• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ευδοκία 11 αιώνων: Η αρχαιότερη και πιο ογκώδης ελιά στον κόσμο στην Κέρκυρα

May 10, 2021 3535



Περίπου έντεκα αιώνες ζωής φέρεται πως έχει στις ρίζες του το υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο «Ευδοκία», στη Στρογγυλή Κέρκυρας, όπως αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια επιστημονική έρευνα Γερμανών επιστημόνων, του Πανεπιστημίου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας (Institute of Forest Botany and Forest Zoology - Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden) με επικεφαλής τον καθηγητή Andrea Roloff.

Η γηραιά κυρία της Κέρκυρας, που έζησε εκατοντάδες χρόνια πολιτισμικών επιρροών, κρύβει στις ρίζες της χιλιάδες μυστικά κάθε εποχής, από τους κατακτητές, Βενετσιάνους του νησιού μέχρι και σημερινούς παράνομους υλοτόμους που έχουν «καθαρίσει» εκατοντάδες ελαιόδεντρα του νησιού.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στη θέση που βρίσκεται το ελαιόδεντρο και λίγα μέτρα από αυτό, είναι κτισμένη η οικία ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές της Επτανησιακής Σχολής, του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά και αυτό έδινε μία άλλη διάσταση στην έρευνα

Το καλοκαίρι του 2014, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, έφτασε στην Στρογγυλή Κέρκυρας, όπου σε συνεργασία με την Τοπική Ενότητα Στρογγυλής και τη βιολόγο Ελένη Λουκά ξεκίνησε τις διαδικασίες της έρευνας για τη χρονολόγηση της «Ευδοκίας».



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας αναπτυχθείσας επιστημονικής μεθόδου εκτίμησης της ηλικίας των ελαιόδεντρων στο χωριό Στρογγυλή από τους καθηγητές Prof. Dr.Andreas Roloff και Dr Sten Gillner του πανεπιστημίου Βοτανολογίας της Δρέσδης Γερμανίας, αποδεικνύεται μαθηματικά ότι το ελαιόδεντρο «Ευδοκία» είναι περίπου 1086 ετών και φυτεύτηκε περίπου το 928 μ.Χ.

Η ονομασία του ελαιόδεντρου προέκυψε από την έμπνευση που είχε η βιολόγος Ελένη Λουκά με τη δεύτερη ιδιότητά της ως ποιήτρια. Πρόκειται για έναν μύθο που συμπεριέλαβε στην τελευταία ποιητική της συλλογή «Ιχνηλάτες στα μονοπάτια» από τις εκδόσεις Οσελότος.

Η «Ευδοκία» κατατάσσεται στα δέκα αρχαιότερα και ογκωδεστέρα της Ευρώπης συνεπώς και του κόσμου, συγκριτικά με τα υπόλοιπα γνωστά αρχαία ελαιόδεντρα στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία ,Πορτογαλία και Μαυροβούνιο για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη επιστημονική ολοκληρωμένη μέτρηση ή εκτίμηση της ηλικίας τους και οι αναφορές για την ηλικία τους είναι υποθετικές και πιθανολογούμενες.

«Αυτή η εποχή αποτελεί τη χρονική περίοδο πριν την πρώτη Ενετοκρατία 1204 και τη δεύτερη Ενετοκρατία (μέσα του 14 αιώνα) της βενετικής κατοχής της Κέρκυρας που διήρκεσε 411 χρόνια.

Σκοπός της παρούσας μελέτης στη Στρογγυλή Κερκύρας η οποία βασίστηκε στην δενδροχρονολογία (από τα ελληνικά ,Dendron = Δέντρο, chronos = χρόνος και logos= λόγος ) ήταν να εκτιμηθεί η ηλικία τριών τεράστιων ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα. Η διάμετρος των κορμών αυτών των δέντρων και τα ύψη τους τα ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα εντυπωσιακά και παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία με τα παλαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο» αναφέρει μεταξύ άλλων η τελική έκθεση των επιστημόνων της Γερμανίας.

Η μεγάλη ηλικία, τα ύψη και η μεγάλη διάμετρος των όμορφων και επιβλητικών ελαιόδεντρων του χωριού Στρογγυλή στην Κέρκυρα υπογραμμίζουν επίσης την ιστορική και πολιτιστική σημασία τους. Επιπλέον η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το επιστημονικό δυναμικό αυτών των αιωνόβιων δέντρων.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει η ανάδειξη και ανακήρυξη τους ως φυσικά μνημεία από τις τοπικές αρχές» αναφέρουν στην τελική τους έκθεση οι καθηγητές Dr.Andreas Roloff και Dr Sten Gillner του πανεπιστημίου Βοτανολογίας της Δρέσδης Γερμανίας .
Ο ιδιοκτήτης της υπεραιωνόβιας «Ευδοκίας» , παραχώρησε τα δικαιώματα ανάδειξης και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού ελαιόδεντρου στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, ενώ η ξύλινη πινακίδα που έχει τοποθετηθεί με αναρτημένη την επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Βοτανολογίας και Ζωολογίας της Δρέσδης Γερμανίας στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τα αποτελέσματά της και την ηλικία του ελαιόδεντρου.
Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί και βρίσκονται προς συζήτηση μιλούν για εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες κ.α. που αφορούν το φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας και ιδιαίτερα τους ελαιώνες, οργανωμένες περιβαλλοντολογικές εκδρομές κ.α. ώστε να γίνει στην πορεία ένας σημαντικός πόλος έλξης, που αναδεικνύει το περιβάλλον και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες περιπτώσεις σε διεθνή επίπεδο» κατέληξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search