• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εικαστικές εκθέσεις στην Κέρκυρα μέσω εικονικής πραγματικότητας

August 05, 2020 4341

Την ευκαιρία να γίνονται προσβάσιμοι οι καλλιτέχνες, μέσω διαδικτύου, δίνει πλέον η ερευνητική δημιουργική ομάδα «project Ionian Experience» που αποτελείται από μια σύμπραξη μεταξύ καθηγητών ερευνητών και δημιουργών προερχόμενων από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου η ψηφιακή έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Πέννα και άλλων ζωγράφων.

 

Ο Γιώργος Πέννας είναι Κερκυραίος ζωγράφος, που αποδίδει το μεγαλείο της φύσης, μεγεθύνοντας τον μικρόκοσμο των λουλουδιών και "αιχμαλωτίζοντας" το αισιόδοξο φως της θαλασσογραφίας σε καμβάδες μεγάλων διαστάσεων. Ο καλλιτέχνης είχε προγραμματισμένη έκθεση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον χώρο «Παρεκκλήσι» του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας με θέμα «Η Άνοιοξη», η οποία αναβλήθηκε στο πλαίσιο της προστασίας και του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

«Η ομάδα δημιουργών, ερευνητών και τεχνοκρατών υλοποίησε την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα προβολής όπως στερεοσκοπικό VR, τεχνολογίες WEB-VR, φωτογραμμετρία και βίντεο προκειμένου αφενός να δοθεί η ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί ψηφιακά την έκθεση, αφετέρου μέσω της χρήσης καινοτόμων μορφών αφήγησης να εμπλουτιστεί η παραδοσιακή εκθεσιακή διαδικασία με νέο περιεχόμενο με πολιτισμικό και βιογραφικό προσανατολισμό και ενδιαφέρον» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου του τμήματος Γιάννης Δεληγιάννης .

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο επιστημονικό επίτευγμα περιλάμβαναν μία εικονική έκθεση προσβάσιμη μέσω υπολογιστή σε περιβάλλον Web-VR και Stereoscopic VR, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό χώρου και περιβάλλοντος που ήταν εμπνευσμένος από το θέμα των πινάκων του ζωγράφου και την ενσωμάτωση των έργων του, την πρόσβαση την έκδοση Stereoscopic VR μέσω κινητού, εγκαθιστώντας την εφαρμογή Artsteps με χρήση κινητής συσκευής (tablet/phone) για iOS, την τριδιάστατη απεικόνιση του τραπεζιού εργασίας του καλλιτέχνη η οποία αποτυπώθηκε με χρήση τεχνολογίας φωτογραμμετρίας, καθώς και ένα σύντομο βίντεο του καλλιτέχνη επί το έργω στο χώρο εργασίας και έμπνευσης του.

Για την ψηφιακή έκθεση μέσω διαδικτύου του Κερκυραίου ζωγράφου, συνεργάστηκαν τα μέλη του project "Ionian Experience", μεταξύ αυτών ο ακαδημαϊκός και ερευνητής Γιάννης Δεληγιάννης, η ερευνήτρια Market Research & Strategy, Νατάσα Πανδή, o σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός ερευνητής, Δημήτρης Δεληνικόλας, η αρχιτέκτονας Αγγελική Θύμη με τους συνεργάτες της Χρήστο Κρίστο και Καρολίνα Σαμοϊλη, ο σκηνοθέτης Χρήστος Κρίστο ο Λεωνίδας Κούφαλης (3D Artist), ο φωτογράφος (Visual Artist) Νίκος Μάμαλος, ενώ το σύνολο του περιεχομένου ενσωματώθηκε ως ένα βασικό στοιχείο της καμπάνιας με τίτλο "Art of Living" που στοχεύει στο συνδυασμό και την διάδραση των τεχνών που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμικό πλούτο και είναι προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο.

Όπως ανέφερε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Νατάσα Πανδή, «στην καμπάνια που σχεδιάζουμε, προσαρμόζουμε το εμπλουτισμένο περιεχόμενο της σύγχρονης εποχής στην φιλοσοφία του Εὖ Ζην. Όλες οι δράσεις που παρουσιάζονται είναι εναρμονισμένες με τους στόχους και τους άξονες σχεδιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και εν προκειμένω συνδράμουν στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού».

«Τα σημαντικότερα σημεία αυτής της δράσης είναι ότι τα αναλογικά έργα περνούν σε ψηφιακή μορφή δημιουργώντας ένα νέο οικοσύστημα πληροφορίας, ο χώρος δεν είναι εμπόδιο, αλλά αποτελεί πια δημιουργικό οπτικοακουστικό καμβά, τα μέσα απεικόνισης (video, VR, Stereo VR, Web-VR, ΑR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο της απόδοσης τους, σε επίπεδο εμβύθισης και διάδρασης του φιλότεχνου κοινού, ενώ τέτοιου είδους δράσεις καλλιτεχνικής προβολής και προσανατολισμού μπορούν να εμπλουτίσουν σημαντικά την προβολή πολιτιστικού γίγνεσθαι και να αποτελέσουν πόλο έλξης για άλλους στενά συνδεδεμένους τομείς όπως των εμπειριών στον τουρισμό» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής και ιδρυτικό μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερευνητικός συντονιστής της ομάδας Ionian Experience , Δρ, Γιάννης Δεληγιάννης.

Η συγκεκριμένη δράση, αποτέλεσε το έναυσμα για την κεντρική υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων από τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς σε συνεργασία με δημιουργούς, ερευνητικές ομάδες και τα πανεπιστήμια.

«Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ερευνητικού εργαστηρίου inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου επιτεύχθηκε συμφωνία 5ετούς διάρκειας μεταξύ της Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας και του Ερευνητικού Εργαστηρίου InArts για την υλοποίηση εικαστικών εκθέσεων εικονικής πραγματικότητας μέσω των οποίων η Δημοτική Πινακοθήκη θα αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την μετάβαση στην σύγχρονη εποχή. Παράλληλα, για την καινοτομία, την εξέλιξη και τον εμπλουτισμό περιεχομένου, η ομάδα εργασίας έχει σχεδιάσει ένα πλάνο συνεργασίας με φορείς πολιτισμού, έρευνας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει διάφορα σχήματα συνεργασίας, από την από κοινού κατάθεση προτάσεων εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων έως τη συνεργασία με ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν τα εικονικά περιβάλλοντα, που έχουν ήδη σχεδιαστεί, παρέχοντας το μέγιστο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα προκειμένου να προσφέρονται στους Φορείς τα εχέγγυα για την ομαλή μετάβαση στο νέο οικοσύστημα και στον εκσυγχρονισμό» κατέληξε ο Δρ. Γιάννης Δεληγιάννης.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search