• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της Τράπεζας Θεμάτων αποδεικνύεται και πρακτικά προβληματικό!

June 01, 2023 711

ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ»

Οι πολύωρες καθυστερήσεις στην αποστολή των θεμάτων εξέτασης των μαθητών μας από τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων» τη Δευτέρα (29/5) και την Τρίτη (30/5) δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Παραβιάστηκε όχι μόνο το ωράριο των μαθητών, αλλά και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών. Αύξησαν ιδιαίτερα την ένταση του άγχους των εξεταζομένων μαθητών /τριών μας, οι οποίοι αναμετρώνται με ένα άδικο σύστημα εξέτασης και προαγωγής τους, όπως αυτό της τράπεζας θεμάτων.

Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με ένα απλό «τεχνικό πρόβλημα», ούτε απλώς με την πλημμελή λειτουργία της πολυδιαφημισμένης «ψηφιοποίησης του κράτους». Η επιμονή του υπουργείου στην πραγματοποίηση των εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων, παρόλα τα προβλήματα, και η άρνηση του να δώσει τη δυνατότητα να βάλουν θέματα οι ίδιοι οι διδάσκοντες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αποδεικνύει περίτρανα πως το ΥΠΑΙΘ δε θέλει να αμφισβητείται η τράπεζα θεμάτων, ως κεντρικό εργαλείο της πολιτικής του αλλά επιδιώκει πάση θυσία να εμπεδωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό το αντιεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό μέτρο.Η θέσπιση της «Τράπεζας Θεμάτων», συνδέεται με όλα τα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση (ΕΒΕ, αξιολόγηση ) που αμφισβητούν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και δημιουργούν ένα ακόμα πιο ταξικό κατηγοριοποιημένο σχολείο για λίγους.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και άλλες ΕΛΜΕ, όπως η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας που παραθέτουμε στη συνέχεια

 

ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ»

Οι πολύωρες καθυστερήσεις στην αποστολή των θεμάτων εξέτασης των μαθητών μας από τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων» τη Δευτέρα (29/5) και την Τρίτη (30/5) δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Παραβιάστηκε όχι μόνο το ωράριο των μαθητών, αλλά και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών. Αύξησαν ιδιαίτερα την ένταση του άγχους των εξεταζομένων μαθητών /τριών μας, οι οποίοι αναμετρώνται με ένα άδικο σύστημα εξέτασης και προαγωγής τους, όπως αυτό της τράπεζας θεμάτων.

Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με ένα απλό «τεχνικό πρόβλημα», ούτε απλώς με την πλημμελή λειτουργία της πολυδιαφημισμένης «ψηφιοποίησης του κράτους». Η επιμονή του υπουργείου στην πραγματοποίηση των εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων, παρόλα τα προβλήματα, και η άρνηση του να δώσει τη δυνατότητα να βάλουν θέματα οι ίδιοι οι διδάσκοντες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αποδεικνύει περίτρανα πως το ΥΠΑΙΘ δε θέλει να αμφισβητείται η τράπεζα θεμάτων, ως κεντρικό εργαλείο της πολιτικής του αλλά επιδιώκει πάση θυσία να εμπεδωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό το αντιεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό μέτρο.

Η θέσπιση της «Τράπεζας Θεμάτων», συνδέεται με όλα τα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση (ΕΒΕ, αξιολόγηση ) που αμφισβητούν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και δημιουργούν ένα ακόμα πιο ταξικό κατηγοριοποιημένο σχολείο για λίγους.

· Ακυρώνει και εργαλειοποιεί τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τον αποσυνδέει από το επιστημονικό αντικείμενο του και τους μαθητές\τριες που δίδαξε όλη τη σχολική χρονιά, αποδυναμώνει τον επιστημονικό, αλλά και τον παιδαγωγικό ρόλο του μετατρέποντάς τον σε διεκπεραιωτή εξετάσεων.

· Ακυρώνει στην πράξη τη βασική αρχή της επιστημονικής και παιδαγωγικής ελευθερίας, καταργεί την παιδαγωγική αρχή της διαμόρφωσης των θεμάτων, με κριτήριο το ρυθμό αφομοίωσης της διδασκόμενης ύλης από τους μαθητές μας και τη δυνατότητα απόδοσής τους.

· Εντατικοποιεί τους μαθητές με την προτεραιότητα της διεκπεραίωσης της ύλης και όχι της δημιουργικής αφομοίωσης και εμπέδωσης της αναγκαίας γνώσης.

· Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση με ακόμη πιο σκληρά εξεταστικά φίλτρα, εξωθεί στη μορφωτική απόρριψη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

· Αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη σύνδεση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των μαθητών με την αξιολόγηση σχολείων και των εκπαιδευτικών, για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την «ελεύθερη επιλογή σχολείου».

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την οριστική και αμετάκλητη πτώση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης          Σοφία Στεφανίδου

 

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΒΕ .

Το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της τράπεζας θεμάτων αποδεικνύεται και πρακτικά προβληματικό.

