Print this page

Εκτός ΑΕΙ τουλάχιστον 35.000 μαθητές

July 20, 2021 472

 

Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να μείνουν φέτος τουλάχιστον 35.00 μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Και αυτό καθώς η εφαρμογή από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων μετά από μια χρονιά τηλεκπαίδευσης και χωρίς δια ζώσης διδασκαλία, οδηγούν σε άνοδο των βάσεων έως και 6.000 μόρια σε κάποιες σχολές.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των 90.851 υποψηφίων που διεκδικούν 77.415 θέσεις, υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ, λόγω πολύ χαμηλών επιδόσεων, 9.400 άτομα.

Οπότε συνολικά, σύμφωνα και με το ίδιο το υπουργείο, εκτός ΑΕΙ θα μείνουν τουλάχιστον 22.836 μαθητές.


Και παρότι ο παραπάνω αριθμός αποτυπώνει θεωρητικά την εφαρμογή της ΕΒΕ, στην πράξη, ο τελικός αριθμός των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός θα φτάσει τους 35.000.

Και αυτό, επειδή η ΕΒΕ λειτουργεί ως «κόφτης» εισακτέων, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων.

Άνοδος στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία
Η ανακοίνωση των ΕΒΕ ανά πανεπιστημιακό τμήμα ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, οι μικρότερες μεταβολές εντοπίζονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα υπάρξει πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.


Σε ό,τι αφορά το 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων σε περιζήτητα τμήματα του πεδίου -όπως οι πολυτεχνικές σχολές των αστικών κέντρων– που κάθε χρόνο συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις χιλιάδων υποψηφίων.

Αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, θα σημειωθεί μεγαλύτερη άνοδος κυρίως στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου – όπως οι ιατρικές σχολές, οι οποίες όμως δεν θα υπερβούν το φράγμα των 19.000 μορίων, όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις, αλλά θα ανέβουν, με τη χαμηλότερη Ιατρική να κυμαίνεται λίγο πάνω από 18.000 μόρια.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου φέτος παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αριστούχων, θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις βάσεις -κυρίως στα περιζήτητα τμήματα-, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα υπερβούν τα 500 μόρια. Ειδικότερα, μεγάλη ζήτηση θα υπάρξει σε τμήματα Πληροφορικής -κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων- αλλά και σε τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Οι ΕΒΕ προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι σχολές των πανεπιστημίων, που κυμαίνονται από 80% έως 120%.

ΠΗΓΗ: Από Tο Ποντίκι Web

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.