• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Επιστολή Γκίκα για το λιμάνι της Κέρκυρας

September 01, 2020 3729

 

 

Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας για  να συμπεριληφθεί ο λιμένας Κέρκυρας στους λιμένες Lay Up για τα κρουαζιερόπλοια.

Η επιστολή:

 

Θέμα: Συμπερίληψη του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας στους λιμένες Lay Up για τα κρουαζιερόπλοια

Κύριοι Υπουργοί,

Επιθυμώ να θέσω υπ΄όψιν σας ένα ζήτημα που αφορά βασικούς Οργανισμούς Λιμένων της Χώρας, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), και συγκεκριμένα στην λειτουργία των λιμένων κατά την χειμερινή περίοδο κατά την οποία δεν πραγματοποιούνται κρουαζιέρες.

Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο οι πλοιοκτήτριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων συνάπτουν συμφωνίες, ώστε τα κρουαζιερόπλοια κατά την διάρκεια του χειμώνα να ελλιμενίζονται σε λιμένες επιλογής τους (Lay Up).

Στη χώρα μας, οι εταιρείες έχουν ως πρώτη επιλογή για Lay Up τους λιμένες της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Πειραιά και της Ρόδου, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις για την πολύμηνη παραμονή των πλοίων τους εκεί (χωρητικότητα, καιρικές συνθήκες, ασφάλεια κ.α.).
Σε περίπτωση που δεν επιτραπεί ο ελλιμενισμός στην Ελλάδα (π.χ. στο πλαίσιο μέτρων πρόληψης Covid-19), οι εταιρείες θα απευθυνθούν σε λιμένες άλλων χωρών, πράγμα που θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων που έχει ανάγκη η Χώρα μας. Σημειώνεται ότι εκτός των εσόδων για τους Οργανισμούς Λιμένων, επωφελείται και η τοπική κοινωνία, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την τροφοδοσία των πλοίων.

Τα κρουαζιερόπλοια παραμένουν στο λιμάνι της επιλογής τους με ελάχιστο ποσοστό του πληρώματός τους, το οποίο είναι απαραίτητο για την συντήρηση του πλοίου, όπως συμβαίνει άλλωστε και στα εμπορικά πλοία.

Με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί, έχουν καθοριστεί ως λιμένες Lay Up, οι λιμένες Ηρακλείου και Ρόδου, ενώ κατά περίεργο τρόπο έχει αποκλειστεί η Κέρκυρα.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλώ να λάβετε υπ΄όψιν σας ότι το 75% των εσόδων του ΟΛΚΕ προέρχεται από την κρουαζιέρα και συνεπώς οι φετινές απώλειες εσόδων λόγω μη έλευσης κρουαζιεροπλοίων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του 33 μεγαλύτερους ή μικρότερους λιμένες και λιμενίσκους στην Π.Ε. Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι την παρούσα περίοδο, τυπικά, επιτρέπεται τόσο η κρουαζιέρα όσο και το Home Porting στα μεγάλα λιμάνια της Χώρας μας, στα οποία συγκαταλέγεται και ο λιμένας Κέρκυρας, αν και δεν προβλέπεται άφιξη κρουαζιεροπλοίων τις επόμενες εβδομάδες.

Εν κατακλείδι, για την Κέρκυρα είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η συμπερίληψη του ΟΛΚΕ στους λιμένες Lay Up για την κρουαζιέρα.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κέρκυρα, εξέφρασε δημοσίως θετική θέση στο να συμπεριληφθεί η Κέρκυρα στους λιμένες Lay Up της Χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας υπάρχει ειδική πτέρυγα Covid όπως και ικανός αριθμός κλινών ΜΕΘ και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεδομένων των ανωτέρω, σας παρακαλώ να εξετάσετε τη δυνατότητα συμπερίληψης του ΟΛΚΕ στους λιμένες Lay Up, ώστε να μπορέσει να συνάψει συμφωνίες με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που έχουν εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για την Κέρκυρα.

Σας ευχαριστώ θερμά.
Στέφανος Γκίκας
Βουλευτής Ν. Κερκύρας

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search