίδιο το υπουργείο, της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής παιδείας (λέμε τώρα) διαπαιδαγωγεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς -και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία-, στην κουλτούρα της ρουφιανιάς και εισάγει ένα νέο μάθημα… ηθικής και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς στα σχολεία…!!

Με αφορμή το αντιδραστικό πόνημα Κεραμέως, πλήθυναν οι συζητήσεις στα τηλεπαράθυρα και η αρθρογραφία στις αστικές φυλλάδες του εσμού των δημοσιολογούντων, που αποδίδει τις γενεσιουργές αιτίες της εμφάνισης των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας, στους ίδιους τους «παραβατικούς» μαθητές, στις οικογένειές τους και το περιβάλλον τους, στο περιβάλλον του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς.

Μαζί τους υπερθεματίζουν και πάμπολλοι αστοί επιστήμονες, που ανάλογα με την ειδικότητά τους ψυχιατρικολογούν και ψυχιατρικοποιούν ή ψυχολογούν και ψυχικολογικοποιούν, προσπαθώντας να «εξηγήσουν» κοινωνικές συμπεριφορές και κοινωνικά φαινόμενα με ατομικούς όρους και να αποδώσουν τις αποκλίνουσες από την αστική ορθότητα συμπεριφορές σε ατομικές ιδιαιτερότητες, στο κακό DNA ή στην ίδια την οικογένεια, οσμιζόμενοι ότι ανοίγεται μπροστά τους πεδίον δόξης και χρήματος λαμπρόν.

Σε αντιδιαστολή με όλες αυτές τις θεωρίες, αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι αποσιωπάται εντελώς σκόπιμα το γεγονός ότι ο μαθητής και η οικογένειά του είναι μέλη μιας ταξικής κοινωνίας. Ζουν και υπάρχουν μέσα σε αυτήν. Δέχονται επιδράσεις και αλληλεπιδρούν. Η κυρίαρχη ιδεολογία, η ηθική, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των ατόμων που την απαρτίζουν, καθορίζονται από το υπάρχον καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Επομένως τις γενεσιουργές αιτίες αυτών των φαινομένων της βίας, του εκφοβισμού και της παραβατικότητας των νέων, πρέπει να τις αναζητήσουμε μέσα σε αυτό το ίδιο το βάρβαρο και σάπιο σύστημα. Αυτό «φτύνει» τη βία, καλλιεργεί τον άγριο ανταγωνισμό και τις αξίες της κυρίαρχης τάξης, που αντανακλώνται παντού και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό εγκλωβίζει τη νεολαία σε αδιέξοδα, που γίνονται απροσπέλαστα σε περιόδους ισχυρής οικονομικής κρίσης που τσακίζουν τα φτωχολαϊκά στρώματα και τα όνειρα.

Μαζί με τη διαστρέβλωση της αλήθειας, της κοινωνικής πραγματικότητας, και την προβοκάτσια ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, ο νόμος Κεραμέως άνοιξε το δρόμο και σε ιδιωτικές εταιρίες για νέες επικερδείς μπίζνες με την κατασκευή και διάθεση της «ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας», όπου θα γίνονται οι ανώνυμες καταγγελίες των μαθητών και οι επώνυμες των γονιών.

Ηδη άρχισαν να εμφανίζονται φαινόμενα υπογραφής «Μνημονίων Συνεργασίας» Δήμων με το υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής και ιδιωτικές εταιρίες.

Το γεγονός καταγγέλλει με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με τα Μνημόνια Συνεργασίας Δήμων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & την ιδιωτική εταιρεία SIBASoft A.E. για την καταγραφή της παραβατικότητας στα σχολεία

Στους δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, υπογράφηκε, ενώ στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού έγινε προσπάθεια να υπογραφεί, «Μνημόνιο Δήμου – Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία: SIBASoft A.E. για τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας για την αναστολή της παραβατικότητας στα σχολεία».

