• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Δ. Μπιάγκης στη Βουλή: Εκτός ενισχύσεων το 80% των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας

November 20, 2020 1552

 

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, για τις «Διοικητικές αβλεψίες στην ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που αφορούν το Μέτρο 21: “Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19”».

Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια, τόσο της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής για την αξιοποίηση και αναδιάρθρωση του κερκυραϊκού ελαιώνα, όσο και της σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση, πως αποτελεί πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης η στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών με το νέο Μέτρο Μ21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιρώντας από τις ενισχύσεις όλους εκείνους που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια χωρίς να είναι η κύρια ενασχόλησή τους. «Πάνω στην κορύφωση της συγκομιδής και εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο άνοιξε το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών για δέκα μόνο ημέρες.

Την ίδια ώρα, μεγάλο κομμάτι των, κατά κύριο επάγγελμα, 8.000 αγροτών της περιοχής μας, μένουν εκτός του Προγράμματος, καθώς, λόγω δυσκολιών, δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία του 2019 στο Μητρώο Αγροτών». επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει.

«Το κυρίαρχο για εμάς που γνωρίζουμε τι εστί κερκυραϊκός ελαιώνας, είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι των ελαιοπαραγωγών μας εξαιρείται από το πρόγραμμα. Το Υπουργείο επιλέγει να ενισχύσει το ένα τέταρτο (1/4) περίπου των ελαιοπαραγωγών Πανελλαδικά, όταν το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο για την περιοχή μας, αφήνοντας την συντριπτική πλειοψηφία αυτών στο περιθώριο.

Κλείνει επιδεικτικά τα μάτια σ’ όλο εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό που εξακολουθεί, παρά τις κακές συνθήκες και προοπτικές, να καλλιεργεί τις ελιές του ως μια πρόσθετη δραστηριότητα, ειδικά αυτήν την εποχή που ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις βιώνουν κρίση λόγω της πανδημίας.

Φαίνεται, πως για την κυβέρνηση των «αρίστων», ο ιός του Κορωνοϊού πλήττει επιλεκτικά μόνο εκείνους που πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις  του νόμου 4389/2016, (άρθ.65, παρ.1) οι οποίες κατά βάση είναι: Το εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα να είναι 50% τουλάχιστον του συνολικού. Η απασχόληση με την αγροτική δραστηριότητα να αποτελεί 30% τουλάχιστο της συνολικής.

Ο Βουλευτής συνεχίζει τονίζοντας πως ζητά από τον Υπουργό:

Να δοθεί μια παράταση στο Πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι αγρότες να υποβάλλουν αιτήσεις,

Να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για όσους δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία του 2019 στο Μητρώο Αγροτών.

Να συμπεριληφθούν των ενισχύσεων και όσοι δεν δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο και αποκλειστικά με την αγροτική παραγωγή.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« November 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search