Print this page

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ: δυο ψέματα κι ένα πυροτέχνημα της υπουργού

July 22, 2021 649

 

Πέτρος Μενδώνης

Δύο ψέματα είπε η κυρία υπουργός Παιδείας στη Βουλή. Στις 20 Ιουλίου απαντώντας στην επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής αυξήθηκε επειδή την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ αρκούσε το 1, το 2,το 3 και το 4 για να εισαχθεί κανείς στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για ψέμα, που στηρίζεται σε λιγότερο από μισή αλήθεια, όπως (ελπίζω ότι) θα φανεί  παρακάτω.  Το δεύτερο ψέμα που είπε η υπουργός της κυβέρνησης μας ήταν ότι δεν φταίει η κυβερνητική πολιτική, αλλά ότι οι βάσεις αυξήθηκαν με απόφαση των πανεπιστημίων.

Πέρα όμως από αυτά τα δύο ψέματα, η υπουργός ισχυρίστηκε κάτι ακόμη. Είπε ότι το 40% των εισαχθέντων δεν αποφοιτά. Πυροτέχνημα για εντυπωσιασμό ή πραγματικότητα; Αξίζει να το σκεφτούμε.

Ψέμα 1ο

«Το ύψος των βάσεων ανέβηκε γιατί υπήρχαν βάσεις εισαγωγής του 1, του 2, του 3 ή του 4».

Τα μισά πανεπιστημιακά τμήματα (203 από τα 409 για την ακρίβεια) επηρεάζονται άμεσα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής (στο εξής ΕΒΕ). Πράγμα που σημαίνει ότι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες υψηλότερες από τις περσινές βάσεις τους, φέτος δεν μπορούν ούτε να τις δηλώσουν ως επιθυμίες. Πόσα από αυτά είχαν βάση 1, 2, 3, ή 4;

51 τμήματα (1 στα 8) με περσινή βάση μεγαλύτερη του 10, αυξάνουν τη βάση τους με την βοήθεια της κυβέρνησης. Σε 2 από αυτές η περσινή βάση ήταν μεγαλύτερη του 14. Με την θέσπιση της πρωτοεμφανιζόμενης ΕΒΕ ανέβηκε ακόμα περισσότερο. Σε άλλες 11 η περσινή βάση ήταν μεγαλύτερη του 13. Δεν αρκούσε όμως για να αποκλειστούν οι «τζαμπατζήδες», αυτοί δηλαδή που επωφελούνται από τις υψηλές δημόσιες δαπάνες για την παιδεία χωρίς να προσφέρουν τίποτα, γι’ αυτό με την ΕΒΕ οι βάσεις τους ανέβηκαν  κι άλλο. Σε ακόμη 11 σχολές με περσινή βάση μεγαλύτερη του 12 συμβαίνει το ίδιο, σε 14 με περσινή βάση μεγαλύτερη του 11 και σε 13 με περσινή βάση το 10.

Δεκαοκτώ λιγότερες, δηλαδή 33,  ήταν εκείνες που είχαν βάση μικρότερη του 5, γεγονός που επικαλέστηκε η υπουργός στη βουλή για να υπερασπιστεί το έργο της, παραλείποντας όμως τα συγκεκριμένα νούμερα.  Ας τα δούμε.

Πίνακας 1: Τμήματα όπου η ελάχιστη βάση εισαγωγής του 2021 είναι μεγαλύτερη από τη βάση εισαγωγής του 20

Περσινή βάση εισαγωγής 1-5 5 – 8 8-10 > 10
Πλήθος τμημάτων ΑΕΙ 36 71 45 51

 Το περίεργο για τους λάτρεις των βαθμών και της αριστείας είναι ότι υπάρχουν 7 τμήματα ΑΕΙ που πέρσι είχαν βάσεις εισαγωγής μικρότερες του 10 και παρά την ΕΒΕ δεν έχουν μέχρι τώρα υψώσει τη «μάντρα» τους. Άραγε του χρόνου θα βαθύνει το θεάρεστο έργο του περιορισμού των εισαχθέντων  με αφορμή αυτό το «σκάνδαλο»;

Ψέμα 2ο

«Δεν το κάναμε εμείς, τα πανεπιστήμια έθεσαν τα κριτήρια.»

Η αλήθεια είναι ότι 114 από τα 203 τμήματα που αύξησαν τη βάση τους με το εφεύρημα της ΕΒΕ (56%), προσπάθησαν να κρατήσουν τη μάντρα τους όσο πιο χαμηλά γινόταν, και να δουλέψουν με φοιτητές που η κυβέρνηση θεωρεί ακατάλληλους και τζαμπατζήδες. Για το σκοπό αυτό επέλεξαν το μικρότερο συντελεστή από αυτούς που τους επέτρεπε η κυβέρνηση, το 0,8. Δεν τα κατάφεραν. Η περί ΕΒΕ νομοθεσία δεν τους άφησε περιθώρια.

