• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Γονείς: Απαράδεκτη αντιμετώπιση μαθητών που εξετάζονται προφορικά στις πανελλαδικές - «Δεν ακολουθήθηκε η νομότυπη διαδικασία με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αδυνατούν να απαντήσουν στα εξεταζόμενα θέματα».

June 10, 2023 4969

 

Καταγγελία για απαράδεκτη αντιμετώπιση μαθητών που εξετάζονται προφορικά στις πανελλαδικές λόγω ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή μαθησιακών δυσκολιών στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο Γαλατσίου, φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πρότυπου ΓΕ.Λ Αθηνών «Γεννάδειο».

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Γονέων αποστέλλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, τον Διευθυντή Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και τον Συνήγορο του Παιδιού, με την οποία ενημερώνουν για τον απαράδεκτο τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι Επιτροπές Εξέτασης στο συγκεκριμένο σχολείο.

Όπως σημειώνει η επιστολή, αγνοήθηκαν οι οδηγίες για την αντιμετώπιση κάθε εξεταζόμενου ανάλογα με τη διάγνωση που έχει από το ΚΕΔΑΣΥ και «δεν ακολουθήθηκε η νομότυπη διαδικασία με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αδυνατούν να απαντήσουν στα εξεταζόμενα θέματα».

Σε περίπτωση μαθητή με δυσαναγνωσία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ο εξεταζόμενος «ζήτησε να του αναγνωστεί το λογοτεχνικό κείμενο, όπως δικαιούται, αλλά ο επιτηρητής του το αρνήθηκε». «Στο μάθημα των Μαθηματικών, όταν μαθητής ζήτησε επιπλέον χρόνο και να σημειώσει πάνω στο τετράδιό του την αλληλουχία της λύσης της άσκησης που εξεταζόταν, η Επιτροπή του το αρνήθηκε», περιγράφει η επιστολή.

«Όταν δε το ένα μέλος της Επιτροπής πρότεινε να του δώσουν επιπλέον χρόνο, τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής διαφώνησαν», αποκαλύπτει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Ο μαθητής διαμαρτυρήθηκε και κλήθηκε ο Πρόεδρος του Εξεταστικού Κέντρου, «ο οποίος έσπευσε να καλύψει τους συναδέλφους του». «Τελικά δεν του επετράπη να χρησιμοποιήσει το τετράδιό του. Του δόθηκε δε κάποιος χρόνος να πει μια πολύπλοκη άσκηση μαθηματικών προφορικά!!!», καταγγέλλει η επιστολή και συνεχίζει: «Όταν στη συνέχεια ζήτησε να δουν από το τετράδιό του την γραφική παράσταση η Επιτροπή του είπε ότι θα πρέπει να την περιγράψει προφορικά!!!».

Στην συνέχεια, «ο μαθητής αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά και μειωτικά από την Επιτροπή. Σε διαμαρτυρίες των γονέων στο εξεταστικό κέντρο, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν όλα τα παραπάνω και προσπάθησαν να καλύψουν τα γεγονότα».

«Ωστόσο, και στο μάθημα της Χημείας, και μετά τις διαμαρτυρίες, αρνήθηκαν και πάλι να τους επιτρέψουν να γράψουν στο τετράδιό τους και τους έδωσαν χρόνο να σκεφτούν και να πουν προφορικά τους συντελεστές των αντιδράσεων!!! Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο δεν πτοήθηκε από τις παρεμβάσεις γονέων και υπηρεσιακών παραγόντων», αποκαλύπτει η καταγγελτική επιστολή.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κηδεμόνων του 1ου Πρότυπου ΓΕ.Λ Αθηνών «Γεννάδειο», αποκαλύπτει πως «σε καμία Επιτροπή προφορικής εξέτασης των υποψηφίων του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Γαλατσίου δεν υπάρχει διαχωρισμός στον τρόπο εξέτασης των μαθητών ανάλογα με την ειδική εκπαιδευτική ανάγκη ή μαθησιακή δυσκολία, με την οποία έχει διαγνωσθεί από το ΚΕΔΑΣΥ, όπως ορίζεται από το ΚΕΔΑΣΥ και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι οι μαθητές εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο, διεκπεραιωτικά».

