Print this page

Στο μάτι του κυκλώνα η εκπαιδευτικός με την πολυβραβεβευμένη ταινία – Την στοχοποιούν και οι γραφειoκράτες του ΥΠΑΙΘ

May 25, 2023 1455

 

Γράφει ο Δραπανι-φόρος

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η εκπαιδευτικός που πρόβαλε σε τάξη δημοτικού σχολείου την πολυβραβευμένη  ταινία «Αγόρια στο ντους» («Shower Boys») που έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων και θεωρείται κατάλληλη για ηλικίες από 11 έως 18 ετών. Η ταινία δεν είχε ερωτικό περιεχόμενο, όπως έντεχνα και σκανδαλοθηρικά πρ;oβαλλαν πολλά από τα media.

Η ταινία Shower Boys (σουηδικής παραγωγής μικρού μήκους, βραβευμένη) είναι κοινωνικού περιεχομένου με παιδαγωγικό στόχο τον προβληματισμό των παιδιών και το εύρος της ηλικιακής της απεύθυνσης ήταν 11 με 18 ετών.

«Τα αγόρια στο ντους» («Shower Boys»), διάρκειας μόλις 9 λεπτών, έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία (σ.σ.: λίγο μετά την κυκλοφορία του, το 2021, το φιλμ βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου ως η καλύτερη μικρού μήκους ταινία… για παιδιά). Η ταινία «διηγείται» την ιστορία του 12χρονου Βίγκο και του συνομήλικου φίλου του Νοέλ, οι οποίοι επιστρέφουν στο σπίτι έπειτα από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα τους και «τσεκάρουν» ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου, παρακινημένοι από μια ερώτηση του προπονητή τους, ο οποίος τους είχε βάλει να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τους κάνει άντρες!

H εκπαιδευτικός με ειδικότητα θεατρολόγου σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες  μπήκε με ειδικούς κωδικούς στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών "CINEDU" του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η δημουργία της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους (του Υπουργείου Παιδείας) και είναι εγκεκριμένη από το ΥΠΑΙΘ. Εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν κατάλογο 92 σύγχρονων ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ταινιών, αλλά και σε εκπαιδευτικό υλικό, για χρήση στο πλαίσιο των μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών.

Από τους κωδικούς και μόνο, που αντιστοιχούν σε εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το σύστημα θα μπορούσε να ανάψει "στοπ" στο κατέβασμα της ταινίας αν δεν ήταν προορισμένη να απευθυνθεί σε παιδιά δημοτικού σχολείου.

Ωστόσο μετά τον σάλο που ξέσπασε το ΙΕΠ έσπευσε να αποσείσει από πάνω τις ευθύνες και να ενοχοποιήσει την εκπaιδευτικό δημοσιοποιώντας την εξής ανακοίνωση: "Διευκρινίζεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου".

H εκπαιδευτικός, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και απειλείται με αγωγές, ενώ οι γραφειοκράτες του ΥΠΑΙΘ την δείχνουν με τον δάχτυλο ρίχνοντάς την βορά στην ανθρωποφαγία του συντηρητικού κοινού.

Την στιγμή που έγινε γνωστό πως το μικρού μήκους φιλμάκι που μας έρχεται από την Σουηδία μπορεί να προβάλλεται στα σχολεία με τις ευλογίες του ΥΠΑΙΘ καθώς έχει λάβει την έγκρισή του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Α. Κόπτσης αναφέρει ότι και έχει ξεκινήσει έρευνα.

«Την Παρασκευή 19/5 γνωστοποιήθηκε διαμαρτυρία γονέα για σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αμέσως την ίδια ημέρα απεστάλη στην αρμόδια ΔΠΕ (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και ζητήθηκε να ελεγχθεί και να ερευνηθεί επισταμένως το περιστατικό και να μας ενημερώσει σχετικά για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Μόλις δούμε τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποφανθούμε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Ούτως ή άλλως στόχος της δασκάλας που πρ;oβαλλε την ταινία στα παιδιά ήταν να καταδείξει την αρνητική συμπεριφορά του γυμναστή ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία και ενθαρρύνει στερεότυπα, όπως για να «είσαι άνδρας πρέπει να είσαι σκληρός» και ότι δεν υπάρχει κανένα σεξουαλικό περιεχόμενο!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.