• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.)

April 13, 2021 2877

ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Για τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.)

Ορίστηκαν πριν λίγες μέρες, με αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή́ και την Αγορά́ Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.), στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τα Συμβούλια αυτά, θα έχουν ως αποστολή την υποβολή εισηγήσεων - γνωμοδοτήσεων προς το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ιδίως, για τους τομείς και ειδικότητες που πρέπει να λειτουργήσουν στα δημοσία Ι.Ε.Κ., Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας, ΕΠΑ.Λ., δημόσιες Ε.Σ.Κ και ΕΠΑ.Σ. μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και τα ειδικά́ μαθήματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, πέραν του εγκεκριμένου κορμού́ μαθημάτων.

Επομένως το συμβούλιο αυτό θα εισηγείται τις ειδικότητες και τους τομείς της ΕΕΚ, θα παρεμβαίνει στα αναλυτικά προγράμματα, θα προωθεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων έχοντας ως βασικό κριτήριο τις εφήμερες ανάγκες των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση διατηρεί και εξειδικεύει το μηχανισμό για τον καθορισμό των ειδικοτήτων από την αγορά εργασίας, όπως προβλέπονταν από προηγούμενα νομοθετικά πλαίσια, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανέγγιχτα.

Στα τακτικά της μέλη, εκτός από Δ/ντές ΙΕΚ, έναν και μόνο Δ/ντή ΕΠΑΛ , Δ/ντή ΟΑΕΔ και άλλους, συμπεριλαμβάνονται η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, με αναπληρωτή, άλλο ξενοδοχειακό στέλεχος, μέλος του ΣΕΒ, καθώς και ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, δηλαδή των εργοδοτών.

Είναι εμφανής ο ρόλος που θα παίξουν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση τα παραπάνω μέλη του Σ.Σ.Π.Α.Ε. Η επιλογή ειδικοτήτων και τομέων, αλλά και οι παρεμβάσεις στα αναλυτικά προγράμματα, δε θα γίνονται πλέον με παιδαγωγικά κριτήρια και με κριτήριο το τι επιλέγουν οι μαθητές, αλλά το μοναδικό κριτήριο θα είναι η κάλυψη των αναγκών των μεγαλοξενοδόχων και των εργοδοτών για φτηνό, ευέλικτο και δωρεάν εργατικό δυναμικό, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία για τους ίδιους. Οι εργοδότες, που πλέον συμμετέχουν στο Συμβούλιο επιλογής, έχουν ανάγκη από υπαλλήλους τουρισμού και μάγειρες προς στιγμήν.

Παράλληλα, στη σύνθεση του Συμβουλίου, είδαμε με έκπληξη, ότι τακτικό μέλος -και μάλιστα ως εκπρόσωπος των εργαζομένων(sic)- είναι και ο πρώην ΠΔΕ Ιονίων Νήσων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γκούσης. Αλήθεια, ποιων εργαζομένων είναι εκπρόσωπος ο Κος Γκούσης; Ποιος τον όρισε; Ποιον ρώτησαν; Από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η οποία είναι η εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Γενική, Ειδική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ( η οποία έχει και το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, από τις άλλες δομές Ε.Ε.), δε ζητήθηκε ΠΟΤΕ να ορίσει εκπρόσωπο στο εν λόγω συμβούλιο κι ούτε και από καμία άλλη ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων.

Η Τοπική και Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης οφείλουν να απαντήσουν, σχετικά με το ποιος εισηγήθηκε την παραπάνω σύνθεση του Συμβουλίου σχετικά με τη Β/θμια Εκπαίδευση. Η στάση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα είναι προκλητική απέναντι στο σωματείο, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία του Νομού.

Πριν ακόμα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας είχε αναδείξει τους κινδύνους από την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως τις στοχεύσεις που είχε, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές του

ΣΕΒ και της Ε.Ε. και εξυπηρετούν την φθηνή και εφήμερη κατάρτιση που έχουν ανάγκη η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Χρόνια τώρα οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, διεκδικούν και παλεύουν για αναβαθμισμένες σπουδές στην τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, με σύγχρονα και επαρκή εργαστήρια, υποδομές και εξοπλισμό. Σπουδές, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα της δικής τους επιλογής και όχι μια κινούμενη άμμος ειδικοτήτων ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του ευκαιριακού , τουριστικού η άλλου κεφαλαίου.

Καλούμε:

· Τους Συλλόγους Διδασκόντων, των ΕΠΑΛ, να συνεδριάσουν και να τεθεί το ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των αλλαγών που γίνονται και μετατρέπουν την επαγγελματική εκπαίδευση σε βραχύβια κατάρτιση και επανακατάρτιση και να συνεχίσουν να προτείνουν Τομείς και Ειδικότητες, όπως έκαναν μέχρι τώρα.

· Τους συναδέλφους που ορίστηκαν, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων από τη Διοίκηση, να παραιτηθούν.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε:

· Ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης

· Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό της ΕΕΚ

· Σύγχρονα και επαρκή εργαστήρια για όλες τις δομές της ΕΕΚ, εξοπλισμός και υποδομές

· Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων για να μπορούν οι σπουδαστές να σπουδάζουν στις ειδικότητες που επιθυμούν

· Μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών

· Ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας,

· Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας/πρακτικής άσκησης

· Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά, όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα να δίνονται με το πτυχίο. Κατάργηση της πιστοποίησης.

 

ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ!!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search