Print this page

Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων: Συγκέντρωση το Σάββατο 5/6 στον χώρο της χωματερής Τεμπλονίου

May 29, 2021 2741

Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας - Waste Watch Corfu

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Σάββατο 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Μια μέρα ευαισθητοποίησης για όλους όσους παλεύουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον, που θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, και προστασία της υγείας, τόσο της δικής μας, όσο και των παιδιών μας. Μια μέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανοιχτές περιβαλλοντικές πληγές του νησιού μας.
Μεγαλύτερη ίσως από όλες είναι αυτή της περιοχής του Τεμπλονίου. Για πάνω από 40 χρόνια υποδέχεται με σχεδόν ανεξέλεγκτο τρόπο τα σκουπίδια όλου του νησιού. Όλο και περισσότερο οι ενδείξεις και τα δεδομένα για μόλυνση στην περιοχή έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η μόλυνση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Πέντε μήνες έχουν περάσει από τις εξαγγελίες της περιφέρειας ότι εμπειρογνώμονες από το Δημόκριτο θα έρθουν να δώσουν μια ακριβή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Μέχρι σήμερα η εξαγγελία αυτή έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παράλληλα προχωράει η δημοπράτηση του εργοστασίου στον ίδιο χώρο που μαζί με το νέο ΧΥΤΥ του νησιού, θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες των κατοίκων για αποκατάσταση της περιοχής. Παρόλα αυτά η εργολαβία της αποκατάσταση των παλαιών κυττάρων, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παραμένει ανοιχτή.
Ας αποτελέσει η 5η ΙΟΥΝΙΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορμή να ανοίξουμε λίγο παραπάνω τα μάτια μας. Να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να σταματήσουμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι.
Ως Παρατηρητήριο οργανώνουμε συμβολική συγκέντρωση – Επίσκεψη το Σάββατο 5/6 στις 9:30 το πρωί στο χώρο της χωματερής Τεμπλονίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού και τη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που επικρατεί.
Η επίσκεψη θα συνδυαστεί με μια μικρή πεζοπορική διαδρομή προς τη Λίμνη Μπρετάνου, που καταλήγει μεγάλη ποσότητα των στραγγιδίων από τη εγκατάσταση, για να έχουμε όλοι μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που παρουσιάζει αυτή.
Καλούμε όλους τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις στήριξης της συγκέντρωσης και όλους τους κατοίκους του νησιού να συμβάλλουν με την παρουσία τους στην προσπάθειά για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και περιβαλλοντική υπευθυνότητα όλων μας. Να δούμε όλοι από κοντά το έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται στην περιοχή. Καλούμε όλους τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές του νησιού να δώσουν το παρόν.
Σάββατο 5 ΙΟΥΝΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όλοι στη συμβολική Συγκέντρωση – Επίσκεψη – Διαμαρτυρία στις 9:30 πμ.
Στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του COVID-19.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.