• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Συναντήσεις Στ. Γκίκα στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Δασικούς Χάρτες

February 04, 2021 2738

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, αρμόδιο για τους Δασικούς Χάρτες, είχε σήμερα στην Αθήνα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας συμμετείχε σε συνάντηση με τον Υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, τον Βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, τον Βουλευτή Κεφαλληνίας, Παναγή Καππάτο και τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Γκουντούφα.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι πολλές περιοχές της Π.Ε. Κέρκυρας με οικισμούς ή αγροτικές εκτάσεις και ελαιώνες έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα μικρά νησιά της Περιφερειακής Ενότητας, όπως τα Διαπόντια Νησιά και στους Παξούς. Επίσης, πρόβλημα παρουσιάζεται και σε περιοχές που προπολεμικά περιείχαν σαφώς αγροτικές εκτάσεις και σήμερα χαρακτηρίζονται δασικές.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στο γεγονός, ότι για την ένταξη στη διαδικασία των ενστάσεων, οι πολίτες επιβαρύνονται με το κόστος του παραβόλου και λοιπών δικαιολογητικών, όπως τοπογραφικά, φωτοερμηνείες κ.α. Υπογράμμισε, ότι ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η διευθέτηση αυτών των θεμάτων είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω αμφισβητήσεων, δεν ενσωματώθηκαν στους αναθεωρημένους χάρτες τελεσίδικες πράξεις.

Ωστόσο, για να μην υπάρξουν αδικίες, θεσπίστηκε η διαδικασία του «προδήλου σφάλματος». Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει λανθασμένος χαρακτηρισμός έκτασης, για τις οποίες δεν θα υφίσταται κανένα απολύτως κόστος για τους πολίτες. Έτσι, στους πολίτες που κρίνουν ότι υπάρχει πρόδηλο σφάλμα στον χαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας τους, δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά, δωρεάν αίτηση, ακόμα και χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό πλην της επισήμανσης της προβληματικής περιοχής στο σχετικό αναρτημένο χάρτη. 

Σε περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό από τη Δασική Υπηρεσία, το σφάλμα διορθώνεται αυτόματα. Σε περίπτωση όμως που το Δασαρχείο κρίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία, το αίτημα παραπέμπεται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Εφόσον ο λανθασμένος χαρακτηρισμός δεν εμπίπτει στην κατηγορία του προδήλου σφάλματος, ο ιδιοκτήτης καταθέτει αντίρρηση, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο και συνοδεύοντας το αίτημά του από όποια δικαιολογητικά το τεκμηριώνουν. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης προδήλου σφάλματος ή αντίρρησης είναι από τις 29 Ιανουαρίου 2021 έως τις 13 Μαΐου 2021 και για τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 2 Ιουνίου 2021.

Σε ό,τι αφορά στις παλιές αιτήσεις πράξεων χαρακτηρισμού που είναι ήδη κατατεθειμένες στο Δασαρχείο και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα υποβληθούν ατελώς από το Δασαρχείο στο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) και στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων, το Υπουργείο έχει προβλέψει τη σύσταση μεγάλου αριθμού Επιτροπών πανελλαδικά, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. 

Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, προβλέπεται η ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και η συνεργασία των Δασαρχείων με εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι θα αναλάβουν την ομαδοποίηση.

Έγινε τέλος σαφές ότι πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να διασφαλίσει με κάθε νόμιμο τρόπο ότι δεν θα αδικηθεί η ιδιοκτησία κανενός.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search