Print this page

Γιατί το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος πρέπει να παραμείνει ένα σχολείο για όλους και όχι να γίνει σχολείο για λίγους & εκλεκτούς

June 08, 2021 789

Η ετσιθελική και αυθαίρετη εισήγηση για μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος σε πρότυπο κόντρα στη θέληση της εκπαιδευτική κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας έχει ανάψει φωτιές στο Πέραμα. Το θέμα δεν είναι στενά εκπαιδευτικό. Δε συνδέεται μόνο με την κατάργηση ειδικοτήτων, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και την απλήρωτη  εργασία από μαθητές σε βάρος των εργαζομένων. Θέματα που θα αναδειχθούν και στη συνέχεια, όσο κλιμακώνεται ο αγώνας των εκπαιδευτικών. Με τη βεβαιότητα ότι δε θα περάσει η αυθαιρεσία κάθε τραμπούκου της α(χ)ριστείας που θεωρεί το σχολείο φέουδό του. Αύριο Τετάρτη 9/6 το συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την τεκμηριωμένη ομιλία του εκπαιδευτικού Βαγγέλη Σκουμπάφη σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση.

Αγαπητοί γονείς & μαθητές, κάτοικοι του Περάματος

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας στο σημερινό μας κάλεσμα.

Ονομάζομαι Σκουμπάφης Βαγγέλης και είμαι καθηγητής στο 1ο ΕΠΑΛ Περάματος.

Ο νόμος για τα πρότυπα προβλέπει ότι οι μαθητές θα εγγράφονται με βάσει τη βαθμολογία που έχουν στο απολυτήριο του Γυμνασίου. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας μαθητής από το Πέραμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία θα αναγκαστεί να αναζητήσει σχολείο σε άλλη περιοχή. Δηλαδή ο μαθητής απο το Πέραμα αν δεν έχει καλό βαθμό στο Γυμνάσιο δεν θα μπορεί να γραφτεί στο σχολείο της γειτονιάς του!!!

Το κριτήριο της βαθμολογίας είναι σαφέστατα άδικο, ταξικό, οδηγεί σε αποκλεισμούς μαθητών και θύματα θα είναι, ως συνήθως, οι πιο αδύναμοι. Όμως το νόημα της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να κάνουμε τον καλό καλύτερο, αλλά να βοηθήσουμε και τον αδύναμο να σταθεί στα πόδια του και να γίνει χρήσιμος στην κοινωνία. Πάνω απ' όλα είμαστε παιδαγωγοί, οφείλουμε τους αδύναμους να τους βοηθάμε και όχι να τους πετάμε έξω από το καράβι.. και αυτή είναι και η βαθύτερη κοινωνική αποστολή που έχουμε σαν δάσκαλοι.

Γι αυτό και αγωνιζόμαστε το σχολείο μας, το σχολείο σας, να μην γίνει πρότυπο... να παραμείνει ένα σχολείο ανοιχτό για όλους όπως ήταν πάντα.

Ένα δεύτερο σημείο του νόμου που προκαλεί αντιδράσεις είναι η απλήρωτη εργασία ανήλικων μαθητών. Ο νόμος αναφέρει ότι μια μέρα την εβδομάδα για 6 ώρες οι μαθητές θα πηγαίνουν να κάνουν πρακτική σε κάποιο εργοδότη για να μάθουν τη δουλειά χωρίς να αναφέρεται πουθενά υποχρέωση πληρωμής.. Αυτό είναι εξευτελιστικό, τραυματικό και επικίνδυνο γιατί ουσιαστικά βάζει τους μαθητές στην ιδέα της απλήρωτης εργασίας. Και όπως αντιλαμβάνεστε οι 6 ώρες μπορούν εύκολα να γίνουν 8 ή περισσότερες ακόμα και έξτρα μέρα με την "υπόσχεση" ότι ο εργοδότης θα κρατήσει τον μαθητή όταν αυτός τελειώσει το σχολείο. Και με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θα προετοιμάζονται για τον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται με γοργό ρυθμό.. γιατί ένας άνθρωπος που με τις "ευλογίες" των δασκάλων του έμαθε να δουλεύει απλήρωτος, δεν σηκώσει κεφάλι ποτέ.

Τους μαθητές μας σκλάβους δεν έχουμε σκοπό να τους κάνουμε... θέλουμε ενεργούς πολίτες που να αντιστέκονται στην αδικία και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.. και γι αυτό το πρότυπο δεν θα περάσει!!!

Τρίτον στο πρότυπο σχολείο προβλέπεται εναρμόνιση των ειδικοτήτων που αυτό προσφέρει με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Με άλλα λόγια οι ειδικότητες που θα προσφέρει το σχολείο θα καθορίζονται από το είδος των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή. Το Πέραμα είναι βιομηχανική περιοχή, οπότε ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της κατάργησης. Το σχολείο όμως φτιάχτηκε για τους μαθητές και οφείλει να εναρμονίζει τις ειδικότητές του ανάλογα με τις επιθυμίες των μαθητών και όχι με αυτά που ζητάνε οι επιχειρήσεις.

Ο χαρακτηρισμός "πρότυπο" για μια τέτοια δομή φαντάζει με κακόγουστη φάρσα. Γιατί ένα σχολείο που πετάει έξω τους αδύναμους, εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και παράλληλα προετοιμάζει την νέα γενιά να γίνουν σκλάβοι μάλλον σφαγείο θα έπρεπε να λέγεται και όχι πρότυπο..

