• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Γονείς: Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στις εκδρομές

May 23, 2023 519

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκδρομές που θα τα επιμορφώνουν, θα τους δίνουν νέες εμπειρίες και ωραίες μαθητικές αναμνήσεις χωρίς όμως την οικονομική αφαίμαξη των γονιών ή την αγωνία αν θα συμβεί κάποιο ατύχημα, αναφέρουν οι γονείς του Δήμου Ηρακλείου σε σχετική με τις σχολικές εκδρομές ανακοίνωσή τους.

Οι γονείς τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά ζητήματα που δημιουργούνται καθώς οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ πολλές φορές τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται δεν είναι τα πλέον αξιόπιστα… Δηλαδή γεννιούνται σοβαρά οικονομικά ζητήματα για τους γονείς αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς ζητούν σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους , αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της.

«Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει», σημειώνουν.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου

Φτάνοντας στο τέλος άλλης μιας σχολικής χρονιάς από παντού έρχονται μηνύματα στην Ένωση μας σχετικά με προβλήματα που δημιουργούνται σχετικά με τις σχολικές εκδρομές. Η σχολική εκδρομή είναι απαραίτητη ανάγκη για ΟΛΑ τα παιδιά. Είτε αυτή είναι ημερήσια είτε πολυήμερη. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα που δημιουργούνται καθώς οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ πολλές φορές τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται δεν είναι τα πλέον αξιόπιστα… Δηλαδή γεννιούνται σοβαρά οικονομικά ζητήματα για τους γονείς αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.

Όλο το χρόνο γίνονται σε κάθε σχολείο αρκετές εκδρομές που το κόστος τους κυμαίνεται από 5-10€ ανά παιδί, σε προορισμούς που πολλές φορές είναι αμφίβολης ποιότητας και τις οποίες βέβαια πληρώνουν οι γονείς. Ενώ τελευταία και πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες στην Ένωση μας για σχολικές εκδρομές που βαφτίζονται «ψυχαγωγικές» και χρεώνουν τους γονείς από 17€ και πάνω! Δηλαδή αν έχεις δυο ή τρία παιδιά χρειάζεσαι τουλάχιστον 35-50 € για να πάνε εκδρομή όχι σε κάποιο αξιοθέατο αλλά σε κάποια ιδιωτική παιδική κατασκήνωση ή σε κάποιο πάρκο αμφίβολης ποιότητας ή ασφάλειας. Επιπλέον, πολλές φορές υπάρχει μια «ανεξήγητη» πίεση από τη μεριά διευθυντών σχολείων προς τους γονείς ώστε να αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά στην εκδρομή. Μάλιστα όταν γονείς ή σύλλογοι γονέων αντιδρούν σε τέτοιες μεθοδεύσεις, κάποιοι διευθυντές καταφεύγουν ακόμη και σε απειλές με ένδικα ή άλλα μέσα!!

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν πανελλαδικά τα ζητήματα που σχετίζονται είτε με ελλιπείς ελέγχους σε τουριστικά λεωφορεία είτε με υπεράριθμους μαθητές σε αυτά, κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς καλούνται να υπογράψουν ότι με δική τους ευθύνη πάνε τα παιδιά εκδρομή (!) σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου περιστατικού!

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για άλλη μια πλευρά της προσπάθειας που γίνεται ώστε το βάρος (είτε το οικονομικό είτε της ασφάλειας των παιδιών) να μετακυληστει στις πλάτες των γονιών! Μάλιστα, χρησιμοποιείται πολύ συχνά η ψυχολογική πίεση στους γονείς και στα παιδιά να στερηθούν από αλλού για να τα στείλουν ενισχύοντας τις ταξικές διαφορές σε ένα σχολείο που ούτως ή άλλως δυστυχώς ολοένα και περισσότερο ενισχύει την κατηγοριοποίηση και τους ταξικούς φραγμούς. Δηλαδή όποιος έχει να πληρώνει μπορεί να σπουδάσει το παιδί του, να το μορφώσει, να το στείλει σε εξωσχολικές δραστηριότητες, σε εκδρομές κλπ ενώ όποιος δεν έχει «φταίει» που το παιδί του μπαίνει στο περιθώριο και μένει πίσω… Τέτοιες λογικές υπηρετούν εκτός των άλλων και τα λεγόμενα Erasmus στα σχολεία….

Εμείς δεν αποδεχόμαστε την ατομική ευθύνη ως τη λύση που προβάλλεται από παντού (κράτος, δημοτική αρχή και διάφορους «καλοθελητές»). ΟΛΑ τα παιδιά ανεξαιρέτως τάξης, φυλής, θρησκείας, γειτονιάς στο δήμο μας, δικαιούνται ολόπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα ασφαλή σχολεία κι όχι σε κλουβιά, εκδρομές και κοινές εμπειρίες που θα προσφέρουν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους φέροντας τους σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό μας, με άλλους πολιτισμούς και χώρες. Είναι ενδεικτικά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας πχ για την πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα μαθητών σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κλπ.

Θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε εκδρομές που θα τα επιμορφώνουν, θα τους δίνουν νέες εμπειρίες και ωραίες μαθητικές αναμνήσεις χωρίς όμως την οικονομική αφαίμαξη των γονιών ή την αγωνία αν θα συμβεί κάποιο ατύχημα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να κινείται η διοργάνωση των σχολικών εκδρομών.

Υιοθετούμε τις διεκδικήσεις της ΑΣΓΜΕ και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς τσιγγουνιές σε όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών μας.

Συγκεκριμένα:

• Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους με βαση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020. Οι σχολικές εκδρομές – εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.

• Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.

• Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.

• Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

• Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

• Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους.

ΤΟ ΔΣ

Για την ενημέρωση των γονιών παρακάτω παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχολικές εκδρομές (ολιγόωρες, ολοήμερες και πολυήμερες) καθώς και τις σχετικές αποφάσεις για την ασφάλεια των μετακινήσεων με σχολικά λεωφορεία.

Σχετικά με την διοργάνωση σχολικών εκδρομών

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

http://dipe.ait.sch.gr/anakoinoseis/2020/12/01/01.pdf

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%A6%CE%95%CE%9A_456%CE%92-13.02.2020.pdf

http://dide-v-ath.gr/site/docs/dieythinsi/ekpaideytika/ekdromes/odigies.pdf

Σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020: https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%A6%CE%95%CE%9A_456%CE%92-13.02.2020.pdf

Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κ.λπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί καθηγητές/τριες επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search