Print this page

Για συνάντηση με ΥΠΑΙΘ αναφορικά με τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία

June 08, 2021 465
Την ώρα που το ΥΠΑΙΘ κλιμακώνει την επίθεση συρρικνώνοντας τη δημόσια εκπαίδευση και απειλεί με την αξιολόγηση- χειραγώγηση - κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων, αλλά και με καταργήσεις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αντί να οργανώνει τις αντιστάσεις και τους αγώνες των εκπαιδευτικών, εκλιπαρεί για συνάντηση σχετικά με τον αφανισμό των Κοινωνικών Επιστημών τονίζοντας ότι ευελπιστεί «ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας».
 

Αναλυτικά:

ΟΛΜΕ

Αθήνα, 08/06/2021

ΠΡΟΣ :

     την Υπουργό Παιδείας

κα Νίκη Κεραμέως

 την Υφυπουργό Παιδείας

κα Ζέττα Μακρή

ΘΕΜΑ: Ορισμός συνάντησης για τα ωρολόγια προγράμματα αναφορικά με τις    Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία

Σας είναι ήδη γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε για τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Καλλιτεχνική Παιδεία και τις αντίστοιχες ειδικότητες Κοινωνικών Επιστημών ΠΕ78 και Καλλιτεχνικής Παιδείας ΠΕ08 με τις αλλαγές που έγιναν στα ωρολόγια προγράμματα του σχολικού έτους 2020-2021. Με τις αλλαγές αυτές οι Κοινωνικές Επιστήμες αφανίζονται κυριολεκτικά, μιας και καταργήθηκαν 3 από τα 4 υποχρεωτικώς διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και η Κοινωνιολογία, η οποία θα εξεταστεί για τελευταία φορά στις φετεινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και μετά καταργείται ως γνωστικό αντικείμενο. Πρόκειται για την πιο βίαιη και ισοπεδωτική παρέμβαση εναντίον μιας περιοχής επιστημών, όπου η αξία της στη μόρφωση των μαθητών κρίνεται απόλυτα αναγκαία, γι’ αυτό άλλωστε τα γνωστικά αντικείμενα της διδάσκονται παγκοσμίως. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Καλλιτεχνική Παιδεία όπου καταργήθηκε το γνωστικό αντικείμενο επιλογής στην Α΄ Λυκείου και το γνωστικό αντικείμενο επιλογής στην Γ΄ Λυκείου, όπου μάλιστα προβλέπεται και η πανελλαδική εξέτασή του.

Επίσης, είχαμε προειδοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν με βάση αυτές τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Με τις τωρινές υπηρεσιακές μεταβολές (προσδιορισμός οργανικών κενών και πλεονασμάτων), το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών των Κοινωνικών Επιστημών κρίθηκε υπεράριθμο και απώλεσε τις οργανικές θέσεις. Επισημαίνουμε ότι, πολύ έγκαιρα και μετά από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, η ΟΛΜΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τα ωρολόγια προγράμματα για 1η φορά, αναφορικά με αυτές τις δύο περιοχές επιστημών και τις αντίστοιχες ειδικότητες, χωρίς η ΟΛΜΕ να λάβει απολύτως καμία απάντηση και χωρίς μέχρι τώρα το Υπουργείο Παιδείας να έχει προβεί σε κάποια διορθωτική κίνηση, η οποία θα προσπαθούσε να επιλύσει το πρόβλημα και να άρει την αδικία σε βάρος αυτών, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι μεγάλες επιπτώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε:

– Την άμεση συνάντηση μαζί σας πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αποκλειστικό θέμα τα ωρολόγια προγράμματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.