Στα χρόνια που υπηρετώ σε αυτό το σχολείο έχουμε δεχτεί μαθητές που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως μαθητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μετανάστες, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά που με κάποιο τρόπο ήταν διαφορετικά. Και πολλές φορές το σχολείο λειτούργησε ως καταφύγιο γι αυτούς τους μαθητές βοηθώντας τους να πάνε μπροστά.

Και θα ήθελα με αφορμή αυτό, να σταθώ σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Έχουμε επανειλημμένα δεχτεί μαθητές με αυτισμό. Και οι μαθητές αυτοί έγιναν δεκτοί από τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία όχι μόνο τους δέχτηκαν στο παιχνίδι τους, αλλά πολλές φορές τους προστάτευσαν. Μια τέτοια συνύπαρξη είναι ευεργετική για όλη την κοινότητα.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι όπου συμβαίνει αυτό βοηθιούνται όλοι.. οι μαθητές με τον αυτισμό βοηθιούνται να κοινωνικοποιηθούν καλύτερα.. ξεπερνούν τυχόν αισθήματα μειονεξίας και μέσα από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης μαθαίνουν καλύτερα και εντάσσονται ομαλότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Οι υπόλοιποι μαθητές μαθαίνουν να συνυπάρχουν με άτομα που έχουν ιδιαιτερότητες. Μαθαίνουν να δέχονται το διαφορετικό, να απορρίπτουν τις διακρίσεις κάθε είδους. Στο σχολείο μας δεν έχουμε φαινόμενα ρατσισμού... και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόρτες του σχολείου είναι ανοιχτές για όλους.. καθηγητές & μαθητές έχουμε αγκαλιάσει κάθε είδους διαφορετικότητα.

Αν το σχολείο γίνει πρότυπο αυτοί οι ιδιαίτεροι μαθητές θα αποκλειστούν...

Η μόρφωση δεν πρέπει να μπαίνει σε τεχνοκρατικά πλαίσια. Το σχολείο δεν είναι μόνο για να διδάσκει γνώσεις αλλά και για να διαμορφώνει στάσεις ζωής. Το πρότυπο σχολείο με το κριτήριο της βαθμολογίας διαμορφώνει ομοιομορφία στη σχολική κοινότητα..

Οι "καλοί" στο πρότυπο και οι "κακοί" αλλού. Αυτό δυστυχώς έχει αντίκτυπο στις συνειδήσεις των μαθητών. Γιατί οι μαθητές θα στερηθούν το πολύτιμο μάθημα ζωής που ένας διαφορετικός μαθητής με έχει να τους διδάξει.. γι αυτό και λέμε όχι στα πρότυπα.. τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργούν με αποκλεισμούς.

Στο ΕΠΑΛ έρχονται μαθητές προκειμένου να μάθουν μια τέχνη.. και αυτή την τέχνη να την κάνουν επάγγελμα. Αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο οι μαθητές.

Είναι πλέον σύνηθες να έρχονται σε μας μαθητές του 11 και να τελειώνουν το ΕΠΑΛ με 18. Αν το σχολείο γίνει πρότυπο αυτοί μαθητές θα βρουν την πόρτα του σχολείου κλειστή. Μήπως τελικά

το κριτήριο της βαθμολογίας που στερεί ευκαιρίες μόρφωσης, είναι άδικο, τιμωρητικό και αντιπαιδαγωγικό???

Ακόμα και τα παιδιά που παραμελούσαν τα μαθήματα τους στο Γυμνάσιο οφείλουμε να τα βοηθήσουμε και να δώσουμε και μια και δύο και τρείς και όσες ευκαιρίες χρειαστούν... γιατί είναι παιδιά!!!

Η προτυποποίηση του ΕΠΑΛ θα σπρώξει κόσμο στην ιδιωτική εκπαίδευση.. είναι φως φανάρι..

Αλλά ακόμα και οι μαθητές που θα περάσουν στο πρότυπο αν θελήσουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, πάλι στα ιδιωτικά ΙΕΚ θα καταλήξουν. Για όσους τελειώνουν το ΕΠΑΛ υπάρχει η δυνατότητα, να εγγράφονται στην τρίτη τάξη παρεμφερούς ειδικότητας ώστε να αποκτήσουν 2ο πτυχίο με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Στον εκπαιδευτικό οδηγό για τα πρότυπα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι, οι απόφοιτοι των Π.ΕΠΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο ΕΠΑΛ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας, στα ΙΕΚ, στο μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας και στα τμήματα - σχολές των ΑΕΙ...

προσέξτε σε άλλο ΕΠΑΛ όχι στο πρότυπο!!!

Δηλαδή οι μαθητές που τελειώνουν στο πρότυπο, αν θελήσουν να κάνουν 2η ειδικότητα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο σχολείο. Και αν στο άλλο σχολείο δεν υπάρχουν θέσεις, που είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό, η ιδιωτική εκπαίδευση θα είναι μονόδρομος!!!!

Αναβάθμιση σχολείου με τέτοιους όρους δεν μπορεί να υπάρξει.

Τη χρηματοδότηση που έχουν εγκρίνει ώστε το σχολείο μας να γίνει πρότυπο ας τη δώσουν για να βελτιωθεί ο εξοπλισμός, να φτιαχτούν αίθουσες, να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες να έρθουν περισσότεροι μαθητές.

Το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος να παραμείνει ένα σχολείο για όλους και όχι να γίνει σχολείο για λίγους & εκλεκτούς.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.