• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ανακοίνωση - καταγγελία ΟΤΟΕ Κέρκυρας για το “σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών”.

April 23, 2021 3283

 

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΟΤΟΕ Κέρκυρας για το “σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών”.

Αναλυτικά:

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα κι εν μέσω έξαρσης της πανδημικής κρίσης και lockdown να εξελίσσεται ένα σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων των συστημικών τραπεζών, που ευθέως συντελεί στην απομόνωση και τον αποκλεισμό πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, όπως τα φτωχά νοικοκυριά καθώς και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε αυτό λοιπόν το αρνητικό περιβάλλον μετά από τα 10 και πλέον χρόνια προγραμμάτων σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέφεραν εσωτερική υποτίμηση και μια πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης ύφεση, οι ανακεφαλαιοποιημένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζες αντί να επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο, ως οφείλουν και να λειτουργούν με όρους δημόσιου συμφέροντος, αντί να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και όχι τις επιχειρήσεις «φούσκες», προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, εκμεταλλευόμενοι και την πανδημία, σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων τους, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων με σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.
Η συνολική απόφαση όλων των τραπεζών για κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα στοχεύει κυρίως στη μείωση των θέσεων εργασίας και άρα του εργατικού κόστους, αφού ταυτόχρονα εξελίσσονται και μεγάλα προγράμματα εθελούσιων εξόδων σε όλες τις τράπεζες.
Συνοδεύονται μάλιστα αυτά τα προγράμματα με ένα πρωτοφανές κύμα εκβιαστικών διλημμάτων, κυρίως στους εργαζόμενους των υπό κατάργηση υποκαταστημάτων, όταν ουσιαστικά διαμηνύουν σε αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της εθελούσιας γιατί δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα του κλεισίματος του υποκαταστήματος που εργάζονται.
Και ενώ οι Διοικήσεις των Τραπεζών από τη μία υλοποιούν το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους, με απώτερο και βασικό στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας, από την άλλη χρησιμοποιούν εργαζόμενους εργολαβικούς με την απόσχιση εργασιών σε τρίτες εταιρείες (π.χ. διαχείριση κόκκινων δανείων, call centers, εργασίες πληροφορικής κλπ).
Ουσιαστικά στόχος τους είναι να υποκαταστήσουν την σταθερή και με δικαιώματα εργασία με μορφές ευέλικτης, φτηνής και χωρίς δικαιώματα απασχόλησης. Εκπέμπουν, δηλαδή, ευθέως το μήνυμα όχι ότι δεν έχουν ανάγκη από εργαζόμενους αλλά ότι θέλουν εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μειωμένες αμοιβές σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν εδώ και δεκαετίες υπογραφεί και εφαρμόζονται στους τραπεζοϋπάλληλους.
Και βέβαια να μη ξεχνάμε τα αμφιβόλου αξίας και τραπεζικής γνώσης, golden boys & girls, η αθρόα πρόσληψη των οποίων από την ελεύθερη αγορά με ατομικές συμβάσεις εργασίες, υπέρογκους μισθούς και παχυλά bonus για την κάλυψη ανώτερων και ανώτατων θέσεων εργασίας, ενισχύουν τη στρατηγική των τραπεζών για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων αφενός και ωθούν στην «εθελούσια» έξοδο αφετέρου, ικανά τραπεζικά στελέχη στα οποία στηρίχθηκε η ουσιαστική τραπεζική λειτουργία και όχι η φούσκα των golden boys & girls.
Μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές κύμα αντεργατικής επίθεσης και εκβιασμών των διοικήσεων, με την ουσιαστική στήριξη σε αυτές τους τις επιλογές από τις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει με ενότητα και αποφασιστικότητα να αντισταθεί όχι μόνο για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και να αποκαταστήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που οι συνάδελφοι τραπεζοϋπάλληλοι μας έχουν αναθέσει καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ :

Να στείλει αποφασιστικό, ενωτικό και αγωνιστικό μήνυμα στις διοικήσεις των τραπεζών, να σταματήσουν ΤΩΡΑ τα αντεργατικά τους σχέδια και τα εκβιαστικά διλήμματα στους τραπεζοϋπάλληλους για υποχρεωτική συμμετοχή τους στις «εθελούσιες εξόδους».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search