Ολόκληρη η επιστολή
Προς: Υπουργό Παιδείας
Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής
Διευθυντή Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας
Συνήγορο του Παιδιού

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι μαθητές του σχολείου μας, που εξετάζονται προφορικά λόγω ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, κατά τη διάρκεια των προφορικών πανελληνίων εξετάσεων στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο Γαλατσίου, αντιμετωπίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο από τις Επιτροπές Εξέτασης.
Παρά τις σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας, για την αντιμετώπιση κάθε εξεταζόμενου ανάλογα με τη διάγνωση που έχει από το ΚΕΔΑΣΥ, δεν ακολουθήθηκε η νομότυπη διαδικασία με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αδυνατούν να απαντήσουν στα εξεταζόμενα θέματα.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, μαθητής με δυσαναγνωσία ζήτησε να του αναγνωστεί το λογοτεχνικό κείμενο, όπως δικαιούται, αλλά ο επιτηρητής του το αρνήθηκε.

Στο μάθημα των Μαθηματικών, όταν μαθητής ζήτησε επιπλέον χρόνο και να σημειώσει πάνω στο τετράδιό του την αλληλουχία της λύσης της άσκησης που εξεταζόταν, η Επιτροπή του το αρνήθηκε.

Όταν δε το ένα μέλος της Επιτροπής πρότεινε να του δώσουν επιπλέον χρόνο, τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής διαφώνησαν.

Κατόπιν της διαμαρτυρίας του μαθητή, κλήθηκε ο Πρόεδρος του Εξεταστικού Κέντρου ο οποίος έσπευσε να καλύψει τους συναδέλφους του. Τελικά δεν του επετράπη να χρησιμοποιήσει το τετράδιό του. Του δόθηκε δε κάποιος χρόνος να πει μια πολύπλοκη άσκηση μαθηματικών προφορικά!!!

Ο Πρόεδρος του Εξεταστικού Κέντρου πρότεινε στον μαθητή, ως λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει, να του αλλάξει Επιτροπή Εξέτασης!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ώρα ήταν ήδη 4:30 και ο μαθητής είχε ήδη φτάσει στο θέμα Γ2 και δεν είχε τις δυνάμεις να ξεκινήσει από την αρχή.

Όταν στη συνέχεια ζήτησε να δουν από το τετράδιό του την γραφική παράσταση η Επιτροπή του είπε ότι θα πρέπει να την περιγράψει προφορικά!!!

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μαθητής αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά και μειωτικά από την Επιτροπή. Σε διαμαρτυρίες των γονέων στο εξεταστικό κέντρο, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν όλα τα παραπάνω και προσπάθησαν να καλύψουν τα γεγονότα.

Η αρμόδια Διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας, σε σημερινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, έμεινε εμβρόντητη στο άκουσμα τέτοιων πρακτικών και υποσχέθηκε να επικοινωνήσει η ίδια με τον Πρόεδρο του Εξεταστικού Κέντρου.

Ωστόσο, και στο μάθημα της Χημείας, και μετά τις διαμαρτυρίες, αρνήθηκαν και πάλι να τους επιτρέψουν να γράψουν στο τετράδιό τους και τους έδωσαν χρόνο να σκεφτούν και να πουν προφορικά τους συντελεστές των αντιδράσεων!!! Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο δεν πτοήθηκε από τις παρεμβάσεις γονέων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το ζήτημα όμως είναι ευρύτερο. Σε καμία Επιτροπή προφορικής εξέτασης των υποψηφίων του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Γαλατσίου δεν υπάρχει διαχωρισμός στον τρόπο εξέτασης των μαθητών ανάλογα με την ειδική εκπαιδευτική ανάγκη ή μαθησιακή δυσκολία, με την οποία έχει διαγνωσθεί από το ΚΕΔΑΣΥ, όπως ορίζεται από το ΚΕΔΑΣΥ και την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι οι μαθητές εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο, διεκπεραιωτικά.

Για όλους του παραπάνω λόγους

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις πρακτικές που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια των προφορικών εξετάσεων μαθητών του σχολείου μας, στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο Γαλατσίου.

Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα παιδιά μας και την ταλαιπωρία τους μέχρι αργά το απόγευμα, αντιμετωπίζοντάς τα τελείως διεκπαιρεωτικά.
Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση των πραγματικών περιστατικών και την άρση ανάλογων πρακτικών στο μέλλον.

Τα παιδιά του σχολείου μας έχουν ήδη αδικηθεί κατάφορα, ας μπορέσουμε τουλάχιστον να εμποδίσουμε ανάλογη καταστρατήγηση δικαιωμάτων στο μέλλον.

Με Τιμή,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search