• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Από τη χθεσινή (9/6/2021) κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε πρότυπο Από τη χθεσινή (9/6/2021) κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε πρότυπο

Ένα ακόμα μάθημα αυταρχισμού του ΥΠΑΙΘ: Ιδρύονται έξι νέα πρότυπα παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας

June 10, 2021 706

 

 

Την ίδρυση έξι νέων πρότυπων ΕΠΑΛ σε έξι περιφερειακές ενότητες της χώρας ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας  και -σε πολλές περιπτώσεις- των τοπικών κοινωνιών, όπως στο Πέραμα, την Ηγουμενίτσα, την Επανομή.

Πρόκειται για τα Πρότυπα ΕΠΑΛ Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων στα οποία θα λειτουργήσει η Α' τάξη του Λυκείου από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε στέρεη επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, που θα καλλιεργεί βασικές επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Η στρατηγική μας για συνολικό επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί βασικό πυλώνα πολιτικής μας σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που υλοποιείται βήμα-βήμα – με την καίρια συμβολή του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Βούτσινου – μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ψήφιση του νόμου 4763/2020, η ενίσχυση των Δημοσίων ΙΕΚ και η θέσπιση του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τώρα η ίδρυση για πρώτη φορά Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Συνεχίζουμε δυναμικά, δίνουμε στις νέες και τους νέους μας επιλογές με προοπτικές, που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας μας».

Ποια είναι η αλήθεια:

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, θέλει να επιβάλει την κατηγοριοποίηση, τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων. Η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να επεκτείνει το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα και ο προκλητικός τρόπος υλοποίησής τους βρίσκουν την αντίθεση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αυτή η πολιτική, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία. Αντίθετα, αντικειμενικά οδηγεί σε υποβάθμιση τόσο τη Γενική, όσο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Με την απόφαση (άρθρο 17/ Ν. 4763/ 21/12/2020) το Υπουργείο στερεί από  τους Συλλόγους Διδασκόντων των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα συμμετοχής στην απόφαση για τη μετατροπή των σχολείων τους σε Πρότυπα. Έτσι παρά την αντίθετη γνώμη εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και τοπικών φορέων το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε κάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και το ρουσφέτο διαφόρων τραμπούκων της α(χ)ριστείας.

Σύμφωνα με τον νόμο, δίνεται σε μαθητές η δυνατότητα στους μαθητές να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Π.ΕΠΑ.Λ. ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους και θα εισάγονται με βάση τον βαθμό του απολυτήριου τίτλου τους κατά φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους μαθητές (με χαμηλές επιδόσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) οι οποίοι προέρχονται την περιοχή του Δήμου  που έχει έδρα το Π.ΕΠΑΛ αλλά και άλλων όμορων Δήμων, θα αποκλειστούν και θα αναγκαστούν να «μεταναστεύσουν» σε σχολεία άλλων περιοχών, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για την διάκριση, την κοινωνική ανισότητα, την κατηγοριοποίηση και τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, που θα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα, μαθήματα, ειδικότητες και χρηματοδότηση.

Στα Π.ΕΠΑΛ οι εκπαιδευτικοί κατηγοριοποιούνται μέσω του τρόπου πρόσληψής τους. Η σκληρή και διαρκής αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μαθητών, οι πίνακες κατάταξης των σχολείων που θα ακολουθήσουν θα καταργήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τα σχολεία θα μετατραπούν σε ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούνται από χορηγούς και θα διέπονται κατά κύριο λόγο από τους νόμους της αγοράς εργασίας.

Εκπαιδευτικοί που δεν συμφωνούν με τη μετατροπή του σχολείου τους σε Πρότυπο, θα αναγκαστούν μετά από τόσα χρόνια εργασίας να «μεταναστεύσουν» και αυτοί όπως και οι μαθητές τους, χάνοντας την οργανική τους θέση και την αρχαιότητα στο σχολείο που υπηρέτησαν με φιλότιμο, αξιοπρέπεια και πίστη στο παιδαγωγικό καθήκον τους και αναζητώντας μια άλλη, σε άλλα σχολεία, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ένα άλλο σημείο του σχετικού νόμου που προκαλεί αντιδράσεις είναι η απλήρωτη εργασία ανήλικων μαθητών. Ο νόμος αναφέρει ότι μια μέρα την εβδομάδα για 6 ώρες οι μαθητές θα πηγαίνουν να κάνουν πρακτική σε κάποιο εργοδότη για να μάθουν τη δουλειά χωρίς να αναφέρεται πουθενά υποχρέωση πληρωμής.. Αυτό είναι εξευτελιστικό, τραυματικό και επικίνδυνο γιατί ουσιαστικά βάζει τους μαθητές στην ιδέα της απλήρωτης εργασίας. Και όπως αντιλαμβάνεστε οι 6 ώρες μπορούν εύκολα να γίνουν 8 ή περισσότερες ακόμα και έξτρα μέρα με την "υπόσχεση" ότι ο εργοδότης θα κρατήσει τον μαθητή όταν αυτός τελειώσει το σχολείο. Και με αυτόν τον τρόπο οι νέοι θα προετοιμάζονται για τον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται με γοργό ρυθμό.. γιατί ένας άνθρωπος που με τις "ευλογίες" των δασκάλων του έμαθε να δουλεύει απλήρωτος, δεν σηκώσει κεφάλι ποτέ.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι στο πρότυπο σχολείο προβλέπεται εναρμόνιση των ειδικοτήτων που αυτό προσφέρει με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Με άλλα λόγια οι ειδικότητες που θα προσφέρει το σχολείο θα καθορίζονται από το είδος των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή. Το Πέραμα είναι βιομηχανική περιοχή, οπότε ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της κατάργησης. Το σχολείο όμως φτιάχτηκε για τους μαθητές και οφείλει να εναρμονίζει τις ειδικότητές του ανάλογα με τις επιθυμίες των μαθητών και όχι με αυτά που ζητάνε οι επιχειρήσεις.

Όπως δηλώνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων: Δε χρειαζόμαστε Επαγγελματικά σχολεία τα οποία κάνουν διακρίσεις και αποκλείουν αδύναμους μαθητές.

Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ, που να παρέχουν ολοκληρωμένες θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις σε όλους τους μαθητές.

Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ, που να προάγουν την αξία της δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με γενναία χρηματοδότηση, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, νέα βιβλία, εκπαιδευτικούς που να προσλαμβάνονται έγκαιρα και να επιμορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα

Γιώργος Κ. Καββαδίας drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search