Μετά τη δίωρη σχεδόν καθυστέρηση στην αποστολή των θεμάτων εξέτασης των μαθητών μας από τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων» τη Δευτέρα (29/5) συνεχίστηκε και δεύτερη μέρα (30/5/2023) η ψηφιακή κατάρρευση με το υπουργείο Παιδείας να αρνείται να αναλάβει στοιχειωδώς τις ευθύνες του, να αποτυγχάνει να διορθώσει το πρόβλημα και φυσικά να ρίχνει την ευθύνη σε «κυβερνοεπιθέσεις».

Η καθυστέρηση στην πρώτη βάρδια των εξετάσεων παρέσυρε και τη δεύτερη βάρδια , παραβιάζοντας όχι μόνο το ωράριο των μαθητών, αλλά και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, η ένταση του άγχους των εξεταζομένων μαθητών μας- οι οποίοι αναμετρώνται με ένα άδικο σύστημα εξέτασης και προαγωγής τους, τα εμπόδια μέσω των όποιων διεξήχθησαν οι εξετάσεις, η κατάργηση στην πράξη της δυνατότητας κλήρωσης και η όποια - έστω μικρή – ευελιξία, δεν έχουν να κάνουν με ένα απλό «τεχνικό πρόβλημα», ούτε απλώς με την πλημμελή λειτουργία της πολυδιαφημισμένης «ψηφιοποίησης του κράτους».

Το ΥΠΑΙΘ της «αριστείας» και της αξιολόγησης άφησε τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης να καταρρεύσουν ενώ έδωσε και δίνει εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες (Cisco). Για πολλοστή φορά, άλλωστε, καταρρέουν οι ψηφιακές υποδομές του Υπουργείου Παιδείας (ΟΠΣΥΔ, Myschool, eclass κλπ).

Έγινε φανερό ότι οι όποιες «διορθωτικές» ρυθμίσεις ισχύουν τώρα για την τράπεζα θεμάτων είναι προσωρινές και μετέωρες. Είδαμε, επίσης, στην πράξη ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων, όταν η δυνατότητα κλήρωσης και η όποια - έστω μικρή - ευελιξία που δίνει στους διδάσκοντες, θα έχει καταργηθεί.

Η επιμονή του υπουργείου στην πραγματοποίηση των εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων , παρόλα τα προβλήματα , και η άρνηση του να δώσει τη δυνατότητα να βάλουν θέματα οι ίδιοι οι διδάσκοντες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αποδεικνύει περίτρανα πως το ΥΠΑΙΘ δε θέλει να αμφισβητείται η τράπεζα θεμάτων, ως κεντρικό εργαλείο της πολιτικής του αλλά επιδιώκει πάση θυσία να εμπεδωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό το αντιεκπαιδευτικό, αντιπαιδαγωγικό μέτρο .

Η θέσπιση της «Τράπεζας Θεμάτων», συνδέεται με όλα τα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση (βλ. ΕΒΕ, αξιολόγηση )που αμφισβητούν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και δημιουργούν ένα ακόμα πιο ταξικό κατηγοριοποιημένο σχολείο για λίγους.

- Ακυρώνει και εργαλειοποιεί τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τον αποσυνδέει από το επιστημονικό αντικείμενο του και τους μαθητές που δίδαξε όλη τη σχολική χρονιά, αποδυναμώνει τον επιστημονικό, αλλά και τον παιδαγωγικό ρόλο του μετατρέποντάς τον σε ..διεκπεραιωτή εξετάσεων.

- Ακυρώνει στην πράξη τη βασική αρχή της επιστημονικής και παιδαγωγικής ελευθερίας, καταργεί την παιδαγωγική αρχή της διαμόρφωσης των θεμάτων, με κριτήριο το ρυθμό αφομοίωσης της διδασκόμενης ύλης από τους μαθητές μας και τη δυνατότητα απόδοσής τους.

- εντατικοποιεί τους μαθητές με την προτεραιότητα της διεκπεραίωσης της ύλης με τελικό στόχο την ματαίωση των μαθητών από την διεκδίκηση γνώσης

- εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση με ακόμη πιο σκληρά εξεταστικά φίλτρα ,εξωθεί στη μορφωτική απόρριψη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

- αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη σύνδεση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων των μαθητών με την αξιολόγηση σχολείων και των εκπαιδευτικών, για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την «ελεύθερη επιλογή σχολείου».

Οι εκπαιδευτικοί της τάξης και της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου απαιτούμε την άμεση κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την οριστική και αμετάκλητη πτώση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Απαιτούμε:

· Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων και η ΕΒΕ.

· Σε περίπτωση που εξακολουθήσουν τα προβλήματα να μπουν τα θέματα από τους καθηγητές του σχολείου.

Κάτω τα χέρια από τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!

Η Πρόεδρος         Ο Γ. Γραμματέας

ΠΟΛΥΖΩΗ ΝΙΚΗ   ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search