• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πρόκληση η δημιουργία σχολείου για λίγους και εκλεκτούς σε μια φτωχογειτονιά - Να μη γίνει πρότυπο ΕΠΑΛ στο Πέραμα

May 28, 2021 945

ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΑΡΕΝ Πειραιά, Συνεργαζόμενοι)

Πρόκληση η δημιουργία σχολείου για λίγους και εκλεκτούς σε μια φτωχογειτονιά

Όχι στα πρότυπα – να μη γίνει πρότυπο ΕΠΑΛ στο Πέραμα

Φαίνεται για φάρσα αλλά δεν είναι: Οι «άριστοι» αποφάσισαν να δημιουργήσουν σχολείο για λίγους στο Πέραμα, σε μια γειτονιά, δηλαδή, όπου οι συνθήκες ζωής που προκύπτουν από την ταξική θέση των κατοίκων εκεί, δημιουργούν από μόνες τους συνθήκες αποθάρρυνσης ή και ολικού αποκλεισμού πολλών παιδιών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό οδηγό των Πρότυπων ΕΠΑΛ (ΦΕΚ Αριθμ. Κ3/58084-25/5/2021), «στην Α’ τάξη εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου». Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών του Περάματος θα αποκλειστούν, μιας και θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα ψηλά απολυτήρια γυμνασίου.

Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια αξιολογική επίθεση, όπως, άλλωστε φαίνεται από την εισήγηση του ΣΣΠΑΕ, στην οποία θα αναφερθούμε στο τέλος (βλ. Σημείωση).

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να δώσει οργανικές θέσεις στα Πρότυπα ΕΠΑΛ («Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της υφιστάμενης σχολικής μονάδας ΕΠΑ.Λ. όπου ιδρύεται και λειτουργεί παράλληλα Πρότυπο ΕΠΑ.Λ., διατηρεί την οργανική του θέση και μετά την πλήρη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Π.ΕΠΑ.Λ., κατά το διδακτικό έτος 2023-2024, οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί εντάσσονται, με τις οργανικές τους θέσεις, στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Π.ΕΠΑ.Λ.») ουσιαστικά ανατρέπεται από την απαίτηση να «στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, την παιδαγωγική επάρκεια και εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, να αξιοποιήσουν σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στην επαγγελματική εκπαίδευση, πιλοτικές δράσεις σύνδεσης με την αγορά εργασίας».

Ακόμα λοιπόν και με τα αποπροσαντολιστικά «τυράκια», ακόμα και αν προχωρήσουν και σε άλλους ελιγμούς, όπως διαδικασία πριμοδότησης μαθητών από το Πέραμα (για να εμπεδώσουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία των Π.ΕΠΑΛ), η αλήθεια είναι ότι τα Π.ΕΠΑΛ όπως και όλα τα Πρότυπα, αποτελούν σχολεία για λίγους μαθητές και λίγους καθηγητές. Νομιμοποιείται έτσι η ακόμα μεγαλύτερη ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η όλη διαδικασία προχώρησε εν κρυπτώ, κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του σχολείου που τοποθετήθηκαν ρητά και αρνητικά, χωρίς η ΕΛΜΕ να ξέρει τίποτα, χωρίς ακόμα και στελέχη της διοίκησης που δεν διαθέτουν μάλλον το… πρέπον επίπεδο… δικτύωσης να ξέρουν τίποτα!

Η δημιουργία Πρότυπου ΕΠΑΛ δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους ή τους μαθητές του σχολείου. Αφορά κάθε εκπαιδευτικό που δεν αποδέχεται την παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς.

ΟΧΙ στα Πρότυπα – Να μην γίνει Πρότυπο ΕΠΑΛ στο Πέραμα και πουθενά

Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς – αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών – Κάτω ο Ν. 4692!

Ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης - προτύπων

Σημείωση: Θαυμάστε αποσπάσματα των λόγων που οδήγησαν ΣΣΠΑΕ να προχωρήσει σε θετική εισήγηση ώστε να γίνει Πρότυπο το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος:

«Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη ότι το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος: […]

Το γεγονός ότι το ΕΠΑΛ Περάματος διαθέτει πλήρες και άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό με τεράστια εμπειρία και αποτελεί μια άριστα συντονισμένη «ομάδα». Ανάμεσα τους υπάρχουν εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. […]

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία του σχολείου σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι συνεχής και αδιάλειπτη. […] Στα συν είναι και το γεγονός ότι για τα επόμενα δυο έτη υπάρχουν εγκεκριμένα ήδη δυο ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. […]

Το γεγονός ότι στο ΕΠΑΛ Περάματος η δράση του «Σύμβουλου Καθηγητή» διεξάγεται με τεράστια επιτυχία… […]

Σο γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές του σχολείου υποστηρίζουν γενικότερες δράσεις εθελοντισμού και ανοίγματος του ΕΠΑΛ στη κοινωνία φτάνοντας στο σημείο να εκδίδουν μαθητική εφημερίδα «Εκτός Υλης» που είναι μια σοβαρή προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου»

Η αξιολόγηση είναι εδώ λοιπόν. Και το προσοντολόγιο και αυτό εδώ είναι. Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι αποτελούν κριτήριο «άριστου» εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ενώ το μεράκι κάποιων συναδέλφων (να βγει μια μαθητική εφημερίδα) χρησιμοποιείται ως εργαλείο αξιολόγησης του σχολείου και προχωρήματος της επίθεσης. Γιατί –εκ μέρους της κυβέρνησης- τίποτα δεν είναι άκακο και χωρίς δεύτερη σκέψη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search