Ο Σύλλογος Εργαζομένων  ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων  

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου μας σε ιδιώτες (6 μέρες την εβδομάδα) με συνολική δαπάνη 3.967.310,14 € .
Είναι υποχρέωση μας να ενημερώσουμε καταρχήν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που θα αποφασίσουν για το θέμα και στη συνέχεια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τους Δημότες οι οποίοι θα επωμιστούν το επιπλέον κόστος.
1. Προσωπικό .Αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ικανοποιητική επάρκεια προσωπικού καθαριότητας που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών (εκτός των θερινών μηνών που γίνονται εποχιακές προσλήψεις όπως μας δίνει δυνατότητα ο νόμος).
Βάσει των πράξεων κατάταξης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας των υπαλλήλων (ΑΔΑ:ΩΚΚΜ46ΜΓ2Α-ΚΒΥ /ΨΜΥΥ46ΜΓ2Α-8ΤΝ /ΨΙΛ246ΜΓ2Α73Α
/6ΩΑΡ46ΜΓ2Α2ΔΓ και α.π.2969/24-1-2020) ,η καθαριότητα έχει αυτή τη στιγμή 98 εργάτες καθαριότητας, 29 οδηγούς καθαριότητας, 5 χειριστές μηχανημάτων ,3 επόπτες και 6 επιστάτες .Σύνολο 141 άτομα μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Επιπλέον έχουν Προληφθεί 30 άτομα εποχιακοί υπάλληλοι κι εντός των ημερών έρχονται και εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ.
2. Μηχανολογικός εξοπλισμός .Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου βάσει της πρόσφατης διανομής των μηχανημάτων στους Δήμους (ΦΕΚ Β 3486/18-9-2019), όπως προκύπτει από την σύμβαση 20SYMV006851856/11- 6-2020 με την οποία είναι ασφαλισμένα, σε χρήση είναι: 14 απορριμματοφόρα, 6 ανοιχτά απορριμματοφόρα κι ένα αρθρωτό απορριμματοφόρο. Εκτός αυτών αναφέρονται 23 ακόμα απορριμματοφόρα τα οποία δεν φαίνονται ασφαλισμένα ,άρα δεν είναι σε χρήση για διάφορους λόγους.
Περιμένουμε επίσης 4 καινούργια απορριμματοφόρα που μας εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (-8-2020) και 2 καινούργια απορριμματοφόρα από το πρόγραμμα E-HORECA WANET όπως προκύπτει από την σύμβαση 20SYMV006714632/15-5-2020.
Συνολικά από τα έγγραφα του Δήμου προκύπτει ότι διαθέτουμε 21

απορριμματοφόρα και περιμένουμε να παραλάβουμε άλλα 6 καινούργια μέσω των προγραμμάτων που αναφέραμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτός αυτών προμηθευόμαστε μέσω leasing για 5 χρόνια με την (ΔΙΑΚΥΡΥΞΗ 20PROC007081960) 18 ακόμα μηχανήματα.
Είναι απορίας άξιο πώς υπάρχει πρόθεση ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες ,με μια διαδικασία (Διεθνής Διαγωνισμός όπως προβλέπεται) που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από την προμήθεια των μηχανημάτων της υπηρεσίας που έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα.
Είναι γνωστό ότι το κόστος της αποκομιδής καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, είναι επίσης γνωστό πως αυτά μέχρι τώρα καλύπτουν τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας με δυσκολία και με δεδομένη την επιβάρυνση με τέλη εναπόθεσης, λειτουργίας του ΦΟΣΔΑ.
Ζητάμε τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας καθαριότητας τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων και ρωτάμε την οικονομική επιτροπή και την Δημοτική Αρχή,αν τα ανταποδοτικά τέλη επαρκούν να καλύπτουν τα ετήσια έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας (μισθοδοσίες, καύσιμα, επισκευές κλπ) και επιπλέον την αμοιβή των 3.967.310.14 € για τους ιδιώτες;
Τι έχει σκοπό να κάνει η Δημοτική αρχή για να αντεπεξέλθει στα έξοδα; ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ; Η ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ;

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τα σχέδια κανενός για εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας στους ιδιώτες.
Όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την πανδημία του Κορονοϊού , οι εργαζόμενοι του Δήμου μας σηκώνουν στην πλάτη τους την καθαριότητα και την προστασία της Δημόσιας Υγείας του Δήμου , χωρίς αργίες ,πολλές φορές χωρίς τα μέσα προστασίας που δικαιούνται εκθέτοντας τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο.
Επειδή οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες μας στηρίζονται σε σοβαρά επιχειρήματα καλούμε την Οικονομική επιτροπή να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω εκτεθέντα και να μην αποφασίσει την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες, ενέργεια η οποία στο παρελθόν δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα παρά μόνον οικονομική ζημιά για το Δήμο μας».