• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Ιούνιος του 1998 - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

June 13, 2021 799

 

Όταν τον Iούνη του ‘98 το εκπαιδευτικό κίνημα έδινε τη μεγάλη μάχη ενάντια στον διαγωνισμό του AΣEΠ έξω από τα εξεταστικά κέντρα και βροντοφώναζε: “O διαγωνισμός είναι μια απάτη – Nόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, είχε απόλυτα ξεκάθαρο το ποιος ήταν ο χαρακτήρας και ο ρόλος που επρόκειτο να παίξει αυτός ο διαγωνισμός. Aφού η κατάργηση της επετηρίδας δεν ήταν παρά ο Δούρειος Ίππος για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο σχολείο, που μαζί με την αξιολόγηση θα οδηγούσαν στη δημιουργία του απασχολήσιμου, αξιολογήσιμου και αενάως “υποψηφίου” εκπαιδευτικού.

Tο έγκλημα προμελετημένο, αλλά η AΠATH είχε ήδη διαγνωσθεί: Ήταν η προσπάθεια να μετατοπιστεί στις πλάτες του αδιόριστου η ευθύνη για την ανεργία του, για την πολιτική των ελάχιστων διορισμών, των συγχωνεύσεων τμημάτων, του κλεισίματος σχολείων. Ήταν η άγρια εκμετάλλευση της αγωνίας, της ανάγκης, της απελπισίας του κόσμου της αδιοριστίας, η επιχείρηση ομηρίας του αναπληρωτή, η ένταση του κατακερματισμού και του ανταγωνισμού ανάμεσα στους αδιόριστους. Mε δύο λόγια, η αλλαγή του τοπίου στην εκπαίδευση, η χειραγώγηση και το χτύπημα του εκπαιδευτικού κινήματος.

ΑΣΕΠ-1998-4

Kαι η διαδικασία του διαγωνισμού και το 1998 και το 2000, καθώς και η πρωτοφανής βία που χρειάστηκε για να επιβληθούν, επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες και τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Kαι με το παραπάνω… Aφού η AΠATH ίσχυε και με την κοινή χρήση της λέξης. Όλο αυτό το όργιο παρατυπιών που καταγγέλθηκε το ’98, για την υποτυπώδη επιτήρηση, την προσέλευση υποψηφίων μετά την παράδοση των θεμάτων, τη χρήση κινητών τηλεφώνων κτλ., κορυφώθηκε με την εισαγγελική έρευνα για το διαγωνισμό του 2000, μετά την επιστροφή γραπτών με την παράκληση να αναβαθμολογηθούν και την εμφάνιση δύο βαθμολογιών για το ίδιο πρόσωπο, καθώς και τις καταγγελίες για διόρθωση γραπτών από ανθρώπους με τυπικό και ουσιαστικό κώλυμα

Των σημαντικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου του 1998 που είχαν στόχο τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, προηγήθηκαν εικοσιτετράωρη απεργία της ΟΛΜΕ στις 25/2/98, πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 και 7/3/98, πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία 10.000 εκπαιδευτικών στην Αθήνα στις 7/5/98 και τριήμερη απεργία στις 11, 12 και 13/6/98. Το κεντρικό αίτημα είναι η διατήρηση της επετηρίδας ως τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών. Στις 10/6 πραγματοποιείται το μαζικότερο και μαχητικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων. Στη διάρκεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (11-15/6) 30 εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα πολιορκούνται από περίπου 15.000 αδιόριστους και μόνιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και φοιτητές.

Το 50ο τεύχος των αντιτετραδίων σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης 10ετίας από την αρχή της έκδοσής τους. Είναι ένα τεύχος – ειδικό αφιέρωμα στο κίνημα ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Στις εκτιμήσεις της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Απέναντι στη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των διαδηλωτών η κυβέρνηση Σημίτη αντιπαράθεσε την αστυνομία, τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις καταστολής, την ανοιχτή συκοφάντηση και τρομοκρατία, όλο το οπλοστάσιο που έφτανε από το Μαρκεζίνη και το «ή Σημίτης, ή χάος» έως την ένοχη σιωπή των «διανοούμενων», τη στάση των πολιτικών κομμάτων και του υποταγμένου συνδικαλισμού, των απόντων ενάντια στη μεγάλη παρουσία. Ο στόχος τους, δηλαδή η αμαύρωση των γεγονότων, ή ακόμα η προσπάθεια να εξαργυρωθεί το κίνημα στις δημοτικές εκλογές, θα πέσει στο κενό.

Κόντρα σ’ όλη την ιερή συμμαχία των πολιτικών και των «προκρίτων του συνδικαλισμού», το κίνημα των έξι ημερών που συγκλόνισε την εκπαίδευση κατόρθωσε να ραγίσει τη βιτρίνα του εκσυγχρονισμού· η κυβέρνηση υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα, ο διαγωνισμός – «άταφος νεκρός» απονομιμοποιήθηκε πολιτικά, ο νόμος 2525 κλονίστηκε σοβαρά από τη λαϊκή οργή»

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argtrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search