Από τα υπόλοιπα 89, τα 12 επιλέγουν συντελεστές που πλησιάζουν πάρα πολύ τον κατώτερο (από 0,82 ως 0,89) και άλλα 20 που επιλέγουν συντελεστή πολύ κοντά στον κατώτατο (από 0,9 έως 0,95). Μας μένουν 57 τμήματα  που επέλεξαν και πέτυχαν την αύξηση των βάσεων τους (ποσοστό 28% της ομάδας που εξετάζουμε). Πίσω από αυτά προσπαθεί να κρυφτεί η υπουργός της κυβέρνησής μας. Αρκούν; Φτάνει το 28 για να κρύψει το 56 ή το 72;

Ακόμα κι αν τα πανεπιστήμια έθεταν τους όρους εισαγωγής, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η υπουργός, το ερώτημα είναι ποιος τους έδωσε το δικαίωμα; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην Αρχιτεκτονική να απορρίπτει αριστούχο;

Ένα ακόμη πυροτέχνημα

Τα λεγόμενα μιας υπουργού που πετάει το ένα ψέμα μετά το άλλο δεν έχουν και πολύ αξία. Ακόμη κι αν (με την άδεια του πρωθυπουργού) κρατά τον τίτλο του πλέον αρμόδιου σε θέματα εκπαίδευσης, γιατί να την πιστέψουμε όταν δεν μπαίνει στον κόπο να αποδείξει τους ισχυρισμούς της και αρκείται στην προβολή παραπλανητικών αριθμών  και στοιχείων όπως (ελπίζω ότι) φάνηκε παραπάνω;  Η υποστήριξη της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αρκεί. Ούτε εκείνος έχει αποδειχθεί άξιος εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό και ο ισχυρισμός της ότι το 40% των εισαχθέντων στα ΑΕΙ δεν αποφοιτά δεν πείθει για την ορθότητα της πολιτικής επιλογής της ΕΒΕ.

Ο ισχυρισμός αυτός θα παραμένει απλό πυροτέχνημα που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τους ήδη πεισμένους και να αποδυναμώσει τους επικριτές της ΕΒΕ, όσο η υπουργός δεν τον εξηγεί.  Δεν φτάνει να δοθούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αλήθεια του. Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε παιδιά που δεν τελείωσαν τη σχολή στην οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους, είτε γιατί ξαναπροσπάθησαν και πέτυχαν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα που τους ταίριαζε περισσότερο είτε γιατί επέλεξαν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους.  Αυτό που απαιτείται από την υπουργό είναι να αναπτύξει μια λογική που θα δείχνει ότι η ΕΒΕ θα θεραπεύσει το πρόβλημα και θα αποτρέψει το εκπαιδευτικό σύστημα από την τάση του να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις  σε παιδιά που δεν μπορούν να τελειώσουν το πανεπιστήμιο. Ακόμα περισσότερο, αυτό που απαιτείται από την υπουργό είναι να αποδείξει ότι η ΕΒΕ επιτυγχάνει το στόχο αυτό χωρίς (σοβαρές έστω) παρενέργειες εις βάρος άλλων υποψήφιων που θα διωχθούν από τις σχολές της προτίμησης τους χωρίς λόγο.

Υπήρχαν προβλήματα με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέχρι εδώ; Αναμφίβολα, γι’ αυτό άλλωστε όλοι θέλουν να το αλλάξουν.  Φαίνονταν στην ανάγκη να παπαγαλίσουν όλοι οι υποψήφιοι ολόκληρα βιβλία, αφού μόνο έτσι θα εξασφαλίζονταν η ισονομία στη βαθμολογία. Φαίνονταν στη ζωή και το άγχος πολλών εφήβων, ακόμη κι εκείνων που δεν επιδίωκαν την εισαγωγή τους σε κάποια από τις σχολές υψηλής ζήτησης. Φαίνεται επίσης  στη στενοχώρια πολλών από αυτούς όταν δεν κατάφερναν να εισαχθούν σε σχολές που επιθυμούσαν. Φαίνονταν τέλος στο γεγονός ότι κάποιοι επιτυχόντες εγκατέλειπαν τις σπουδές τους πριν καν τις αρχίσουν. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν λύνει ή έστω δεν αμβλύνει κανένα από τα προβλήματα. Ισχυρίζεται, χωρίς όμως στοιχεία, ότι αντιμετωπίζει μονάχα το τελευταίο. Το κόστος είναι τεράστιο. Αποκλείει πολλούς υποψήφιους που θέλουν να σπουδάσουν, και περισσότερους από τις σπουδές που προτιμούν ή μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά.

Στη ρητορική της υπουργού η ΕΒΕ μοιάζει με καραμπίνα που στοχεύει κουνούπια, γύρω από ένα κλαρί φορτωμένο καρδερίνες. Πολλές θα φύγουν απ’ το δέντρο και κάποιες από αυτές θα πιαστούν στις παγίδες που έστησαν γύρω οι σχολάρχες.

Υ.Γ. 1 Καλός φίλος, που δεν παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά από κοντά, μου έλεγε τις προάλλες πως όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους εδώ και χρόνια. Λάθος, μπροστά μας έχουμε την πρώτη κυβέρνηση που δεν τους αυξάνει.

Υ.Γ.2  Αλήθεια, πώς σκέφτηκε το αρμόδιο όργανο στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών της Φλώρινας; Με το συντελεστή που επέλεξαν αυξάνουν κατά 140 μόρια τη βάση της σχολής. Δηλαδή η ελάχιστα καλύτερη παπαγαλία του βιβλίου της ιστορίας ή της κοινωνιολογίας ξεχωρίζει τον υποψήφιο που μπορεί να γίνει νηπιαγωγός από εκείνον που δεν μπορεί; Το ίδιο ερώτημα βέβαια απευθύνεται και σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: e-lesxi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.