Πρόκειται για μια ανησυχητική και επικίνδυνη εξέλιξη που ως ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής καταδικάζουμε και καλούμε όλες τις Ενώσεις να είναι σε επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή της. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των Ενώσεων Ελληνικού – Αργυρούπολης και Παπάγου – Χολαργού που αντιτίθενται σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Θέτουμε τα εξής:

  1. Η ενδοσχολική βία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Το σχολείο έχει να αντιμετωπίσει τόσο τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται έξω από αυτό και μεταφέρονται μέσα σε αυτό, όσο και μία ανταγωνιστική λειτουργία του ίδιου του σχολείου που καλλιεργεί τις αξίες του ατομισμού, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, του «ο θάνατός σου – η ζωή μου». Ταυτόχρονα το σχολείο δεν στηρίζεται με μέσα ώστε τουλάχιστον να αναχαιτίσει όλους αυτούς τους παράγοντες.
  2. Για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας πρώτος και κύριος αρμόδιος είναι η σχολική κοινότητα -και όχι η αστυνομία- η οποία πρέπει να στηρίζεται ώστε να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά με παιδαγωγικά κριτήρια.
  3. Δεν μπορεί μια ιδιωτική εταιρία να εμπλέκεται στη σχολική ζωή.
  4. Η ύπαρξη ψηφιακής πλατφόρμας για καταγγελίες δεν θα συμβάλλει ώστε να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη σχολική κοινότητα. Αντίθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγήσει σε καταστάσεις «κανιβαλισμού». Αυτό που λείπει σήμερα από τη σχολική ζωή δεν είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελίας αλλά τα μέτρα στήριξης.

 Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σήμερα στα σχολεία έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση:

  • Πολυάριθμα τμήματα, σε άθλια κτίρια που μέσα στοιβάζονται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χωρίς παράλληλη στήριξη, παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, παιδιά που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα κενά της τηλεκπαίδευσης γιατί δεν είχαν στήριξη.
  • Παράλληλα όσοι λίγοι ψυχολόγοι υπάρχουν, αναγκάζονται να κάνουν αποσπασματική δουλειά γιατί τρέχουν σε 3, 4 και 5 σχολεία. Τα τμήματα ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας είναι ελάχιστα.
  • Οι δυνατότητες για δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες έχουν περιορισθεί. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα, που μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, έχουν εξοβελισθεί.

Και σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έρχεται απλόχερα να …προσφέρει στον γονιό που νιώθει αβοήθητος σε αυτόν τον κυκεώνα, μία ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελίας!

Δεν είναι τυχαίο ότι τον προηγούμενο μήνα, στις 8/3/2023, ψηφίσθηκε νόμος του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την ενδοσχολική βία, με τίτλο τον εύηχο τίτλο: «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία» που τσουβαλιάζει την οποιαδήποτε μη αρεστή συμπεριφορά στον όρο «ενδοσχολική βία» και προβλέπει την ίδρυση τέτοιων ψηφιακών πλατφορμών.

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, θα καταπολεμά τα στερεότυπα και θα προωθεί ένα αξιακό σύστημα ισότητας και αποδοχής κάθε διαφορετικότητας. Θα τα βοηθάει να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους ολόπλευρα.

Εχουν ανάγκη από ένα σχολείο θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, βοηθητικό προσωπικό, κατάλληλο πρόγραμμα και όλα τα μέσα για να επιτελέσει το ρόλο του.

Οι ίδιοι οι γονείς με τη δράση μας μέσα από τους Συλλόγους Γονέων δίνουμε το μήνυμα στα παιδιά μας:

  • ότι η συλλογική δράση είναι αυτή που εξυψώνει τα ατομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
  • ότι «μάγκας» είναι αυτός που μάχεται υπέρ όλων των αδυνάτων και όχι αυτός που καταπατά τον αδύναμο.

Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να εντείνουν την πολύμορφη δραστηριότητά τους και τις διεκδικήσεις τους για το σύνολο της σχολικής ζωής.