Print this page

Σε αναβρασμό η εκπαιδευτική κοινότητα από τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων

June 08, 2021 1048


Σε συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Η αρχή έγινε  από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με το "λουκέτο" σε 37 τμήματα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ  πιστοί στην έκθεση Πισσαρίδη, δρομολογούν την περαιτέρω εξαθλίωση της παιδείας συγχωνεύοντας τμήματα και σχολεία, καθώς δεν μπορεί να καλύψουν την απουσία 8.500 εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται. Συνολικά την περίοδο 2010-2021 έχουμε συνολικά 28.031 αποχωρήσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι φετινές συνολικές αποχωρήσεις από όλη την εκπαίδευση ήταν 6.603. Σχετικά με τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών υπενθυμίζουμε ότι από το 2010 οι συνολικές αποχωρήσεις των εκπαιδευτικών από όλη την εκπαίδευση ξεπερνούν κατά πολύ τις 46.000, τη στιγμή που οι ενεργοί αναπληρωτές της τρέχουσας χρονιάς είναι 44.100! Παράλληλα τα επίσημα κενά που δόθηκαν για τις μετατάξεις είναι 15.700 σε όλη την εκπαίδευση! Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην υλοποίηση μόνο των 5250 μόνιμων διορισμών το καλοκαίρι(;) του 2021! (...) Είναι προφανές ότι σε απόλυτους αριθμούς –ακόμη και αν οι 5.250 διορισμοί γίνουν έγκαιρα τον Αύγουστο- ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με πάνω από 45.000 κενά!

 

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση Πισσαρίδη, πρότεινε και την αυτονόμηση των σχολείων και τη σύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο ιστορικά έχει αποδειχθεί πως ήταν αναποτελεσματικό. Στην έκθεση παράλληλα συστήνονται και λιγότερες και μεγαλύτερες σχολικές μονάδες, κάτι το οποίο θα προκαλέσει προβλήματα στην εγγύτητα του σχολείου με το σπίτι και τη γειτονιά, αλλά κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στα βήματα των γνωστών προτάσεων του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη για σχολεία-μεγαθήρια που θα έχουν τουλάχιστον 75 μαθητές στα δημοτικά σχολεία, 150 μαθητές στα Γυμνάσια και 250 μαθητές στα Λύκεια, η κ.Κεραμέως φαίνεται πως σχεδιάζει για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κινήσεις που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, από την προκάτοχό της Άννα Διαμαντοπούλου το 2011 -γεγονός που ίσως εξηγεί σε ένα βαθμό και την πρόσφατη στήριξη της τελευταίας στις επιλογές της νυν υπουργού. Σε αυτά, προσθέστε και την επερχόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις συζητήσεις (υπόγειες προς το παρόν) για το ωράριό τους, μαζί με τις περικοπές Τμημάτων ΑΕΙ που θα μείνουν χωρίς εισακτέους λόγω της ΕΒΕ, ώστε να δούμε το γενικότερο κλίμα.

Οι συγχωνεύσεις του 2011

Τότε, η  Διαμαντοπούλου είχε προχωρήσει σε συνενώσεις 1.933 σχολείων για τη δημιουργία 877 νέων σχολείων. Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 1.523 σχολεία συνενώθηκαν σε 672 σχολεία και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας 410 σχολικές μονάδες συνενώθηκαν σε 205 σχολεία. Οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα καθαρή μείωση των θέσεων εκπαιδευτικών κατά περίπου 2.000, 75% σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και οι υπόλοιπες σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αντιδράσεις σωματείων και συλλόγων
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», χαρακτηρίζει το γεγονός «εγκληματικό» και καταγγέλλει πως έχει στόχο «να μπαλώσει, όπως όπως, τα 8.000 επιπλέον κενά σε εκπαιδευτικούς από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις» καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για την 10η Ιουνίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας!

Συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, που έγινε στις 3/6/2021, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά. Υπονόησε σαφώς ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος του Υπουργείου ως προς τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και εγκάλεσε τα στελέχη εκπαίδευσης να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων. Δηλαδή να στριμωχτούν μέσα στις τάξεις 25 μαθητές, να χαθούν μαζικά σχολεία στις γειτονιές και στις περιοχές κατοικίας των μαθητών, να αναγκαστούν γονείς και μαθητές να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά.

Είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την πικρή εμπειρία της πανδημίας, το Υπουργείο, αντί να εκπονήσει ένα πανελλαδικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, να επεξεργάζεται σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων, με τραγικά αποτελέσματα και στην υγιεινή και ασφάλεια αλλά και στα μορφωτικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Καμιά αναμονή!! Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας είναι αιτία πολέμου. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα θα περάσουν «αβρόχοις ποσί». Είναι γνωστές άλλωστε εδώ και καιρό οι προθέσεις της κας Κεραμέως, όταν πριν καιρό δήλωνε ότι «ο μέσος όρος των μαθητών στις τάξεις είναι 17» και ότι έχουμε πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών, είναι γνωστές οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ αλλά και της έκθεσης Πισσαρίδη!

Τα όνειρα εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, «ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ». Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, συναδέλφους εκπαιδευτικούς, μαθητές και Συλλόγους Γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης! Δίνουμε ηχηρή απάντηση: μαζική συμμετοχή στην Απεργία 10/6 – Συγκέντρωση 10πμ Προπύλαια!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.